Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

Poezii si cantece

ACTIVITATI CREATIVE DESFASURATE LA GRUPELE: MIJLOCIE, MARE, PREGATITOARE

Gradinita

+ Font mai mare | - Font mai micACTIVITATI CREATIVE DESFASURATE LA GRUPELE: MIJLOCIE, MARE, PREGATITOARE

Dezvoltarea creativitatii presupune stimularea la copii a curajului de a emite ipoteze, capacitatea de a aprecia in ce masura este plauzibila o anumita ipoteza, de a elabora o strategie de lucru si nu de a astepta de-a gata solutiile adultilor.Creativitatea devine educabila de la varsta prescolara in conditiile in care educatoarea este preocupata pentru crearea unui climat corespunzator, propunandu-si sa utilizeze metode active, sa realizeze corelatii interdisciplinare, sa promoveze manifestarea libera a copiilor in invatare, dar in primul rand sa cunoasca si sa stimuleze potentialul creator al fiecarui copil, recurgand la creativitatea in grup, cel mai eficient procedeu sustinut de specialisti.

Am efectuat activitati creative la grupele mijlocie, mare si pregatitoare in cadrul activitatilor artistico-plastice si activitatilor practice.

La grupa mijlocie, am prezentat in cadrul activitatilor alese o casuta din placaj imbracata in coli albe(asa cum se poate observa in fotografie).Copiii au recunoscut casuta si au fost surprinsi de aspectul ei(lipsa geamurilor, a usii) si si-au exprimat dorinta de a o decora.

Le-am pus la dispozitie acuarele, pensule, suporturi pentru apa,au dorit stampile(din buret) de fluturi si flori. Am pregatit grupurile de copii care doreau sa picteze. A fost o experienta noua pentru ei aceasta activitate, au fost dornici sa picteze. Au folosit ca tehnici de pictura dactilo-pictura, cu pensula si cu stampile, incercand sa redea elemente din natura pe care le intalnisera in plimbarile efectuate-firicele de iarba, flori, fluturasi care zburau pe flori, pe peretii casutei si pe acoperis. Le-am sugerat sa gaseasca o denumire pentru casuta.Copiii au dat mai multe denumiri casutei:”Casuta din oala”,”Casuta iepurasilor”,”Casuta florilor”,”Casuta Toamnei”,”Casuta bunicutei”.Dupa enumerarea tuturor titlurilor alese de copii, s-au hotarat la „Casuta Toamnei”.

Copiii au dorit expunerea casutei pe hol pentru ca parintii sa vada ceea ce au lucrat.

La grupa mare am efectuat, in cadrul activitatilor alese, cu un grup de copii, colaje cu frunze culese de catre acestia din parculetul liceului. Unul dintre acestia a venit la gradinita cu o imagine dintr-o revista cu figuri realizate din diverse materiale din natura, dorind sa incerce sa realizeze si ei asa ceva.

Le-am pus la dispozitie diverse modele si marimi de frunze uscate ,cerculete albe si negre decupate, lipici, coli, betisoare. Fiecare copil si-a pregatit materialul(modelul) pe foaia de desen realizind ceea ce au dorit, dupa care l-au lipit. La sfarsit le-am cerut sa dea o denumire tuturor lucrarilor realizate”Toamna se joaca”.Lucrarile au fost expuse in holul gradinitei.In activitatea integrata -activitate matematica, activitate practica- desfasurata la grupa pregatitoare folosind metoda activ-participativa „Turul galeriei”, copiii au fost impartiti in 4 grupuri, fiecarui grup revenindu-i ca aplicatie o figura geometrica(cerc, patrat, triunghi, dreptunghi).Fiecare grup si-a trasat cu sabloane figura respectiva, decupand apoi siluete ale acesteia folosind hartie glasse divers colorata.

Au lucrat pe coli cartonate albe, fiecare grup stabilind ceea ce vor sa realizeze prin imbinarea acestor figuri(„Bradutul si prietena lui laleaua”,”Floarea prieteniei”, „Trenul veseliei”, „Casuta piticilor”.La sfarsit aceste lucrari au fost expuse intai in fata colegilor, au fost comentate si apoi expuse pe hol.

Pentru formarea si dezvoltarea spiritului creativ la prescolari este necesara si dezvoltarea increderii in fortele proprii. Aceasta poate fi stimulata prin atitudinea atenta a educatoarei fata de dorintele, sugestiile sau propunerile copiilor, prin importanta pe care o acorda initiativei lor pozitive si actiunilor indeplinite fara ajutor din afara.

A forma gandirea creatoare a unui copil nu inseamna a-l face artist, ci numai a-i da posibilitatea sa-si dezvolte originalitatea gandirii. Este foarte important sa nu descurajam incercarile copilului prin aprecieri critice asupra a ceea ce a produs el .

Educatoarea sugereaza copiilor iluzia deplinei libertati. E vorba de o „libertate inteleasa”, cum spunea marele ganditor J. J. Rousseau; „Nu e supunere mai perfecta decat aceea care pastreaza aparenta libertatii”, spunea el.Apoi adauga:”Copilul nu trebuie sa faca decat ceea ce vrea el, dar nu trebuie sa voiasca decat ceea ce voiesti tu sa faca; nu trebuie sa faca un pas fara ca tu sa-l fi prevazut,nu trebuie sa deschida gura fara ca tu sa sti ce va spune”.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2344
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site