Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

Poezii si cantece

EDUCATIE PENTRU VALORI (Educatia timpurie)

Gradinita

+ Font mai mare | - Font mai micEDUCATIE PENTRU VALORI

(Educatia timpurie)

In contextul reformei invatamantului preuniversitar, activitatea unitatilor de invatamant trebuie sa devina tot mai mult orientata spre valori.In invatamantul prescolar, accentul cade pe insusirea valorilor educationale grupate pe domenii de cunoastere – urmarind realizarea educatiei estetice, moral – civice, ecologice, educatia pentru munca de calitate, pentru sanatate si educatia rutiera.

In cadrul educatiei estetice, comunicarea se face prin arta (muzica si arta plastica). Copilul este un unicat, o “premiera” irepetabila de trasaturi imbinate divin intr-o “sinteza magica”.

Patrunzand in universul artei si incercand sa comunice si sa impartaseasca cu cei din jur adevaratele valori, copilul va avea sentimentul libertatii redobandite, al propriei satisfactii, al placerii vii de a crea.

Se spune ca desenul copilului este un “ecran” al eului sau interior. Cum si cat poate fi descifrata lumea subiectiva a copilului mic prin desen, ce mesaje ascunse, neconstientizate sunt exprimate in produsele creatiei artistice a copilului? – Raspunsul acestor intrebari este dat de valoarea simbolica a desenelor.

Comunicarea prin arta este investita cu semnificatie, emotii, sentimente, ganduri, pe care copilul le traieste in legatura cu lumea reala.

“Trebuie sa ajungi sa canti cu creionul sau cu penelul la fel de just ca si cu vocea” spunea Henri Delacroix “pentru a avea aptitudinile unui mare maestru”.

Exista o legatura stransa intre cele doua arte. Pretutindeni in jurul copilului exista culori si sunete ce se contopesc si se armonizeaza perfect, incepand din interiorul planetei noastre si pana in spatiul nelimitat de deasupra acesteia.

Muzica omului exista in corp si mai ales in suflet. Ea inalta sufletul, pregatindu-l sa inteleaga si sa accepte viata. Frumosul din muzica este un mijloc pentru atingerea binelui, avand un rol moral – educativ important. Noi percepem muzica din afara noastra pentru ca ea este deja in noi.

Educatia estetica are ca scop:

 • largirea sferei de reprezentari si notiuni despre adevaratele valori in arta plastica si muzica;
 • comunicarea prin limbajul artei a unor emotii, sentimente, atitudini cu copii de varsta similara;
 • transmiterea, prin muzica si arta plastica, a unor mesaje de bine si frumos;
 • construirea, prin arta, a unor punti de legatura intre sufletele copiilor nostri si cele ale altor copii din alta tara;
 • dezvoltarea sentimentului de apartenenta la un grup impreuna cu care pot realiza lucruri minunate;
 • dezvoltarea increderii in propriile valori si a capacitatii de a le transmite, de a evalua rezultatul propriei creatii, la adevarata valoare;
 • cultivarea unor sentimente de prietenie fata de toti copiii lumii.

In cadrul educatiei pentru stiinta, prin activitatile de cunoastere a mediului, sunt chemate sa valorifice potentialul educativ in ceea ce priveste aptitudinile pozitive fata de cunoasterea stiintifica, dezvoltarea capacitatilor intelectuale, cultivarea curiozitatii stiintifice, a spiritului de investigatie, cultivarea responsabilitatii.

De asemenea, trebuie sa favorizam dezvoltarea la copii a unor atitudini si comportamente: initiativa, raspunderea personala, spiritul de grup, spiritul critic si autocritic, capacitatea de a rezolva probleme. Una din finalitatile invatamantului prescolar o constituie imbogatirea capacitatii copilului de a interactiona cu mediul, de a-l cunoaste si de a-l invata prin explorari, exercitii, experimente, iar in ceea ce priveste achizitiile fundamentale, programa prevede stimularea copilului prescolar in perceperea, cunoasterea si stapanirea mediului apropiat.

In realizarea acestor prevederi, un rol important il are si modul in care se indeplinesc obiectivele cadru si de referinta prevazute la activitatile de cunoastere a mediului.

Exemple de teme:

 • Ce stim despre corpul nostru?
 • Bogatiile toamnei
 • Animale din curtea bunicului
 • De cate feluri este apa?
 • Cum se formeaza vantul?
 • De ce se schimba vremea?
 • Viata in cele patru anotimpuri

Educatia ecologica prin care ii invatam pe copii de ce si cum trebuie protejata natura.

Pentru realizarea educatiei ecologice vom urmari obiective ca:

 • sa cunoasca fiinte si fenomene din mediul inconjurator si caracteristicile acestora;
 • educarea capacitatii de a ocroti, proteja si respecta natura;
 • cultivarea dragostei pentru Terra – apa, plante, animale;
 • constientizarea necesitatii de a economisi apa, energia electrica, lemnul (toate resursele naturale);
 • formarea unui comportament civic, etic si a deprinderilor de pastrare si iubire a naturii.

Aceste obiective se pot realiza prin observari asupra mediului, jocuri distractive, povestiri, diafilme, diapozitive, plimbari, drumetii, excursii, vizitarea unor amenajari speciale destinate cresterii unor plante si animale ocrotite prin lege (Gradina Botanica si Gradina Zoologica), discutii libere si convorbiri organizate.Exemple de teme:

 • De ce trebuie curatati pomii?
 • Ce s-ar intampla daca n-am avea apa, aer, lumina?
 • Cum sa ingrijim natura?
 • Padurea, prietena mea.

Activitati practice - semanatul semintelor in vase speciale sau in gradina din crutea gradinitei, observarea procesului de incoltire, ingrijirea plantelor.

Jocuri cu rol – “de-a gradinarii” organizat in aer liber la groapa cu nisip.

Poveste creata – “Prietenii mei”

Educatia pentru sanatate – pleaca de la idea ca e bine pentru copii sa inteleaga de mici ca sanatatea nu inseamna absenta bolii, ci un mod de viata echilibrat, un mod de comportare si exigenta igienica.

Educatia pentru sanatate este drumul cel mai scurt prin care notiunile ajung la copil ca reguli sau norme.

Deprinderile elementare de igiena trebuie imprimate de la o varsta frageda pentru a putea patrunde cat mai adanc in modul de viata cotidian.

Cateva obiective urmarite:

 1. cunoasterea notiunilor legate de sanatate si boala; copilul va fi ajutat sa cunoasca, sa inteleaga notiunile de sanatate, simptomele unor stari de boala, propria stare de sanatate; sa cunoasca si sa respecte regulile de igiena.
 2. formarea si cultivarea interesului pentru problematica sanatatii.
 3. insusirea unor norme de comportament pentru asigurarea echilibrului dintre sanatatea individuala si sanatatea colectiva.

Aceste obiective se pot realiza prin convorbiri, discutii libere, jocuri didactice, lectura dupa imagini, jocuri senzoriale, teatru de papusi, desene, etc.

Educatia morala are ca ideal formarea profilului moral al personalitatii si al comportamentului socio – moral al omului si este realizata in principal de catre mediul familial si scolar.

Cunostintele morale sunt reprezentate de o serie de concepte si principii ale democratiei, de patriotism, de umanism, de disciplina constienta, de dragoste fata de mediu.

Ele se bazeaza pe principiul cooperarii, al respectului reciproc, al comportarii civilizate. Pe baza cunostintelor morale se formeaza convingerile si sentimentele morale proprii. Orice tip de educatie are o latura afectiva si o latura instructiva – care, in cazul educatiei morale, se refera la ceea ce trebuie spus copilului (sub forma sfaturilor, exemplelor) pentru a deosebi binele de rau, pentru a cunoaste continutul notiunii morale.

Constientizarea in plan moral este absolut necesara, dar nu intotdeauna si eficienta.

Ineficienta poate decurge din lipsa coordonatei afective care are un rol important in determinarea vointei in plan moral. Primul pas in educatia morala il constituie lamurirea valorilor morale, al doilea pas fiind transformarea acestora in deprinderi practice, care se realizeaza prin practicarea lor consecventa.

Baza morala a unui copil trebuie sa fie realizata in mod firesc de catre familie (parinti) pentru ca ei au o raspundere morala fata de copii: datoria de a-i creste si educa. Parintii reprezinta pentru copil prima si cea mai puternica autoritate morala si se poate realiza prin imitare. A doua treapta in educarea morala o reprezinta scoala, buna insusire a valorilor morale depinzand de masura implicarii invatatoarei in formarea etica a elevului.

Educatoarea trebuie sa realizeze o adevarata “tabla de valori morale” bine motivate teoretic, astfel incat judecata copiilor sa gaseasca oricand un fundament serios in motivatia respectiva.

Educatoare

IONITA ELENA      - telefon 0724.913.601

POPA MARIA – telefon 0743.651.569

Gradinita de copii nr.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5207
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site