Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzica
PescuitPicturaVersuri

DISPECERATUL DE SECURITATE

diverse+ Font mai mare | - Font mai micDISPECERATUL DE SECURITATE

IntroducereCamera dispeceratului de securitate al unei organizatii reprezinta inima oricarei instalatii profesionale si, in acelasi, timp veriga finala.

Din pacate, nu de putine ori, clientii din Romania nu dau prea multa importanta proiectarii dispeceratului, preferand sa-si amplaseze monitoarele si echipamentele finale "undeva pe o masa, de obicei, la intrare.

Dispeceratul sau camera de control este locul unde are loc schimbul de informatii intre om si masina si de aceea trebuie acordata o mare gija aspectului ergonomic al acesteia.

Operatorii petrec multe ore in fata aparatelor si trebuie sa fie capabili sa le utilizeze in cel mai bun mod posibil ( asa cum managerii au grija ca biroul lor sa fie ergonomic).

Adesea, in tarile cu traditie in securitatea electronica, se investeste mai mult in camera de control decat in sistemul propriu-zis.

In materialul de fata vom aborda cateva probleme legate de organizarea dispeceratului pentru securitate, si anume:

Proiectarea camerei de control

Proeictarea rack-urilor de amplasament al aparatelor


Proiectarea camerei de control

In conceperea camerei de control trebuie tinut cont de urmatorii factori ( pentru ca sistemul sa fie eficient operat):

Temperatura

O camera prea incalzita produce moleseala, iar oboseala se va instala cu repeziciune si concentrarea operatorilor va scadea in consecinta. De aceea trebuia stabilita o temperatura rezonabila - 23o), constanta.

Marimea camerei

Atunci cand se aloca un spatiu pentru camera de control, e bine de avut in vederea ca in ea intra multe cabluri, trebuie sa permita un service usor - un acces usor la echipamente si, nu in utltimul rand, un confort rezonabil pentru operator.

Vedere exterioara

O camera fara geamuri va produce efecte negative asupra operatorului si, implicit, asupra puterii de concentrare a acestuia. Recomandat este ca dispeceratul sa fie prevazut cu geamuri  (atenite la amplasarea acestora ). Desigur, pentru camerele de inalta securitate acest lucru ar putea sa nu fie posibil, de aceea recomandam utilizarea, in interior, a unor plante ornamentale. (este cunoscut ca plantele reduc stresul si imbunatatesc puterea de concentrare).

Zgomotul

Zgomotul de fond trebuie mentinut la u nivel cat mai scazut. De asemenea, o tacere absoluta nu este benefica, intrucat imbie la somn.

Iluminatul

In orice birou o iluminare rezonabila este de aproximtativ 400 Lux. Totusi, avand in vedere ca in camera de control se lucreaza cu monitoare, iluminatul maxim recomandat este de aproximativ 300 de Lux. Asigurati-va ca iluminatul este indirect, pentru a nu crea reflexii in monitoare - reflexia luminii pe langa faptul ca ingreuneaza vizionarea imaginilor, contribuie la instalarea oboselii, mai ales daca monitoarele nu sunt prevazute cu tuburi Trinitron.

Proiectarea mobilierului (Rack)

Este foarte important ca mobilierul sa fie bine proiectat, ergonomic, astfel incat operatorul sa poata utiliza in mod eficient aparatele pe care le urmareste sau cu care lucreaza.

Ignorand, acest "mic amanunt" s-ar putea sa transformati un sistem scump intr-o unealta ineficienta.

I

ata cateva considerente:

Marimea rack-ului ( rafturile pe care se monteaza aparatele

Cele mai "confortabile" unghiuri sub care o persoana poate vizualiza un monitor sau un afisaj sunt pana in 45o pe orizontala si pana la 30o pe verticala. Desigur, ca toti vedem si dincolo de aceste unghiuri, dar fie trebuie sa miscam globul ocular, fie sa indoim gatul, ambele operatii necesitand un efort care se acumuleaza in timp si produce oboseala, prin urmare ineficienta operatorului. De aceea  trebuie facut un "efort" de a instala echipamentele in campul acestor unghiuri. ( Am vazut deseori la noi dispecerate prevazute cu multe monitoare mari amplasate la doar cativa centimetrii de ochii operatorului. Pe langa faptul ca distruge vederea acelui om, il si transforma intr-un agent ineficient)Urmatoarea formula ar putea ajuta la amplasarea aparatelor de afisaj:

LCV = 2 D * tan 22.5 = 0.82 D

ICV = 2 D * tan 15 = 0.54 D

LCV = latimea campului vizual

D= Distanta dintre operator si panoul de afisaj ( monitor)

ICV = Inaltimea campului vizual

Sa vedem ce se intampla daca un operator sta la aproximtiv 1.5m (D) fata de monitor.

LCV = 1.23m

ICV = 0.81m

Cate monitoare intra in dreptunghiul de 1.23 x 0.81 m

Un monitor tipic de 9" este cam de : 0.22m x 0.24. deci in careul mentionat intra aproximativ 18 monitoare mici.

Aranjamentul monitoarelor

Ideal ar fi sa aveti un singur monitor. Cum acesta este idealul, cu cat mai putine monitoare cu atat mai bine. De obicei, un operator cu un nivel de inteligenta mediu, nu poate urmari mai mult de 4 monitoarea intr-un mod eficient. In cazul in care sunt mai multe, montati-le intr-un mod circular ( cele de sus usor aplecate, cele laterale, usor rotite catre operator)

Ventilarea rack-ului

Una din cauzele frecvente de defect in cazul monitoarelor il reprezinta efectul caldurii, mai ales cand monitoarele sunt amplasate in rack. De aceea o ventilare corespunzatoare este obligatorie.

Cablarea aparatelor in rack

Dupa ce se monteaza aparatele in rack, una din tendinte este de a inghesui si cablurile, ami ales cele de la sistemele de televiziune cu circuit inchis. Acest llucru poate fi o sursa de probleme, deorece cablului coaxial nu-I prea place sa fie indoit ( isi schimba impedanta prin modificarea diametrului dielectricului). Rezultatul s-ar putea vedea in imaginile duble observate pe monitoare, fenomen datorat reflexiilor in cablu). De aemenea, conectorii BNC - sau legaturile la acestia - pot fi distrusi datorita tensiunii mecanice aparute in cablu, la indoire. Evident, in aces caz, calitatea imaginii va avea de suferit.

Evitati aglomerarea rack-ului

Rack-uril camerelor de control sunt prevazute cu tot felul de aparate si arata chiar spectaculos. Asta nu inseamna ca sunt si eficiente. Un rack eficient este acela care a re cat mai putine monitoare, tastaturi, butoane si tot felul de aparate care nu fac decat sa incurce in situatii critice cand nu stii pe ce sa apesi mai intai. Sistemele moderne, complet integrate, rezolva in mare masura acest lucru.


"Rezolutia" operatorului

Dupa cum a mentionat, pozitionarea operatorului prea aproape de monitoare, reduce drstic eficienta intregului sistem. Dar si plasarea acestuia la distante mai mari are un efect negativ. Daca acesta sta la o distanta pre mare, nu va fi capabil sa identifice miscarile sai obiectele dein imaginile afisate pe monitor. Conform unui studiu de ergonomie la un montior de 600 de linii TV cu o doiagonala de 12", rezolutia de 600 de linii la 40 de cm se "reduce" la 125 de liniisit la aproximtaitv 2m. deci, alegerea corecta a distantei este importanta.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2523
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved