Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzica
PescuitPicturaVersuri

CE FACE STUDENTUL DUPA CE TERMINA FACULTATEA DE MEDICINA?

diverse

+ Font mai mare | - Font mai mic
CE FACE STUDENTUL DUPA CE TERMINA FACULTATEA DE MEDICINA?

Rezumat

Continutul rezumatului

Introducere

Avand in vedere faptul ca se apropie sfarsitul facultatii pentru studentii din anul 5, al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Bucuresti, promotia 2004 – 2010, se simte necesitatea unui studiu al optiunilor studentilor medicinisti in ceea ce priveste cariera lor viitoare. Medicina este un domeniu competitiv, mai ales acum ca Romania se confrunta cu o criza economica, iar numarul locurilor/posturilor la rezidentiat este limitat si conditiile materiale ale diferitelor centre universitare sunt dintre cele mai variate. Numarul locurilor scoase la concurs a ramas acelasi, in timp ce numarul studentilor absolveti a fost in continua crestere.1, 2, 3 De aceea s-a dorit stabilirea celor mai cautate specialitati medicale si a celor mai ravnite centre universitare. In acelasi timp, s-au analizat: care este proportia studentilor ce isi doresc sa isi desfasoare rezidentiatul si/sau intreaga cariera in strainatate si care este proportia studentilor ce se vor reorienta profesional. In acest fel s-a incercat crearea unei imagini anticipative a situatiei de la repartitia de dupa examenul de rezidentiat, sesiunea 2010. Pentru studentul la medicina, acest studiu aproximeaza intensitatea competitiei pentru specializarea si locul/postul alese la rezidentiat.

Metode

Pentru a atinge obiectivele studiului, s-a ales ca modalitate de investigare studiul descriptiv. S-a folosit un esantion neprobabilistic, bazat pe voluntariat, din totalul studentilor de anul 5 de la Facultatea de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Bucuresti, promotia 2004 – 2010. Marimea esantionului obtinut a fost de 84 persoane din cele aproximativ 600 ce apartin populatiei date. Fiecarui student din esantion i s-a administrat direct, fata in fata, chestionarul prezentat in forma originala in Anexa nr. 1 si la care au fost rugati sa noteze raspunsurile spontane si nu judecate profund. Rezultatele chestionarelor au fost colectate intr-un fisier format *.xls editat folosind programul Microsoft Excel 2007. Continutul acestui fisier in forma bruta este disponibil la cerere. Dupa colectarea datelor s-a trecut la organizarea lor pe categorii in functie de frecventa   raspunsurilor la fiecare intrebare.

Rezultate

In urma studiului din totalul studentilor care au completat chestionarul, 63 de persoane au fost fete (75% din totalul chestionatilor), iar 21 au fost baieti (25% din total), 94,43% dintre studenti avand varsta cuprinsa intre 22 – 25 de ani, iar 3,57% avand varsta cuprinsa intre 26 – 30 de ani. Un singur respondent a afirmat ca nu doreste sa sustina examenul de rezidentiat pentru ca doreste sa isi contiune activitatea in cercetare. Dintre cei care vor da examenul de rezidentiat 37,35% vor alege o ramura chirurgicala si 62,65% o ramura medicala. In figura Fig. 01. observam repartitia ramurilor alese la rezidentiat in functie de sex si frecventa. Din totalul de 51 de specialitati care pot fi alese la examenul de rezidentiat preferintele studentilor au fost conform graficului de frecventa din figura Fig. 02. Restul specializarilor neincluse in figura nu au fost alese. Tabelul Tabel 1. prezinta situatia optiunilor alternative la rezidentiat in functie de frecventa. 57,83% doresc sa faca rezidentiatul in Romania. Dintre cei care vor sa-l faca in strainatate 34,29% sunt foarte informati in legatura cu formalitatile privind rezidentiatul in afara tarii, 57,14% sunt insuficient informati, iar 8,57% nu sunt informati deloc. Figura Fig. 03. arata repartitia motivelor pentru care studentii au ales rezidentiatul in strainatate. 93,75% dintre ce care vor sa isi faca rezidentiatul in tara si-au ales Bucurestiul ca centru universitar. Figura Fig. 04. clasifica motivele alegerii specializarii la rezidentiat in functie de frecventa. Pentru cei care au raspuns ca alegerea specializarii a depins stagiul omonim s-a reprezentat in figura Fig. 05. repartitia in functie de frecventa a motivul pentru care au agreat stagiul. Figura Fig. 06. descrie distributia studentilor in functie de timpul acordat invatatului pentru examenul de rezidentiat. Figura Fig. 07. arata criteriile dupa care si-au ales studentii lucrarea de diploma.64,6% dintre studenti vor sa ramana in tara dupa terminarea rezidentiatului. 71% dintre studenti vor sa profeseze si in domeniu public si in domeniul privat in acelasi timp. 91,25% dintre studentii interghievati isi doresc sa profeseze in mediul urban. 68,67% dintre studenti si-ar dori sa urmeze cursuri pentru supraspecializare sau pentru o a doua specializare dupa sau in timpul rezidentiatului.

Tabel 1. Optiunile alternative ale studentilor in functie de frecventa

Specializarea

cardiologie

medicina interna

endocrinologie

gastroenterologie

neurologie

obstetrica-ginecologie

oftalmologie

diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

nefrologie

anestezie si terapie intensiva

dermatovenerologie

otorinolaringologie

pediatrie

chirurgie plastica - microchirurgie reconstructivachirurgie generala

hematologie

medicina de urgenta

chirurgie vasculara

reumatologie

ortopedie si traumatologie

radiologie - imagistica medicala

chirurgie cardiovasculara

psihiatrie pediatrica

pneumologie

psihiatrie

chirurgie toracica

medicina legala

neonatologie

chirurgie pediatrica

anatomie patologica

neurologie pediatrica

genetica medicala

geriatrie si gerontologie

radioterapie

urologie

oncologie medicala

alergologie si imunologie clinica

expertiza medicala a capacitatii de munca

farmacologie clinica

igienamedicina de familie

medicina de laborator

medicina muncii

medicina nucleara

Discutii

Din datele culese rezulta ca foarte multi studenti dintre cei care invata in Bucuresti isi doresc sa ramana aici si pe desfasurarea rezidentiatului, si pentru o cariera viitoare datorita faptului ca au familia aici si pentru ca este un oras prosper. Aceasta concluzie ar trebui sa traga un semnal de alarma in ceea ce priveste numarul viitor de medici din restul tarii, in special din mediul rural. Poate ca autoritatile locale vor reusi sa atraga mai multi medici tineri prin oferirea unor conditii mai bune de munca si prin stimulente financiare.

Studentii UMF, Bucuresti sunt constienti de nevoia unei pregatiri medicale temeinice, peste 2/3 dintre ei gasind ca benefica unificarea tematicii de examen pentru toate specializarile. In aceeasi proportie ei isi doresc sa se supraspecializeze sau sa urmeze programe de doctorat, masterat sau cpompetente.

Pe masura colectarii datelor s-a profilat o situatie neasteptata si aceea ca studentii inclusi in esantion nu sunt atenti la ce sunt intrebati. In acest fel au aparut raspunsuri contradictorii pe acelasi chestionar lucru ce a ingreunat prelucrarea datelor. Din neatentia studentilor s-a ajuns la concluzia ca majoritatea s-ar angaja la o firma de medicamente in eventualitatea esecului la rezidentiat (aceasta ipoteza ar trebui evaluata intr-un studiu ulterior).  Apar totusi semne de intrebare in ceea ce priveste profesionalismul studentior la medicina in viitoarea lor cariera de medici.

Dintre limitele acestui studiu mentionam faptul ca nu a inclus studenti din cadrul celorlalte centre universitare care vor concura si ei la examenul de rezidentiat si care ar putea avea alte opinii legate de specializarea si/sau locul/postul la rezidentiat.

Finantarea studiului a fost facuta din fonduri stranse de la echipa de cercetatori.

Dorim sa multumim pe aceasta cale tuturor studentilor participanti la studiu si, nu in ultimul rand, D-nei Dr. Nona Chiriac, Cercetator Stiintific, Medic Primar Sanatate Publica si Management.

Referinte

Continutul referintelor

1. Lista cu specializarile de medicina generala si numarul de locuri si posturi scoase la concurs in 16.noiembrie.2008:

https://www.rezidentiat.info/downloads/centralizator-locuri-posturi-16-11-2008.pdf

2. Lista cu specializarile de medicina generala si numarul de locuri si posturi scoase la concurs in 2007:

https://www.rezidentiat2007.ro/locuri%20concurs/#medicina

3. Evolutia numarului de studenti medicinisti absoventi in perioada 1990 – 2006:

https://www.insse.ro/cms/files/pdf/ro/cap8.pdf

CHESTIONAR

1. Varsta dvs.:

a) 22 - 25 ani;

b) 26 - 30 ani;

c)  >30 ani.

2. Sex:

a) feminin;

b. masculin.

3. Dupa terminarea facultatii:

a) doresti sa sustii examenul de rezidentiat in sesiunea din toamna 2010;

b) doresti sa amani sustinerea examenului de rezidentiat cu ani;

c) doresti sa iti continui cariera la o firma de medicamente (sari la intrebarea 24);

d) doresti sa profesezi in alt domeniu (sari la intrebarea 25).

4. Pe ce ramura ai vrea sa faci rezidentiatul? (un singur raspuns)

a) chirurgicala;

b) medicala;

c) medicina de familie;

d) medicina de laborator.

5. Pe ce specialitate ai dori sa urmezi rezidentiatul? (un singur raspuns)

1) alergologie si imunologie clinica;

2) anatomie patologica;

3) anestezie si terapie intensiva;

4) boli infectioase;

5) cardiologie;

6) chirurgie cardiovasculara;

7) chirurgie generala;

8) chirurgie orala si maxilo-faciala;

9) chirurgie pediatrica;

10) chirurgie plastica - microchirurgie reconstructiva;

11) chirurgie toracica;

12) chirurgie vasculara;

13) dermatovenerologie;

14) diabet zaharat, nutritie si boli metabolice;

15) endocrinologie;

16) epidemiologie;

17) expertiza medicala a capacitatii de munca;

18) farmacologie clinica;

19) gastroenterologie;

20) genetica medicala;

21) geriatrie si gerontologie;

22) hematologie;

23) igiena;

24) medicina de familie;

25) medicina de laborator;

26) medicina de urgenta;

27) medicina interna;

28) medicina legala;

29) medicina muncii;

30) medicina nucleara;

31) medicina sportiva;

32) nefrologie;

33) neonatologie;

34) neurochirurgie;

35) neurologie;

36) neurologie pediatrica;

37) obstetrica-ginecologie;

38) oftalmologie;

39) oncologie medicala;

40) ortopedie si traumatologie;

41) otorinolaringologie;

42) pediatrie;

43) pneumologie;

44) psihiatrie;

45) psihiatrie pediatrica;

46) radiologie - imagistica medicala;

47) radioterapie;

48) recuperare, medicina fizica si balneologie;

49) reumatologie;

50) sanatate publica si management;

51) urologie

6. In cazul in care prima alegere nu e disponibila alternative ar fi (posibil mai multe raspunsuri):

1) alergologie si imunologie clinica;

2) anatomie patologica;

3) anestezie si terapie intensiva;

4) boli infectioase;

5) cardiologie;

6) chirurgie cardiovasculara;

7) chirurgie generala;

8) chirurgie orala si maxilo-faciala;

9) chirurgie pediatrica;

10) chirurgie plastica - microchirurgie reconstructiva;

11) chirurgie toracica;

12) chirurgie vasculara;

13) dermatovenerologie,14) diabet zaharat, nutritie si boli metabolice;

15) endocrinologie;

16) epidemiologie;

17) expertiza medicala a capacitatii de munca;

18) farmacologie clinica;

19) gastroenterologie;

20) genetica medicala;

21) geriatrie si gerontologie;

22) hematologie;

23) igiena;

24) medicina de familie;

25) medicina de laborator;

26) medicina de urgenta;

27) medicina interna;

28) medicina legala;

29) medicina muncii;

30) medicina nucleara;

31) medicina sportiva;

32) nefrologie;

33) neonatologie;

34) neurochirurgie;

35) neurologie;

36) neurologie pediatrica;

37) obstetrica-ginecologie;

38) oftalmologie;

39) oncologie medicala;

40) ortopedie si traumatologie;

41) otorinolaringologie;

42) pediatrie;

43) pneumologie;

44) psihiatrie;

45) psihiatrie pediatrica;

46) radiologie - imagistica medicala;

47) radioterapie;

48) recuperare, medicina fizica si balneologie;

49) reumatologie;

50) sanatate publica si management;

51) urologie;

7. Unde doresti sa faci rezidentiatul?

a) in tara;

b) in strainatate (raspunde si la intrebarea 7.1).

7.1. Cat esti de informat despre locul si modalitatea de admitere si desfasurare a rezidentiatului intr-o tara straina?

a) foarte informat;

b) insuficient de informat;

c) deloc informat.

8. Daca doresti sa faci rezidentiatul in strainatate, ce anume contribuie la alegerea ta? (maxim 3 raspunsuri)

a) salariul mai bun;

b) profesionalismul medicilor din strainatate;

c) calitatea pregatirii din cursul rezidentiatului in strainatate;

d) dotarea spitalelor din strainatate;

e) posibilitatea continuarii carierei in strainatate;

f) ai rude in strainatate.

9. Daca doresti sa faci rezidentiatul in tara ce centru universitar ai alege?

a) Arad;

b) Bucuresti;

c) Cluj-Napoca;

d) Constanta;

e) Craiova;

f) Galati;

g) Iasi;

h) Oradea;

i) Sibiu;

j) Targu-Mures;

k) Timisoara.

10. Printre motivele care te-au determinat sa iti alegi specialitatea sunt: (maxim 2 raspunsuri)

a) pasiunea pentru specialitatea respectiva;

b) salarizarea si alte drepturi banesti ca rezident;

c) salarizarea si alte drepturi banesti (inclusiv platile informale) ca medic specialist;

d) ai rude ce practica specialitatea respectiva;

e) ti-a placut stagiul din timpul facultatii;

f) esti tentat de durata scurta a rezidentiatului pentru specialitatea aleasa.

11. Daca ai ales si varianta e) la intrebarea anterioara, in ce masura si in ce fel te-au influentat stagiile din timpul facultatii in alegerea ta? (un singur raspuns)

a) te-a impresionat modul de organizare a cursurilor si suportul de curs la respectiva materie;

b) ai apreciat calitatile didactice ale profesorului care a predat cursul;

c) ti-a placut modul de desfasurare a lucrarilor practice si calitatile didactice ale asistentului de grupa;

d) ai o pasiune pentru materia respectiva.

12. Cat timp intentionezi sa-ti aloci pentru pregatirea sustinerii examenului de rezidentiat?

a) 10 - 12 luni;

b)  7 - 9 luni;

c)  4 - 6 luni;

d)  1 - 3 luni.

13. Lucrarea de diploma:

a) doresti sa fie pe specialitatea pe care intentionezi sa o alegi la rezidentiat;

b) nu conteaza pe ce specialitate e, numai sa nu iti ocupe mult timp realizarea ei;

c) nu te-ai hotarat.

14. Consideri ca unirea tuturor ramurilor (chirurgicala, medicala, medicina de familie, medicina de laborator) pentru materia de rezidentiat este un lucru favorabil?

a) da; De ce?

b) nu; De ce?

15. Ai considera rezidentiatul pe post una din optiunile tale? (Doar pentru cei care vor sa-si desfasoare rezidentiatul in tara.)

a) da;

b) nu;

c) in nici un caz;

d) poate.

16. Daca ai raspuns a) sau d) la intrebarea anterioara ai luat in calcul: (Doar pentru cei care vor sa-si desfasoare rezidentiatul in tara.) (un singur raspuns)

a) garantia ocuparii unui post la terminarea rezidentiatului;

b) posibilitatea alegerii locului de profesare ca specialist;

c) garantia educatiei intr-un anumit centru universitar;

d) concurenta mai mica pentru o anumita specialitate in cadrul rezidentiatului pe post.

17. Dupa finalizarea rezidentiatului ai fi interesat sa urmezi anumite cursuri postuniversitare? Care?

a) competenta sau atestat;

b) masterat;

c) doctorat;

d) alte cursuri de scurta durata in specialitatea aleasa;

e) nu sunt interesat sa urmez nici un fel de curs.

18. La finalul rezidentiatului doresti sa practici medicina in:

a) in tara;

b) in strainatate.

19. Doresti sa profesezi ca medic specialist:

a) in domeniul public;

b) in domeniul privat;

c) ambele.

20. Doresti sa profesezi ca medic specialist:

a) in mediul urban;

b) in mediul rural.

21. In ce zona geografica ai dori sa profesezi: (Doar pentru cei care vor sa profeseze in tara.)

a) Bucuresti;

b) Moldova; localitate:

c) Ardeal; localitate:

d) Oltenia; localitate:

e) Dobrogea; localitate:

f) Muntenia; localitate:

g) Banat; localitate:

22. Ce anume te determina sa faci alegerea de la intrebarea anterioara? (Doar pentru cei care vor sa profeseze in tara.) (maxim 3 raspunsuri)

a) familia ta este acolo;

b) este o zona prospera;

c) consideri ca vei avea multe beneficii financiare;

d) iti place relieful/clima;

e) te atrag anumite facilitati din unitatea sanitara;

f) ai posibilitatea de a locui acolo in conditii avantajoase.

23. In timpul rezidentiatului sau dupa, ai fi interesat sa urmezi anumite cursuri de supraspecializare sau o a doua specialitate?

a) da;

b) nu.

24. In cazul in care doresti sa-ti continui cariera la o firma de medicamente ce anume te determina sa faci aceasta alegere:

a) beneficiile financiare;

b) beneficiile nefinanciare (calatorii, masina, telefon mobil de la firma);

c) cariera intr-o firma multinationala;

d) esecul la rezidentiat.

25. In cazul in care doresti sa profesezi in alt domeniu, care este acela?Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1373
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site