Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Poezii si cantece

METODE ALTERNATIVE DE EVALUARE UTILIZATE IN INVATAMANTUL PRESCOLAR

Gradinita+ Font mai mare | - Font mai micMETODE ALTERNATIVE DE EVALUARE UTILIZATE IN INVATAMANTUL PRESCOLARReforma sistemului educativ romanesc nu poate fi conceputa fara o regandire la nivelul tuturor celor trei componente ale spiralei educatiei predare-invatare- evaluare, recunoscut fiind unanim faptul ca intre acestea exista o relatie de interconditionare reciproca, fiecare realizandu-se prin raportare la celelalte.

O reforma educationala reala, pertinenta impune o noua conceptie asupra evaluarii progresului scolar, aceasta fiind impusa si de modificarile intervenite la nivelul curriculumului scolar, modificari care trebuie secondate de schimbari in domeniul evaluarii rezultatelor Fenomenul evaluator a capatat valente din ce in ce mai mai ample. El este astazi mai mult decat un proces final sau paralel cu invatarea , este un act integrat structural si functional in activitatea instructiv educativa

Analizand practicile evaluative Ion T. Radu remarca: "Evaluarea performantelor scolare este tot mai mult inteleasa nu ca o actiune de control.ci ca un proces ce se interpune organic cu celelalte procese ale actului didactic, exercitand o functie esential formativa, concretizata in a informa si a ajuta in luarea unor decizii cu scop de ameliorare a activitatii in ansamblu."

Sensul schimbarii in domeniul evaluarii se face simtit atat prin schimbarea accentului de pe evaluarea produselor invatarii pe procesele pe care acestea le implica cat si prin abordarea unor strategii didactice evaluative cat mai variate care pun accent pe participarea copilului la propria sa formare si evaluare

Metodele complementare de evaluare reprezinta o alternativa viabila la formele traditionale de masurare si apreciere a rezultatelor scolare . Ele sunt apreciate deoarece

reusesc sa se imbine armonios cu invatarea,

intereseaza rezultatele scolare pentru o perioada mai lunga de timp,

vizeaza formarea de capacitati, dobandirea de competente si schimbari in planul intereselor, aptitudinilor,

prin tonusul lejer care-l impun actului evaluativ au puterea de a elimina tensiunile induse de metodele traditionale de evaluare

Metodele alternative de evaluare prezente in mai toate materialele de specialitate si care sunt mai frecvent utilizate in invatamantul romanesc sunt: observarea sistematica a activitatii si a comportamentului copilului, proiectul, portofoliul, studiu de caz, metoda R.A.I.,evaluarea cu ajutorul calculatorului, tehnica 3-2-1, investigatia, interviul e.t.c. Multe dintre aceste metode alternative de evaluare sunt aplicabile si in invatamantul prescolar.

In activitatea desfasurata cu prescolarii am cautat de fiecare data sa utilizez demersul evaluativ cel mai potrivit, convinsa fiind ca numai apeland la o varietate de metode de evaluare imi pot forma o imagine cat mai corecta asupra progreselor atinse de fiecare copil si numai astfel pot folosi rezultatele evaluarii intr-un mod constructiv avand drept urmare revizuirea actului didactic.

PORTOFOLIUL numit in multe materiale de specialitate cartea de vizita" a copilului este un instrument evaluativ care permite educatoarei, si nu numai, sa urmareasca progresul copilului in plan cognitiv, atitudinal si comportamental pe parcursul unui interval de timp mai indelungat ( un semestru, un an scolar,sau chiar pe parcursul perioadei prescolare).

Structurat sub forma unei mape deschise in care in permanenta se mai poate adauga ceva, portofoliul este un element flexibil de evaluare care permite fiecarui copil sa lucreze in ritmul sau propriu, sa-si puna in valoare toate calitatile cu care este inzestrat.

Scopul principal al portofoliului nu vizeza numai evaluarea , ci mai ales urmareste stimularea invatarii, nota data de implicarea directa a copiilor in alcatuirea portofoliilor.

In activitatile desfasurate cu prescolarii utilizez frecvent portofoliul. Ilustrative sunt portofoliile alcatuite pentru activitatile artistico-plastice. Cu prilejul evaluarii acestor portofolii copiii sunt pusi in situatia de a se autoevalua, manifesta dorinta de a completa anumite materiale, sesizeaza cu usurinta progresele facute, au posibilitatea de a-si prezenta lucrarile care compun portofoliul. Urmarind atent copilul eu am prilejul de a observa atitudinea copilului fata de propria munca, ma folosesc de ocazie pentru a-i lauda reusitele si incerc sa-i atrag atentia asupra unor lucruri care necesita imbunatatiri. Sprijinindu-ma pe elementele pozitive, cultiv copiilor sentimentul de incredere in fortele proprii, determinandu-i astfel sa se mobilizeze in vederea realizarii unor lucrari mai reusite.

Un exemplu elocvent pentru un portofoliu de grup este cel destinat activitatilor ecologice. Impreuna cu "ecoprichindeii" de la grupa pe care o conduc ne-am propus alcatuirea portofoliului "Ecoprichindeii in actiune". In acest portofoliu de grup se gasesc lucrari reprezentative pentru activitatile ecologice desfasurate pe parcursul derularii proiectului "Gradinita mea rade sub soare." Poze din timpul activitatilor ecologice, indemnuri ecologice, imnul eco, desene, picture si aplicatii cu tema ecologica, diplome obtinute la finele unor concursuri, imagini din timpul unor serbari cu tema eco, file de ierbar - sunt elementele care compun acest remember al activitatilor ecologice. Acest portofoliul de grup ofera copiilor prilejul de a-si exprima opiniile fata de situatii ce impun decizii cu caracter ecologic, un imbold pentru activitatile viitoare si posibilitatea de evaluare a activitatilor desfasurate pe parcursul derularii proiectului.

Portofoliul nu este numai o metoda alternativa de evaluare a copilului ci, poate fi ilustrativ pentru crearea unei imagini pozitive asupra unei grupe sau a unei gradinite. Cu prichindeii grupei mari lucram la alcatuirea portofoliului grupei. Prezentat sub forma unei mape , portofoliul grupei cuprinde lucrari reprezentative si reusite, poze din timpul unor activitati mai deosebite, cat si din timpul unor activitati extracurriculare ( excursii, concursuri, activitati socio-umanitare), de asemenea cuprinde mostre de lucrari care au necesitat cooperarea intre doi sau mai multi copii din grupa, diferite observatii facute de catre copii privind modul in care au interactionat in timpul unor activitati desfasurate pe grupe sau in perechi.

Aranjate in ordine cronologica, materialele din componenta portofoliului de grup evidentiaza progresele copiilor, punctele tari ale activitatilor desfasurate si analiza lor este un prilej pentru stabilirea unor obiective noi de invatare si deprinderi sociale pe care si le propun copiii grupei.

Portofoliul este o metoda de evaluare la care apelez in activitatea cu prescolarii deoarece

ofera o privire de ansamblu asupra copilului si a activitatii desfasurate de acesta in gradinita;

are un grad sporit de adaptabilitate la specificul diferitelor categorii de activitate, a conditiilor existente in grupa, a particularitatilor copilului prescolar

cuprinde in actul evaluarii unele lucrari realizate de copii care in mod obisnuit nu ar fi avute in vedere;

incurajeaza copiii in exprimarea personala,ii determina sa se angajeze in activitate mai activ ,ii motiveaza pentru realizarea unor lucrari care sa- i reprezinte;

implica direct copiii in actul evaluator determinandu-i sa fie mai interesati de rezultatele evaluarii;

dezvolta capacitatea copiilor de autoevaluare;

poate fi utilizat cu succes in activitatea cu parintii.

PROIECTUL- recomandat atat ca modalitate de invatare, cat si ca metoda de evaluare este o activitate ampla ce se deruleaza pe parcursul catorva zile sau saptamani si ofera copiilor prilejul de a se afla intr-o situatie autentica de cercetare.

Concentrat pe efortul voit al copilului, pe intelegerea subiectului in toata amploarea lui , proiectul asigura o invatare activa, ofera posibilitatea copiilor de a arata ce stiu, dar mai ales ceea ce stiu sa faca, sa-si puna in valoare anumite capacitati. Prin aceasta metoda copiii intra direct in contact cu realitatea ,iar procesele, fenomenele, obiectele sunt investigate in dimensiunile si caracteristicile lor reale, asa cum se manifesta in realitate.

Ca metoda de evaluare, proiectul este un instrument prognostic intrucat pe parcursul derularii lui putem aprecia masura in care copilul are anumite aptitudini care-i pot permite obtinerea in viitor a unor performante, si o valoare diagnostica fiind un bun prilej de testare si verificare a capacitatilor intelectuale, de depistare a lacunelor si a greselilor.

In ultimii ani proiectul se bucura apreciere si este mult utilizat in invatamantul prescolar. Pornind de la ideea potrivit careia activitatea de grup este stimulativa si din dorinta de a crea copiilor oportunitatea de a dezvolta o invatare activa, extinsa pana la limitele pe care si le stabileste copilul si bazandu-ma pe interesul manifestat de copii pentru anumite subiecte am desfasurat cu prescolarii proiecte cu teme variate : "Ploaia", "Painea", "Frunza", "Trenul", "Animalele din jungla", "Apa", "Flori de toamna", " Cu ce plecam in calatorie", "Cartea", "Povestea sticlei".

Pe parcursul derularii proiectelor toti copiii s-au implicat activ in sarcina de lucru, au procurat imagini, materiale, carti, au cerut sprijinul parintilor pentru imbogatirea sferei de cunostintelor,invatarea de versuri, ghicitori, crearea de scurte povestiri . Implicarea fiecarui copil in derularea proiectului este urmare a interesului manifestat de catre copii pentru realizarea demersului colectiv lucru asigurat prin desfasurarea unor activitati si jocuri care sa mentina treaz interesul copiilor pentru tema proiectului.

In procesul de evaluare am avut in vedere nu numai produsele finale, ci insusi desfasurarea procesului de invatare a constituit pentru mine ca educator un veritabil prilej de a observa copiii in timp ce lucreaza, de a urmari relatiile de colaborare stabilite intre copii in timpul lucrului. Toate etapele derularii proiectului sunt importante si pot implica absolut toti copiii. Din pacate suntem inca tentati sa ne centram atentia pe produsele finale ale activitatii copilului, sa judecam valoarea unei activitati dupa calitatea produsului final , cand de fapt adevarata valoare a muncii unui copil sta in ceea ce a invatat prin ea.

Pentru a argumenta afirmatia potrivit careia proiectul este o metoda cu un real potential formator, superior altor metode de evaluare pot aduce urmatoarele argumente: copiii sunt implicati activ in procesul de invatare, isi construiesc invatarea prin operarea cu idei,cunostinte si conceptii pe care le poseda deja, invata prin cooperare, interactionand unii cu ceilalti, sunt incurajati sa se exprime liber, dar sa manifeste respect pentru opinia celuilalt. Deoarece sunt antrenati in procurarea materialelor,in colectarea si analiza datelor copiii devin mai responsabili, au mai multa incredere in fortele proprii, au sansa de a-si planifica propriile activitati si au prilejul de a se bucura de finalitatea activitatii desfasurate.

STUDIU DE CAZ este o metoda care urmareste evaluarea capacitatii copiilor de a analiza, intelege si interpreta anumite evenimente sau fenomene .

Aceasta metoda poate fi utilizata cu succes si in invatamantul prescolar, indeosebi la grupele mari, desi aparent pare un proces prea greu pentru aceasta varsta.

In munca desfasurata cu prescolarii urmaresc sa-i deprind de mici sa observe si sa analizeze situatiile sau fenomenele supuse atentiei, sa asculte si sa accepte schimbul de opinii, sa participe activ la analiza unei situatii problema. Prezentat sub forma unei povestiri,a unei intamplari aparent veridice sau chiar a unei situatii reale, cazul supus analizei si dezbaterii determina copiii sa se manifeste critic fata de o situatie data. A-i invata pe copii sa gandeasca critic inseamna a-i invata sa gandeasca democratic si multicauzal, ceea ce-i va face sa caute solutii multiple la situatiile variate in care se vor gasi.

"Ce a gresit Ionel", "Aventurile lui Gigel", "Intamplarea din poiana", "Dupa fapta si rasplata", "Minciuna are picioare scurte", "Despre prieteni si prietenie" sunt temele unor activitati de educatie pentru societate care solicita copiii sa analizeze situatiile supuse atentiei, sa asculte si sa accepte schimbul de idei, sa se manifeste spontan, fara teama de reactiile celor din jur. Literatura pentru copii ofera multe texte valoroase, care sunt audiate cu interes de catre copii si care constituie tot atatea prilejuri de analiza a unor situatii, de formarea unor capacitati de apreciere.

Toti copiii, indiferent de dezvoltarea intelectuala, contribuie la elucidarea unei situatii,spunandu-si parerea. Urmarind copiii antrenati in analiza si dezbaterea unui caz , a unei situatii mi se ofera prilejul de a-i evalua din cele mai variate puncte de vedere: gandire, limbaj, interactiune sociala, judecata morala, imaginatie, creativitate.

EVALUAREA CU AJUTORUL CALCULATORULUI constituie un mijloc modern si util in realizarea procesului evaluativ. Deoarece lucrul la calculator este o activitate foarte indragita de copii poate constitui un prilej de evaluare

care asigura unitate cunoasterii, depasind granitele disciplinelor printr-o abordare interdisciplinara a continuturilor. Asa cum in viata de zi cu zi nu folosim cunostintele disparate, acumulate la anumite discipline si nu valorificam capacitati specifice unei materii este important sa formam la copii o gandire integratoare. Jucandu-se la calculator jocuri atractive, copilul este pus in situatia de a aplica in contexte noi si variate cunostintele acumulate anterior.

Utilizez evaluarea cu ajutorul calculatorului in diferite situatii: la finele unor activitati frontale, in timpul unor jocuri didactice, a activitatilor integrate, in cadrul activitatilor liber alese si la activitatea optionala "Prietenul meu calculatorul". Jocurile: "La ferma","Ne jucam, matematica invatam", " Hai la scoala", "Alfabetul", "Vreau sa stiu" pun copiii in situatia de a-si valorifica cunostintele acumulate la diferite arii curriculare ( cunoasterea mediului, activitati matematice, educarea limbajului, desen).

Evaluarea cu ajutorul calculatorului are cateva caracteristici: raspunsurile sunt apreciate cu exactitate, timpul util de lucru este gestionat corect, rezultatele sunt confirmate sau infirmate imediat,exista posibilitatea abordarii unui subiect printr-un joc, dar cu nivel diferit de complexitate, fapt ce ofera satisfactii tuturor copiilor .

METODA R.A.I. (raspunde, arunca, intreaba) este o metoda deosebit de flexibila si usor de aplicat in activitatile desfasurate atat cu prescolarii mari cat si cu elevi din ciclurile superioare. Este un joc simplu de aruncare a unei mingi de la un copil la altul. Copilul care arunca mingea pune o intrebare celui care o prinde. Acesta raspunde la intrebare, apoi arunca mingea altui coleg si-i adreseaza o alta intrebare vizand continutul evaluat.

Furati de mirajul jocului, chiar si cei mai timizi copii accepta cu placere provocarea acestui joc care, prin caracterul sau antrenant, mentine treaza atentia copiilor. Participantii iau totul ca pe un joc binevenit la finele unei activitati de invatare si sunt atrasi de suspansul generat de intrebarile neasteptate si de exercitiul de promptitudine la care ii solicita jocul.

Am utilizat cu succes aceasta metoda de evaluare la grupa pregatitoare la sfarsitul unor activitati de cunoastere a mediului, educare a limbajului, activitati cu continut matematic.

R.A.I. este in egala masura o metoda-joc de evaluare dar si o strategie de invatare care reuseste sa imbine cu succes competitia si colaborarea si care permite realizarea unui feed-back rapid.

Metodele de evaluare, fie ele traditionale sau moderne au puncte tari si puncte slabe. Important este ca educatorul sa cunoasca aceste metode si sa incerce sa aplice in fiecare moment didactic acel demers evaluativ care se preteaza mai bine la situatia didactica existenta in vederea asigurarii unui progres rapid al fiecarui copil in functie de disponibilitatile proprii

Optiunea pentru o anume metoda de evaluare este determinata de varsta copiilor de volumul de cunostinte de categoria de activitate si in mod deosebit , de obiectivele urmarite."Perfectionarea oricarei evaluari provine din adecvarea ei la obiectivele pentru care este facuta."(Gemeniene Meyer-

Evaluarea este o dimensiune esentiala a procesului curricular , ea reprezinta o practica ce poate fi continuu imbunatatita si diversificata. Metodele complementare de evaluare sunt doar o alternativa la metodele traditionale si sunt menite sa imbunatateasca practica evaluativa. Ele accentueaza acea dimensiune a actiunii evaluative care ofera copiilor variate posibilitati de a demonstra ceea ce stiu dar, mai ales , ceea ce pot sa faca cu ceea ce stiu.

BIBLIOGRAFIE:

Neacsu, I.,Stoica, A., Reforma sistemului de evaluare si de examinare, Bucuresti, Editura Aramis, 1996.

Oprea, Crenguta, Lacramioara, Pedagogie. Alternative metodologice interactive . Editura Universitatii, Bucuresti, 2003.

Radu, I.,T., Evaluarea in procesul didactic, Bucuresti, Editura didactica si Pedagogica, 2000.

Tomsa, Gheorghe, Psihopedagogie prescolara si scolara, Editura "Coresi", Bucuresti, 2005.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 10230
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved