Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

Poezii si cantece

PARTENERIAT GRADINITA –COMUNITATE LOCALA-OPORTUNITATE IN DEZVOLTAREA UNITATILOR DE INVATAMANT

Gradinita

+ Font mai mare | - Font mai micPARTENERIAT GRADINITA –COMUNITATE LOCALA-OPORTUNITATE IN DEZVOLTAREA

UNITATILOR DE INVATAMANT
,,Arta de a lucra cu oamenii se constituie intr-o dimensiune distincta a conducatorului modern din invatamantul de toate gradele”

IOAN JINGA

Gradinita noastra va avea usile deschise pentru toti cei care au nevoie de educatie indifferent de etnie , religie, tinand cont de calitatea ei, de comunitate , cautand sa satisfaca nevoia fiecarui copil de a se simti competent , legat de altii si autonom.Copilul trebuie ocrotit , tratat cu caldura si dragoste , cu onestitate si inconjurat cu afectiune , cu acea tandreteda care simt nevoia numai ei…Legat de acest aspect este subliniat o data in plus , ca educatia copilului isi pune amprenta asupra intregii sale vieti.In copii sta speranta intr-o lume mai buna , mai dreapta , mai educate, mai curate, mai plina de intelegere si mila fata de semeni ,mai putin violenta si mai egoista.Educatia este un process complex si delicat ,este o arta si o stiinta ,o intelepciune. De aceea conducatorul de unitate p[rescolara alaturi de colectivul de cadre didactice au considerat si considera sip e mai departe un obiectiv principal buna colaborare si incheierea de parteneriate cu toti factorii implicate in educatia copilului prescolar.

Realizarea obictivelor propuse in derularea perteneriatelor cu comunitatea locala au stat in atentia tuturor pe parcursul anului scolar, pentru ca principalul beneficiar al tuturor realizarilor-copilul- sa se dezvolte bine, deoarece lipsurile din perioada copilariei il pot marca si chiar afecta o latura a personalitatii lui.Copiii, parintii si comunitatile se influenteaza puternic unii pe altii.La randul lor, parintii pot influenta comunitatea deopotriva ca indivizi, sau ca membrii a unui grup. Ei pot contribui la dezvoltarea valorilor comunitatii si la fixarea prioritatilor sociale. Cunoasterea vietii, activitatii copiilor din gardinita nu va fi un mister ,iar cunoasterea de catre parinti a nevoilor cu care se confrunta aceasta conduc catre desfasurarea multor activitati de imbogatire a bazeimateriale a unitatii si nu putine sunt acestea.

Succesul unui manager din toate formele de invatamant depinde de multi factori, dar cel mai important il constituie capacitatea sa de a stabili relatii , punti de legatura cu adultii si de a sti sa si le intretina , aceasta implicand calitatile personale , care au un rol important deoarece conducerea unei institutii presupune un raspuns adecvat al conducatorului la situatiile concrete ale fiecarei activitati conduse, asigurand atingerea obiectivelor la niveluri de eficienta si performanta cat mai ridicate.

Una din solutiile de ameliorare a problemelor invatamantului sic ea mai importanta cu efecte benefice asupra participarii copiilor la educatie si a performantelor obtinute la nivelul achizitiilor acestora o constituie relatia gradinitei si a personalului acesteia cu comunitatea locala .

De modul in care se impune gradinita ca institutoie de invatamant in comunitatea locala , de modelul pe care –l reprezinta corpul didactic in activitatea comunitatii , depinde de multe ori si reusita integrarii gradinitei in viata orasului unde functioneaza.

In relatiile cu Consiuliul local si Primaria , am reusit sa realizam legaturi trainice. Asta pentru ca am realizat foarte multe din activitatile mai sus propuse, dar si pentru ca in persoana domnului Primar am gasit omul apropiat ,dornic sa ne ajute in rezolvarea problemelor gospodaresti si nu numai , pentru a crea copiilor conditii propice pentru desfasurarea unui invatamant de calitate, sa-I formam pentru scoala si pentru viata .

Copiii gradinitelor noastre au ajuns de mult prietenii domnului primar . Din intalnirile avute cu diverse ocazii si evenimente s-au purtat discutii ,s-au facut fotografii , si nici un eveniment nu a ramas fara a fi marcat de catre copiii gradinitelor noastre insotiti de educatoare si chiar si de parinti.Cu deosebita implicare a factorilor de decizie din Primaria orasului si a Consiliului local , am reusit sa realizam lucruri de mult dorite sifoarte necesare pentru unitatile noastre.Dotari cu mobilier modern modular,placarea cu grasie a holurilor tuturor gradinitelor,dotarea cu calculatoare etc.,sunt prioritati pe care le-am considerat necesare a fi aduse in discutie cu reprezentantii comunitatii locale, si rezolvate cu sprijinul lor.

Am cerut ajutor si sprijin si dorintele noastre nu au ramas fara ecou. Si rezultat. Dar si noi cadrele didactice am incercat san e facem remarcate in activitatile desfasurate in cadrul comunitatii. Numai participand la activitatile comunitatii, la pulsul ei putem fi parteneri de incredere. Prin ce ne putem noi, cei mai mici participanti la viata sociala a localitatii ? , prin cele mai diverse activitati:

-deschiderea festiva a cursurilor la care invitam si reprezentantii comunitatii;

-depunere de coroane la evenimentele istorice din viata poporului nostru;

-organizarea unor actiuni prin care sa sensibilizam comunitatea – spectacole de colinde si urari specifice cu ocazia Craciunului si a Anului Nou care sa se desfasoare chiar in sediul Primariei , Scolii , Bisericii.

De asemenea reprezentantii Comunitatii locale au fost invitati sa participle la actiuni organizate in gradinite prilej cu care ne-au cunoscut

Specificul muncii noastre, eforturile ,dorinta de mai bine ,s-au intalnit cu copiii, cadrele didactice si parintii in cadrul diferitelor manifestari.

Antrenarea reprezentantilor comunitatii in viata gradinitei ne usureaza mult munca sin e ajuta in crearea unor conditii materiale ,institutionale pentru a inchega legaturi trainice de colaborare intre toti partenerii responsabili in educatia copiilor nostri.

Institutia noastra a facut eforturi remarcabile pentru a-si promova imaginea: participa la manifestari culturale organizate la nivel de judet si nivel localk,incheie parteneriate stabilind relatii de colaborare in diverse domenii; participa la manifestari educationale cu caracter stiintific cum ar fi : simpozioane organizate la nivel de judet si national , publicatii cu subiecte de interes comun,expozitii cu lucrari realizate de copii in cadrul activitatilor artistico-plastice, toate aceste actiuni evidentiaza deschiderea ampla spre tot ce este nou.Prin intreaga activitate Gradinita noastra face dovada de necontestat a menirii sale de promovare a valorilor invatamantului. O succinta prezentare a activitatilor prezentate si organizate in comun cu partenerii la actul educational din Gradinita , infatiseaza eforturile intreprinse de intreaga comunitate – marturie convingatoare a intelegerii marilor raspunderi pentru destinul copiilor .

Dovada unui management performant , a perfectionarii continuie , a inltului professionalism al echipei de educatoare ,o constituie faptul ca unitatea a devenit tot mai atragatoare pentru copii. Bazandu-ma pe aceste argumente , am considerat ca este mult mai benefica o colaborare eficienta cu comunitatea locala –materializata in initierea unui parteneriat care sa aiba ca beneficiar : COPILUL.

,,Semeni un gand, culegi o fapta; semeni o fapta , culegi un obicei; semeni un obicei , culegi un character; semeni un character , culegi un destin.”

BIBLIOGRAFIE

I.Ionescu-,, Sociologia scolii”-Ed. Polirom Iasi /1997

Ioan Jinga -,, Manualul de management instructional-Conducerea invatamantului”Ed.Did. si Ped.-Bucuresti 1993

Educatia prescolara in U.E.Conceptii si masuri actuale /1997, Ed.,,Alternative”


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3196
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site