Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzica
PescuitPicturaVersuri

Reguli si conditii generale TINCOOP 2007

diverse

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Pragmatismul - despre semioza, adevar si sensurile utilitatii
ARZATOARE PE GAZ IN DOUA TREAPTE, CU EMISII REDUSE DE NOx
AXIOLOGIE – Teoria generala a valorilor – Filosofia valorii –
Teste grila la EPM
Cum sa faci nod la cravata - simplu, dublu, pas cu pas si poze
ARZATOR PE GAZ CU O SINGURA TREAPTA
Timp si infinit
Numeralul latin
RAPORT DE AUTOEVALUARE ANALIST PROGRAMATOR AJUTOR
LEMNULReguli si conditii generale TINCOOP 2007

Capitolul I.

Organizatorul stabileste, pentru fiecare manifestare,repartizarea pe domenii, pe grupe de marfuri si cantitatea acestora, fiind indreptatit, la adoptarea deciziei de acceptare, sa tina seama de structura Expozantilor in functie de tara de origine, profilul societatii si alte criterii obiective. In acest sens, nu este obligat sa tina seama de decizii luate anterior, la editiile precedente ale manifestarii.

Organizatorul are dreptul, daca considera necesar, sa modifice suprafata de expunere a unui Expozant, sa modifice amplasamentul Expozantului ori sa admita alti Expozanti ca o solutie alternativa.

Organizatorul este indreptatit sa excluda, in orice moment, admiterea si, deci, prezentarea acelor articole de expunere care nu corespund scopului manifestarii.

Alocarea standurilor

Alocarea standurilor se efectueaza tinand seama de caracteristicile tehnice ale manifestarii. Expozantii nu au dreptul la un anumit amplasament sau o anumita dimensiune a standului, indiferent de orice propunere care ar fi putut fi facuta pe formularele de adeziune contract.

La alocarea standurilor se va tine seama de apartenenta la anumite grupe ale produselor comunicate. Organizatorul decide asupra apartenentei Expozantului la o anumita grupa de produse. Acesta poate oferi Expozantului alte variante de dimensiuni de standuri. Nu se aloca standuri mai mici de 6 mp la interior si de 9 mp la exterior.

In cazul unor abateri in alocarea standurilor ori modificari ale standurilor, chiar dupa transmiterea confirmarii, Expozantul nu are dreptul sa se retraga ori sa pretenda daune.

Confirmarea acceptarii si rezilierea contractului de participare

Acceptarea ca Expozant este comunicata sub forma unei confirmari scrise care mentioneaza standul alocat. Aceasta confirmare constituie contractul final intre Expozant si Organizator, fiind obligatoriu din punct de vedere legal. Contractul de participare este valabil pentru perioada mentionata in confirmare.

Confirmarea atribuirii standului este valabila numai pentru Expozantul mentionat si participantul la standul colectiv mentionat. Nu este permisa cedarea standului confirmat, partial sau total sau chiar gratuit, unei terte parti. Inlocuirea standurilor este permisa numai cu acordul scris al Organizatorului.

Confirmarea acceptarii se aplica numai produselor mentionate in formularul de adeziune-contract aprobat de Organizator. In cazul in care Expozantul intentioneaza sa-si modifice programul de expunere, acesta trebuie sa informeze Organizatorul despre modificarile respective, in termen suficient inainte de data deschiderii manifestarii, astfel incat Organizatorul sa poata efectua verificarile, masurarile necesare si sa comunice acordul sau. Daca Expozantul modifica, fara acordul Organizatorului, gama sau structura produselor mentionate pe formularul de adeziune-contract, Organizatorul are dreptul sa rezilieze contractul fara a mai respecta termenele de modificare. Expozantul nu va putea emite pretentii la despagubiri din partea Organizatorului.

Confirmarea acceptarii presupune ca toate obligatiile Expozantului rezultand din angajamente anterioare fata de Organizator, au fost indeplinite.

In caz de faliment ori actiuni legale de lichidare sau insolvabilitate din partea Expozantului in perioada valabilitatii contractului, Expozantul se angajeaza sa informeze imediat Organizatorul.

Organizatorul are dreptul sa notifice rezilierea contractului de participare prin fax sau prin posta, prin scrisoare recomandata, trimisa la ultima adresa cunoscuta a Expozantului, fara a mai respecta termenele de

La trei zile de la data expedierii prin fax sau prin postarecomandata, a notificarii privind rezilierea contractului, Organizatorul poate decide asupra destinatiei spatiului de expunere respectiv. Este permisa excluderea de la participarea la viitoarele manifestari, in care caz Expozantul nu are dreptul sa pretinda Organizatorului daune.

Inscrierea in catalog

Se tipareste un catalog oficial al fiecarei manifestari. Inscrierea in catalog a Expozantilor care participa la manifestarea respectiva se face gratuit.

Conceptia globala si realizarea catalogului sunt efectuate de catre Organizator Distributia catalogului este facuta de catre Organizator. Publicitatea in catalog (insertie sigla, pagini reclama, operti, semn de carte etc.) se face contra cost, pe baza unui contract incheiat intre firma beneficiara si Organizator Editorul isi asuma dreptul de a nu introduce in catalog reclamele pentru care nu a fost efectuata plata pana la data intrarii catalogului in tipar. De asemenea, Editorul isi rezerva dreptul de a nu introduce in catalog acele reclame care contravin ordinei publice si moralei.

Inscrierea firmelor expozante in catalog se face pe baza informatiilor comunicate de catre acestea prin intermediul “fisei de inscriere in catalog” – formular ce trebuie completat si transmis Editorului prin posta sau fax, anterior unei date limita stabilita pentru fiecare manifestare in parte. In lipsa acestei fise, Editorul va folosi pentru inscrierea in catalog datele comunicate de expozant in “adeziunea contract”. Editorul nu este raspunzator de continutul si corectitudini datelor comunicate de expozanti si nici de erorile survenite din cauza nerespectarii indicatiilor continute in “fisa de inscriere in catalog”.

Pot fi inscrise in catalog numai exponatele incluse in tematica manifestarii. Aceasta prevedere se aplica si eventualelor explicatii suplimentare. Organizatorul poate dispune neincluderea in catalog a exponatelor ce nu fac parte din tematica manifestarii.

Expozantii neinregistrati pana la data limita fixata, pot fi inclusi intr-un supliment al catalogului (“la inchiderea editiei”), supliment ce va fi distribuit impreuna cu catalogul. Data limita pentru includerea in acest supliment va fi de asemenea stabilita pentru fiecare manifestare in parte.

Reglementarile privind inscrierea in catalog se aplica in mod similar la includerea Expozantilor in banca de date a Organizatorului.

Programul manifestarii

Perioada manifestarii este specificata in formularul de adeziune-contract. In aceasta perioada, manifestarea este deschisa zilnic pentru vizitatori de la orele 10,00 la orele 18,00, iar pentru Expozanti de la orele 8,00 la orele 19,00, in cazul in care nu se specifica altfel. Organizatorul poate stabili si alt program zilnic, pe care il inscrie in regulile manifestarii respective. Este interzisa intrarea in Complexul Expozitional in afara orelor prevazute.

Pentru montarea si demontarea standurilor, Expozantii dispun, inainte si dupa manifestare, de o zi. Montarea si demontarea in afara acestor zile se autorizeaza numai in cazuri exceptionale si numai cu acordul scris prealabil al Organizatorului, contra plata.

Organizatorul are dreptul sa anuleze ori sa amane manifestarea, sau sa modifice durata acesteia si orele de deschidere, fara ca Expozantii sa-i pretinda daune. In cazul amanarii sau modificarii duratei manifestarii, si modificarii orelor de deschidere si inchidere, contractul ramane valabil pentru noua durata a manifestarii.

Daca manifestarea va trebui intrerupta dupa deschiderea sa, ca urmare a unor circumstante in afara controlului Organizatorului, este exclus dreptul de a rezilia contractul sau a pretinde daune. Aceeasi prevedere se aplica, daca, datorita fortei majore, Organizatorul este obligat sa inchida ori sa elibereze unele zone ale manifestarii sau chiar intreaga suprafata a manifestarii fie temporar, fie pentru o perioada mai lunga. Aceste prevederi includ, de asemenea, restrictiile privind utilizarea suprafetei standului ori accesul la acesta, ca urmare a unor masuri de reorganizare ori reconstructie ori datorita instructiunilor si reglementarilor autoritatilor. In aceste circumstante, Organizatorul se va stradui sa gaseasca o solutie alternativa, fara ca aceasta sa fie considerata o obligatie legala.

Utilizarea standului

Expozantii se angajeaza sa utilizeze standul pe durata manifestarii in conformitate cu conditiile de participare si, in timpul programului de vizitare, sa asigure o prezenta permanenta la stand. Fiecare Expozant se angajeaza sa plaseze la stand o inscriptie grafica cu numele si adresa societatii sale, in conformitate cu detaliile inscrise in confirmarea acceptarii standului si cu acordul prealabil al Organizatorului ori sa o comande Organizatorului, in functie de prevederea din regulile manifestarii respective.Daca Expozantul, inregistrat si acceptat la manifestare, nu participa indiferent de motiv, Organizatorul are dreptul sa realoce standul respectiv. Aceasta prevedere se aplica si in cazul in care standul alocat nu a fost ocupat pana la ora 13.00 din ziua precedenta deschiderii manifestarii sau daca standul a fost evacuat partial sau total inainte de data incheierii manifestarii sau daca Expozantul nu este prezent la stand, ori daca produsele inscrise si acceptate nu mai sunt expuse.

Expozantii care solicita si sunt acceptati la manifestare in ultimul moment, dupa o notificare de scurta durata, ca rezultat al realocarii standului, nu pot pretinde nici un drept de a fi acceptati la orice alte manifestari ulterioare.

Organizatorul are dreptul sa verifice daca Expozantii isi utilizeaza standurile alocate in conformitate cu criteriile de acceptare privitoare la dimensiunea standurilor si produselor expuse. In cazul nerespectarii, Organizatorul poate exclude Expozantul de la manifestari ulterioare. Punerea standului la dispozitia altor societati ori includerea sau reprezentarea unor asemenea societati in cadrul standului, ori expunerea de grupe de produse care nu au fost inregistrate la manifestare, confera Organizatorului dreptul de a anula contractul cu Expozantul fara aviz prealabil, iar Expozantul este obligat sa plateasca integral chiria standului si sa elibereze standul pe propria sa cheltuiala. In acest caz, nici Expozantul si nici alta societate nu au dreptul sa pretinda daune.

Exponatele

In cursul manifestarilor, in stand se expun acele produse care sunt inregistrate si acceptate pentru expunere. In aceasta perioada, exponatele nu pot fi indepartate din stand sau inlocuite cu alte tipuri de exponate.

Efectuarea de demonstratii cu masini, utilaje, dispozitive, instalatii, instrumente etc., se face cu respectarea regulilor privind montarea, punerea in functiune a masinilor si aparatelor, demonstratiile efectuate cu acestea (Cap. III) ca si a altor reglementari speciale suplimentare.

Toate exponatele trebuie sa fie asigurate.

Accesul vizitatorilor

Comerciantii si alti vizitatori specialisti sunt autorizati sa viziteze manifestarea. Organizatorul are dreptul sa efectueze verificari corespunzatoare la intrare si sa refuze accesul vizitatorilor care nu se incadreaza in scopul manifestarii respective.

Organizatorul are dreptul sa permita accesul integral sau partial al publicului la manifestari.

Activitatea de vanzari

Expozantii pot sa accepte comenzi si comisioane de la cumparatorii de specialitate care furnizeaza dovezi privind identitatea lor si pot incheia legal contracte de cumparare si prestari de servicii cu derularea acestora in afara perimetrului manifestarii. Aceeasi regula se aplica exponatelor care se livreaza dupa inchiderea manifestarii.

Este interzisa afisarea de preturi pe stand, ori in catalogul manifestarii sau pe panourile publicitare din incinta Complexului Expozitional ROMEXPO, fara acordul prealabil al Organizatorului.

Sunt permise in cursul manifestarilor vanzarile la stand, respectiv vanzarea si predarea de marfuri, oferirea de mostre, oferirea de gustari, bauturi doar cu respectarea legislatiei in vigoare si cu acordul Organizatorului.

Sunt interzise tranzactiile care nu sunt in legatura cu activitatea profesionala a cumparatorilor – aceasta prevedere se aplica si cumparatorilor din alte domenii comerciale – chiar daca aceasta implica incheierea de contracte a caror derulare se face dupa inchiderea manifestarilor. Aceasta prevedere se aplica in special perioadelor in care este permis accesul publicului la manifestari.

Orice incalcare a prevederilor paragrafelor de mai sus ale acestui articol, da dreptul Organizatorului sa inchida imediat standul si sa excluda Expozantul de la manifestarile ulterioare. Expozantul nu are dreptul sa solicite daune.

Reclama-publicitate

Organizatorul poate emite reguli privind aranjamentul suprafetelor din exteriorul standurilor, tinand seama de aspectul si conceptia generala a manifestarii.

Efectuarea reclamei in exteriorul standurilor, pe caile de acces si in pavilioane, in incinta Complexului Expozitional este permisa numai cu acordul expres al Organizatorului si pe baza unui contract cu ROMEXPO INTERNATIONAL. Pentru efectuarea oricaror activitati publicitare in Complexul Expozitional, expozantii vor contacta ROMEXPO INTERNATIONAL (tel./fax: (021) 224.47.50, tel.: (021) 202.57.51, (021) 224.41.10)

o       Sunt interzise urmatoarele actiuni publicitare, inclusiv in standuri: – cele care incalca reglementarile legale, administrative si tehnice, precum si de ordin moral;

o       cele cu caracter ideologic sau politic;

o       cele care deranjeaza pe ceilalti Expozanti, respectiv cele sonore sau luminoase (retectoare, panouri luminoase, anunturi la difuzoare, etc.), cele care genereaza praf, murdarirea pardoselilor etc.;

o       cele care impieteaza asupra fluxului vizitatorilor, in special acelea care genereaza aglomerari pe culoare si in pavilioane si in general asupra bunei desfasurari a manifestarilor;

o       cele care incalca instructiunile si reglementarile oficiale,in special cele privitoare la prevenirea incendiilor.

In cazuri exceptionale, pot fi utilizate baloane, in interiorul standurilor cu conditia ca acestea sa contina gaze nepericuloase si numai cu acordul prealabil al Statiei de pompieri a Organizatorului, nr. Telefon direct: (021) 207.70.76 sau interior 1341, ca si cu acordul prealabil al Organizatorului. Demonstratiile sonore si vizuale sunt autorizate numai cu respectarea normelor de securitate aplicabile dispozitivelor si aparaturii utilizate si omologate in acest scop. Statia de Pompieri a Complexului Expozitional ROMEXPO are dreptul sa verifice respectarea acestor reglementari.

Expozantii trebuie sa prezinte, la cerere, reprezentantilor Statiei de Pompieri, aprobarea scrisa a acesteia, privind cele de mai sus.

Utilizarea de computere si sisteme de informatii la stand folosind informatii privitoare la manifestare este permisa cu aprobarea speciala a Organizatorului.

Utilizarea siglei si denumirii Organizatorului manifestarii necesita aprobarea expresa a Organizatorului.

Distribuirea materialelor informative pentru presa se face exclusiv de catre Centrul de Presa. In acest scop, Expozantii trebuie sa prezinte, in timp util, un numar corespunzator de materiale pentru presa. Expozantii au dreptul sa distribuie materiale pentru presa numai la propriile lor conferinte de presa si in propriile lor standuri.

Sunt permise numai prezentarile sonore, daca acestea au loc in interiorul standurilor, nu impieteaza in nici un fel pe ceilalti Expozanti si nu perturba circulatia publicului pe culoare si in pavilioane. Utilizarea de monitoare si sisteme de ecrane de control este autorizata numai daca acestea sunt amplasate la distanta de cel putin 2 metri de culoarele de acces, astfel incat spatiul respectiv sa poata fi ocupat in mod liber de spectatori, fara a deranja ceilalti vizitatori si expozanti.

Organizatorul este indreptatit – pe cheltuiala Expozantului – sa inlature toate reclamele si panourile publicitare care au fost montate si sa opreasca orice actiuni publicitare care au fost efectuate fara aprobarea sa prealabila. Organizatorul are dreptul sa decida asupra autorizarii oricarei forme de publicitate. Decizia Organizatorului este finala si exclude dreptul de adoptare a unor actiuni legale.

Inregistrari audio si video

Este interzisa inregistrarea sonora, filmarea si fotografierea exponatelor sau standurilor (inclusiv executarea de schite ale acestora). In cazul nerespectarii, Organizatorul are dreptul de a confisca inregistrarile si schitele respective. Aceasta prevedere nu se aplica celor legate de mass-media, respectiv radio, televiziune, case de filme, ziare si presa comerciala, in scopul prezentarii actualitatilor manifestarii.

Expozantii au, totusi, dreptul sa efectueze inregistrari audio si vizuale sau desene si schite ale propriului stand sau produselor pe care le expun in timpul desfasurarii manifestarii. Organizatorul are dreptul sa autorizeze in acest scop anumiti fotografi pentru pavilioane si spatii exterioare de expunere. Acestia pot fi identificati dupa ecusoanele Organizatorului si pot executa fotografii ale standurilor pentru Expozanti. In cazul in care Expozantii prefera sa execute fotografii prin proprii lor fotografi, in afara programului zilnic al manifestarii, aceasta se poate face cu acordul prealabil al Organizatorului

Organizatorul, departamentele sale si societatile sale asociate au dreptul sa execute ori sa comande executarea de inregistrari sonore si vizuale in numele lor, ca si desene si schite ale standurilor si exponatelor individuale in scopul documentarii sau pentru propriile publicatii. Persoanele fizice pot fi, de asemenea, fotografiate sau inregistrate.

Protectia marcilor inregistrate

Organizatorul considera ca nici un Expozant nu trebuie sa incalce sau sa prejudicieze drepturile de proprietate intelectuala ale altor Expozanti. Organizatorul isi rezerva dreptul de a exclude un Expozant de la o manifestare in desfasurare sau de la manifestari viitoare in cazul dovedirii incalcarii de catre acesta a drepturilor de proprietate intelectuala. Aceasta prevedere nu constituie o obligatie din partea Organizatorului, care in nici un caz nu poate fi tinut raspunzator pentru incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala.

Exonerarea de raspunderi

Organizatorul este raspunzator numai in cadrul raspunderii sale legale. De aceea se exclude orice raspundere pentru daune in plus fata de aceasta, cauzate persoanelor sau proprietatii, ca si pagube economice, care survin pe teritoriul Complexului Expozitional, inclusiv la constructiile acestuia. In mod special sunt excluse daunele cauzate de foc, apa, explozie, violenta, furtuni sau alte cazuri de forta majora sau datorita furturilor, spargerilor, intreruperilor in furnizarea serviciilor, cum ar fi:energia electrica, gaze, apa etc. si alte asemenea cazuri, ca si daunele cauzate ca rezultat al nerespectarii regulilor de securitate prevazute la articolul de mai jos. Aceasta se aplica de asemenea, si terenurilor si cladirilor exterioare Complexului Expozitional, utilizate pentru manifestari.Prevederile de mai sus se aplica si vizitatorilor (in special, vizitatori la manifestare, alti expozanti sau persoane care actioneaza in numele acestora), ca si daunelor provocate de angajatii Organizatorului sau persoanele care lucreaza pentru Organizator sau daunelor provocate ca urmare a oricaror alte circumstante. Cele de mai sus includ si daunele ca rezultat al informatiilor furnizate sau masurilor adoptate de Organizator, angajatii sai sau cei care activeaza in numele sau, care au la baza erori.

Reguli de securitate, prevenirea accidentelor, alte reglementari juridice si administrative

Expozantii se angajeaza sa respecte toate reglementarile legale si oficiale, inclusiv acelea emise de autoritatile de asigurare impotriva accidentelor si alte reguli de prevenire a accidentelor, regulile de securitate in timpul construirii si demontarii standurilor si in perioada manifestarilor. Cele de mai sus includ si regulile de securitate emise de Organizator, in special cele prevazute la Capitolul III de mai jos.

In toate circumstantele, trebuie permis accesul la standuri al reprezentantilor politiei, brigazii de pompieri, serviciilor de salvare si ai Organizatorului. Instructiunile acestora trebuie aplicate intocmai. In cursul manifestarii, ca regula generala, politia, brigada de pompieri si serviciul de salvare asigura permanenta in incinta Complexului Expozitional. In caz de necesitate, pot fi contactate astfel:

o       postul de politie: pavilionul 19, nr. telefon interior 1339

o       compartimentul Paza si Ordine: pavilionul nr. 19, nr. telefon interior 1237

o       compartimentul Protectia Muncii – PSI: pavilionul nr.1, nr. telefon interior 1048, 1049

o       statia de pompieri: la sediul sau, langa poarta de intrare C in Complexul Expozitional, nr. Telefon (direct): 207.70.76 si nr. interior 1341

o       cabinetul medical: pavilionul nr. 2 (B), nr. Telefon interior 1050

Organizatorul are dreptul sa verifice oricand respectarea regulilor de securitate. Acesta este autorizat sa dispuna eliminarea imediata, pe cheltuiala Expozantilor, a circumstantelor care contravin acestor reguli si sa interzica oricand, orice activitate care contravine acestora. Organizatorul poate interzice oricand functionarea masinilor, dispozitivelor etc. sau reluarea functionarii acestora daca acestea constituie pericol sau daca ceilalti Expozanti si vizitatori sunt afectati de acestea. Decizia Organizatorului este finala, fara ca acesta sa fie pasibil de daune sau despagubiri.

Expozantul se angajeaza sa respecte instructiunile si dispozitiile date in baza reglementarilor publice de urgenta, referitoare, spre exemplu, la aparitia fumului, precum si legislatiei de urgenta etc.

Expozantul raspunde de toate daunele provocate persoanelor si bunurilor ca si de pierderile economice provocate de constructia si echipamentul standurilor, exponate si functionarea acestora sau de catre angajatii sau persoanele actionand in numele sau.

In cazul in care sunt necesare permise comerciale si sanitare, acestea trebuie obtinute de catre Expozanti in timp util, inainte de deschiderea manifestarii si pastrate in cadrul standului.

Expozantii raspund de respectarea tuturor regulilor referitoare la prepararea/productia si distribuirea alimentelor ca si a substantelor veterinare – inclusiv mostrelor distribuite gratuit. In cazul servirii de bauturi pe o perioada determinata, este necesara aprobarea prealabila a Organizatorului care tine seama daca acestea se incadreaza in reglementarile privind calitatea bauturilor, aprobare care trebuie solicitata oficial cu cel putin 10 zile inainte de data previzibila a inceperii servirii.

Este obligatorie respectarea prevederilor legale privind durata zilei de lucru, angajarea femeilor gravide si a persoanelor tinere.

Asigurare

Organizatorul nu este supus riscurilor decurgand din asigurari, Expozantul este pe deplin raspunzator de protectia sa prin asigurare corespunzatoare.

La solicitarea Expozantului, contractul de asigurare se incheie direct intre Expozant si societatea de asigurare. In caz de daune, cu respectarea conditiilor de asigurare, Expozantul trebuie sa notifice imediat societatea de asigurare si in cazul unor acte cu caracter criminal sa se adreseze postului de politie din Complexul Expozitional.

Rezolvarea reclamatiilor

Expozantii trebuie sa prezinte Organizatorului, eventualele reclamatii, in scris, in termen de 5 zile de la data inchiderii manifestarii. Reclamatiile primite dupa expirarea acestei perioade nu vor fi luate in consideratie.

Locul rezolvarii reclamatiilor si jurisdictia competenta

Partile contractante accepta in mod expres orasul Bucuresti, ca loc al reglementarii, si legislatia romana pentru reglementarea tuturor reclamatiilor si disputelor legale decurgand din contract. Eventualele reclamatii sau diferende nesolutionate pe cale amiabila se supun spre solutionare Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti, conform regulamentului acesteia, cu aplicarea dreptului roman si a prevederilor contractului. Partile se obliga sa execute intocmai si de indata decizia Curtii, care este definitiva si executorie.

Conditii specifice ale manifestarii

Ambele parti accepta conditiile specifice ale fiecarei manifestari care sunt pentru ambele parti primordiale si le obliga legal si prin contractul de participare la manifestare. Prin semnarea adeziunii-contract, Expozantul este de acord ca acest contract este irevocabil atat pentru el, cat si pentru angajatii sai si aceia care actioneaza in numele sau.

o       Organizatorul emite formulare de inregistrare (contract) pentru fiecare manifestare expozitionala. Prevederile intrinseci ale acestui contract includ in special: adeziunea-contract ca si explicatiile legate deaceasta; conditiile specifice ale manifestarii.

o       Conditiile manifestarii stipuleaza termenele limita, grupele de produse aprobate ca exponate, tarifele aplicabile manifestarii si conditiile speciale pentru serviciile suplimentare; acestea au prioritate in raport cu conditiile generale;

o       prevederi speciale suplimentare sau reglementari individuale comunicate Expozantilor pentru informarea acestora de Organizator in timp util, fie odata cu setul formularelor de inscriere sau pe parcurs.

Organizatorul isi rezerva dreptul de a modifica ori suplimenta conditiile ori a renunta la acestea total sau partial in circumstante exceptionale; asemenea modificari se vor comunica in scris. Orice dispozitii verbale se confirma de Organizator in scris, inainte de termenul de aplicare.

Textul in limba romana si legislatia romana au prioritate in ceea ce priveste interpretarea conditiilor manifestarii si alte conditii comunicate expozantilor.

Conditiile continute in comanda de servicii a Expozantului care sunt in contradictie cu contractul de participare sunt nule ca efect, atata timp cat Organizatorul a emis acordul sau scris cu privire la fiecare exceptie solicitata de Expozant.

Organizatorul are dreptul sa decida si aplice imediat excluderea Expozantului de la manifestare in cazul in care conditiile stipulate in contractul de participare la manifestare nu sunt respectate; sunt excluse de la aceasta prevedere regulile speciale continute in conditiile regulilor generale.

Capitolul II.

PREVEDERI PRIVIND PROIECTAREA, CONSTRUCTIA, ECHIPAREA SI DEMONTAREA STANDURILOR

Programul construirii si demontarii standurilor

ROMEXPO S.A. asigura servicii complete de proiectare, constructie si amenajare a standurilor Expozantilor. Expozantii pot apela si la alte firme specializate pentru serviciile mai sus mentionate, cu conditia ca aceste firme sa fie agreate de catre ROMEXPO S.A.

Firmele specializate care construiesc standuri la manifestarile organizate de ROMEXPO S.A., in incinta Complexului Expozitional, trebuie sa incheie, cu Departamentul Constructii Expozitii si Targuri, un contract de agreere care sa cuprinda, pe langa clauzele cu privire la conditiile tehnice si obligatia acestora de respectare a legalitatii cu privire la forta de munca angajata, protectia si securitatea muncii, etc.

In principiu, constructia si amenajarea standurilor, precum si livrarea si expunerea produselor in acestea pot incepe cu 3-5 zile inainte de data deschiderii manifestarii. Constructia si echiparea standurilor trebuie sa fie finalizate, iar personalul care asigura aceste activitati impreuna cu echipamentul ajutator trebuie sa paraseasca pavilionul respectiv cel tarziu la ora 18,00 a ultimei zile, inainte de data deschiderii manifestarii.

In principiu, demontrea standurilor complete si a instalatiilor, precum si eliberarea acestora de exponate, structuri si materiale, inclusiv acelea apartinand Expozantilor, trebuie sa se efectueze cel tarziu dupa doua zile, la ora 18,00, de la data inchiderii manifestarii. Suprafata unde a fost amenajat standul trebuie predata curata sefului de pavilion al ROMEXPO S.A.

In cazuri deosebite Organizatorul poate permite extinderea perioadei de montare si demontare a standurilor. In acest scop, Expozantul trebuie sa prezinte in timp util Organizatorului, formularul special, completat si semnat pus la dispozitie, la cerere, de catre Organizator. In acest caz, Organizatorul va factura Expozantului, pentru perioada suplimentara solicitata chiria si costurile suplimentare implicate, majorate cu 50%. Inaintea perioadei oficiale de constructie/ amenajare si dupa perioada oficiala de demontare a standurilor, nu se asigura incalzirea pavilioanelor.

Permise de construire si demontare a standurilor, precum si pentru Expozanti

Documentatia de confirmare a alocarii standurilor include, gratuit, in functie de suprafata acestora, permise speciale pentru construirea si demontarea standurilor, precum si de acces pentru expozanti si angajatii acestora sau persoanele care lucreaza in numele acestora. Permisele trebuie pastrate tot timpul asupra acestora in incinta Complexului Expozitional

In cazul in care Expozantul necesita un numar suplimentar de permise, acestea pot fi comandate, prin completarea si semnarea formularelor puse la dispozitie, la cerere, de catre Organizator. Formularele completate si semnate trebuie prezentate Organizatorului cu 10 zile inainte de data deschiderii manifestarii.

Permisele pentru perioadele de constructie si demontare a standurilor nu sunt valabile in perioada de desfasurare a manifestarii.

Pot fi puse la dispozitia Expozantilor, contra cost, permise suplimentare pentru perioade neincluse in perioadele sus-mentionate, acestea putand fi utilizate numai de catre personalul Expozantilor.

Toate permisele trebuie completate cu denumirea societatii expozante. Permisele nu sunt transferabile. In cazul nerespectarii acestei prevederi, permisele vor fi confiscate, fara consecinte juridice.

Accesul autovehiculelor

Respectarea semnelor de circulatie auto in incinta Complexului Expozitional este tot atat de obligatorie ca si semnele de trafic pe drumurile publice. In cazul nerespectarii, Organizatorul isi rezerva dreptul de a lua masuri impotriva celor care nu le respecta.

Organizatorul emite permise de acces si reguli de acces si circulatie in Complex a autovehiculelor in perioadele desfasurarii manifestarii ca si de constructie si demontare a standurilor.

Pentru fiecare autovehicul se da un permis individual de acces si parcare intr-o anumita zona a Complexului. Permisul este valabil numai in perioada specificata pe

acesta. Nu este permis accesul in Complex fara permis. In cursul noptii, intre orele 20,00 si 8,00 autovehiculele trebuie sa paraseasca Complexul.

Organizatorul are dreptul sa controleze spatiul de incarcare al autovehiculelor ca si containerele pe care le transporta, atat la intrarea cat si la iesirea din Complex.

Caravanele si rulotele de dormit nu au acces in Complex, cu exceptia acelora care sunt destinate expunerii sau, in baza aprobarii exprese a Organizatorului, acelora care sunt destinate ca spatii de birou. Este interzisa ramanerea persoanelor in caravane si rulote in timpul noptii, intre orele 20,00 si 8,00.

Caile de acces catre pavilioane (spatiile libere din fata intrarii acestora) si intrarile in pavilioane nu trebuie ocupate de nici un fel de materiale, componente pentru standuri, autovehicule, etc., pentru a permite operatiunile de salvare. Trebuie asigurata o largime de minimum 5,50 m in fata intrarilor, pentru accesul autovehiculelor brigazii de pompieri. Pe rutele, zonele, traversarile destinate pietonilor, precum si in fata intrarilor pavilioanelor, nu se permit in nici un fel parcarea si traficul autovehiculelor. Accesul si parcarea autovehiculelor in fata intrarii pavilioanelor sunt, de regula interzise. Organizatorul are dreptul sa decida evacuarea autovehiculelor, remorcilor si componentelor acestora, pe cheltuiala proprietarilor, fara notificarea prealabila, daca acestea au fost parcate in locuri neautorizate.

Organizatorul nu poate fi tinut raspunzator de eventualele daune si sustrageri din autovehicule.

Livrarea si colectarea exponatelor si materialelor pentru expunere.

Livrarea si colectarea exponatelor si materialelor pentru expunere la manifestare poate fi facuta de orice transportator.

Organizatorul nu raspunde in nici un fel de relatiile dintre Expozanti si aceste societati si nici de consecintele acestora, intrucat contractele se incheie intre acestia.

Informatii privind transportul, livrarea si colectarea exponatelor si materialelor pot fi obtinute de Expozanti direct de la societatile de transport.

Materialele de ambalaj

Expozantul trebuie sa evacueze din pavilioane si spatiile exterioare de expunere, materialele de ambalaj utilizate pentru exponatele si materialele proprii cel tarziu la ora 16,00 in ziua precedenta datei de deschidere a manifestarii, utilizand pentru gunoi personal comandat Organizatorului sau containere de gunoi si resturi amplasate in locuri speciale pentru acest scop. In caz contrar, Organizatorul are dreptul sa decida evacuarea resturilor si gunoiului pe cheltuiala Expozantului.

Nu este permisa, chiar pentru perioade scurte, depozitarea materialelor de ambalaj pe culoare si in alte spatii ale pavilioanelor si suprafetelor exterioare de expunere.

In cursul manifestarii, materialele si containerele pentru ambalare pot fi depozitate, contra cost, in magaziile ROMTRANS S.A., SORCETI EXPEDITII SITRANSPORTURI S.R.L. si CETA CFS S.A

Peretii despartitori ai standurilor

In principiu, Organizatorul construieste uniform pereti despartitori cu inaltimi de 1,5-2,5 m. Standurile sunt deschise pe latura frontala si au cate un perete despartitor pe restul celor trei laturi. Standurile deschise pe doua laturi au perete posterior si un perete lateral stanga sau dreapta. Standurile deschise pe trei laturi au un singur perete posterior.

Standurile deschise pe toate cele 4 laturi nu au nici un perete despartitor. Suprafetele acestor standuri sunt delimitate pe pardoseala pavilionului.

Peretii despartitori nu trebuie sa fie utilizati pentru suportarea nici unui obiect greu ori sa fie deteriorati. Orice deteriorare va fi suportata de catre Expozant.

Articole usoare pot fi montate pe peretii standurilor prin intermediul unor aplice sau carlige decorative de suspendare care pot fi comandate la Dispeceratul ROMEXPO (Pav 32). Acestea se monteaza pe latura superioara a peretilor pentru sustinerea unor obiecte avand greutatea maxima de 4 kg.Este interzisa perforarea, zgarierea sau vopsirea peretilor despartitori.

Nu este permisa aplicarea de vopsele, lipirea de afise sau postere pe pereti cu adezivi rezistenti.

Pot fi montati pereti despartitori suplimentari, cu suportarea costurilor de catre Expozanti care pot servi la amenajarea de spatii pentru negocieri in cadrul standului sau impartirea standului in modul necesitat de Expozant. Aceste operatiuni pot fi facute numai de catre Organizator sau partenerii desemnati ori acceptati de acesta.

Aranjamentul standurilor

Expozantul este raspunzator de aranjamentul standului.

Suprafetele standurilor trebuie sa fie integral utilizate. Suprastructurile suplimentare sau exponatele nu trebuie sa depaseasca limitele standului si greutatile admise. In caz contrar Organizatorul are dreptul sa dispuna Expozantului modificarea constructiei standului astfel incat sa corespunda dimensiunilor aprobate de Organizator ori sa modifice structurile respective pe cheltuiala Expozantului.

Organizatorul poate emite dispozitii speciale obligatorii privind suprastructurile si aranjamentul pavilioanelor inchiriate integral.

Expozantul sau propriul sau proiectant al standului trebuie sa se informeze din timp asupra dimensiunilor si constructiei standului. Daca este necesar, Expozantul poate solicita, in scris, Organizatorului, desenul amplasamentului standului sau.

Organizatorul nu poate fi, totusi tinut raspunzator de corectitudinea informatiilor pe care le obtine Expozantul.

Nici un fel de suporti, traverse si dispozitive fixe ale pavilionului, nu pot fi utilizate de Expozant pentru sustinerea standului sau exponatelor sale. Reteaua si dispozitivele de stingere a incendiilor nu pot fi, de asemenea, utilizate in nici un alt scop, decat acela pentru care au fost destinate.

Pentru acoperirea pardoselii standurilor se pot utiliza numai mochete si placi de mochete prevazute cu adezivi usor de inlaturat sau elemente din material lemnos (parchet, PAL, etc). Expozantul este obligat ca la inchiderea manifestarii sa demonteze mocheta si placile de mocheta si sa asigure curatenia spatiilor respective. Cele de mai sus trebuie sa respecte intocmai reglementarile privind prevenirea incendiilor.

Standuri etajate

Constructia normala a standurilor este efecuata pe un singur nivel.

Organizatorul poate aproba constructia de standuri cu doua nivele, deschise pe doua, trei sau patru laturi. Comanda trebuie transmisa Organizatorului de catre Expozant, impreuna cu planul standului, cu cel putin 2 saptamani inainte de deschiderea manifestarii. Organizatorul are dreptul sa respinga proiectul, in interesul imaginii de ansamblu a pavilionului si din motive de securitate.

Se poate aproba un stand cu doua nivele numai daca are o suprafata de cel putin 100 mp. Al doilea nivel poate acoperi maximum 50% din suprafata standului. Inaltimea totala a celui de-al doilea nivel nu poate depasi 4,0 m. Inscriptiile, reclamele si siglele pot fi pozitionate pana la o inaltime de 4 m. Al doilea nivel trebuie sa se ate la cel putin 2,5 m distanta de standurile invecinate si de caile de acces. Daca standul invecinat are de asemenea 2 nivele, distanta dintre nivelele superioare ale celor doua standuri trebuie sa fie de cel putin 5 m.

Tipurile de plafoane autorizate

Plafonul standurilor trebuie sa fie deschis.

In situatii justificate, Organizatorul poate aproba inchiderea partii superioare a standului, daca plafonul este alcatuit din exponate, daca Expozantul doreste sa-si amenajeze incaperi insonorizate sau standuri cu doua nivele, ori daca este necesara amenajarea standului pentru prezentari de filme sau de tehnici luminoase. Comanda continand tipul si dimensiunea plafonului trebuie transmisa Organizatorului nu mai tarziu de 10 saptamani inainte de deschiderea manifestarii.

Numerotarea standurilor

Organizatorul realizeaza si monteaza pe standuri un model identic de numerotare a standurilor.

Numarul standului nu poate fi mutat, acoperit sau facut ilizibil pe intreaga perioada de desfasurare a manifestarii.

Reglementari privind prevenirea incendiilor

Materialele de constructie ale standurilor trebuie sa respecte normele de prevenire a incendiilor (neintamabile). Acestea nu trebuie sa se prabuseasca in caz de incendii, sa nu emane vapori, fum sau gaze toxice. Pentru prevenirea incendiilor, Organizatorul poate stabili conditii mai severe de securitate pentru podele si structura de rezistenta a peretilor standurilor.

La solicitarea autoritatilor competente insarcinate cu controlul sigurantei standului privind prevenirea incendiilor, Expozantul trebuie sa prezinte dovezile justificative privind ignifugarea materialelor si elementelor de constructie utilizate.

Autorizatii exceptionale pot fi acordate doar de Brigada de Pompieri “Dealul Spirii” a Capitalei daca nu exista riscuri si sunt asigurate masuri de prevenire si stingere a incendiilor, in baza solicitarii Expozantilor, prezentate acesteia in timp util. Folosirea pentru demonstratii a focului deschis, asa cum este mentionat in prevederile legale, se face numai cu anuntarea in timp util, prin Organizator, a Compartimentului Protectia Muncii- PSI din ROMEXPO pentru intocmirea PERMISULUI DE LUCRU CU FOC DESCHIS. Folosirea mijloacelor pirotehnice de orice fel in interiorul cladirilor este cu desavarsire interzisa. Pentru folosirea mijloacelor pirotehnice in exteriorul cladirilor se vor respecta prevederile legale in domeniul respectiv.

Dotarea standurilor cu extinctoare corespunzatoare se face in acord cu Postul de Pompieri de pe teritoriul Complexului Expozitional, inainte de deschiderea manifestarii. Extinctoarele, alarmele contra incendiilor si alte instalatii de securitate nu trebuie sa fie modificate, acoperite (obstructionate) sau deplasate. Este obligatorie existenta unui numar suficient de semne in interiorul standului care sa indice instalatiile de stingere a incendiilor si siguranta, precum si caile de acces si iesirile in caz de urgenta. Semnele trebuie sa fie amplasate vizibil si sa ofere accesul fara dificultate la ele. Hidrantii si alarmele contra incendiilor din pavilioane si din exteriorul acestora nu trebuie sa fie obstructionate de constructii, vehicule, materiale de constructii sau alte obiecte. Prizele de apa trebuie sa fie in permanenta accesibile pentru interventia pompierilor.

Toate caile de acces, coridoarele, iesirile de urgenta, trebuie sa fie mentinute, in permanenta, degajate pe intreaga latime si nu pot fi blocate cu materiale de constructii, mijloace de transport sau alte obiecte.

Personalul Expozantului si vizitatorii acestuia pot fuma in stand folosind scrumiere si avand obligatia de a lua toate masurile pentru a evita ca tigara aprinsa sa devina o sursa de incendiu.

Tipul standurilor pe suprafetele de expunere neacoperite

Conditiile generale privind constructia standurilor, stipulate mai sus, se aplica in mod corespunzator si standurilor in aer liber.

Inaltimea unui stand in aer liber nu poate depasi 6 m, in care se include si numele si sigla firmei sau alte marcaje.

Pentru standurile in aer liber, planurile si schitele de amenajare, continand cotele exacte, trebuie transmise Organizatorului.

Vehiculele de transport, indiferent de tipul lor, nu pot fi utilizate ca standuri de expunere, cu exceptia vehiculelor speciale utilizate pentru expunerea produselor.

Daca Expozantul intentioneaza sa sape solul pentru fundatii, conducte, cabluri sau catarge, acesta este obligat sa obtina aprobarea prealabila a Organizatorului. Aceste activitati nu pot fi efectuate fara aprobare. Dupa manifestare fundatiile trebuie demolate, santurile si gropile sa fie acoperite si batatorite astfel incat sa revina la starea si forma initiala a solului. Expozantul este obligat, pe propria sa cheltuiala, sa efectueze aceste lucrari numai cu ajutorul Organizatorului sau al unei societati agreate de acesta.

Alimentarea cu electricitate si apa

Organizatorul asigura iluminarea generala si alimentarea cu apa a pavilioanelor si a Complexului Expozitional.

Bransamentele pentru electricitate si apa pentru standuri trebuie comandate Organizatorului, cu cel putin 6 saptamani inainte de deschiderea manifestarii, utilizand formularele de comanda incluse in documentatia de inscriere.

Curatenia

Curatenia cailor de acces din pavilioane este realizata de catre Organizator sau o societate autorizata de acesta.

Daca Expozantul doreste ca standul si exponatele sale sa fie curatate zilnic, va depune, cu cel putin o saptamana inainte de deschiderea manifestarii, o comanda pentru curatenie, utilizand formularul corespunzator din documentatia de servicii.

Curatenia va fi efectuata o data pe zi, in toate zilele manifestarii, cu exceptia ultimei zile de desfasurare a acesteia.

Relatiile contractuale privind curatenia standului se stabilesc direct intre Expozant si societatea autorizata de catre Organizator. Conditiile detaliate pentru efectuarea curateniei sunt redate in formularul de comanda al societatii autorizate de Organizator, inclus in Manualul Expozantului.

Daca Expozantul doreste sa efectueze curatenia standului, acesta este obligat sa comunice Organizatorului cu cel putin 2 saptamani inainte de deschiderea manifestarii Organizatorului numele si prenumele persoanelor respective, impreuna cu o declaratie din care sa reiasa ca persoanele insarcinate cu efectuarea curateniei sunt angajati permanenti ai Expozantului.

Pentru personalul insarcinat cu curatenia, angajat direct de Expozant, este obligatorie obtinerea aprobarii Organizatorului pentru a efectua curatenia in interiorul Complexului Expozitional dupa ora 18.00, dar nu mai tarziu de ora 19.30.

Personalul pentru curatenie, angajat direct de Expozant, trebuie sa respecte inainte, in timpul si dupa manifestare, urmatoarele conditii: – inainte de inceperea activitatii trebuie sa se inregistreze la seful de pavilion. Prezenta personalului de serviciu trebuie confirmata printr-o lista inmanata sefului de pavilion, care sa contina numele persoanei desemnate cu efectuarea curateniei, numele Expozantului, numarul standului, seria si numarul buletinului de identitate sau pasaportului, data si ora sosirii in stand;  – la terminarea curateniei, inainte de parasirea pavilionului, personalul pentru curatenie trebuie sa-l informeze pe seful de pavilion, care va inregistra ora terminarii curateniei in lista mentionata mai sus; – personalul pentru curatenie nu trebuie sa paraseasca standul in care isi desfasoara activitatea. Intrarea si iesirea din stand trebuie sa aiba loc pe la biroul sefului de pavilion.

In cazul nerespectarii dispozitiilor de mai sus, Organizatorul va considera ca persoanele atate in standuri sau pavilioane nu sunt autorizate sa se ate in Complexul Expozitional, rezervandu-si dreptul de a lua masuri speciale de evacuare a acestora din Complexul Expozitional, precum si de a pretinde daune.

Paza standurilor

Organizatorul asigura paza pavilioanelor, zi si noapte, pe perioada amenajarii si dezafectarii standurilor, precum si in timpul manifestarii. Organizatorul isi declina, totusi, orice responsabilitate pentru bunurile expuse si nu i se poate pretinde nici o despagubire pentru bunurile deteriorate, pierdute sau sustrase. Personalului de supraveghere al Organizatorului ii este interzisa acceptarea de comenzi de la Expozanti, privind asigurarea pazei standurilor. Organizatorul isi declina orice responsabilitate pentru comenzi date sau acceptate in contradictie cu aceasta clauza.

Utilizarea propriului personal de paza al Expozantului numai in timpul programului manifestarii, este permisa numai cu aprobarea speciala a Organizatorului, la solicitarea expresa a Expozantului.

Paznicii angajati direct de Expozanti inainte de deschidere, in timpul si dupa inchiderea manifestarii, trebuie sa respecte urmatoarele reglementari: – inainte de intrarea in serviciu trebuie sa se inregistreze la seful de pavilion. Prezenta personalului de supraveghere/paza trebuie confirmata prin completarea unei liste pastrate de seful de pavilion, care sa contina numele paznicului, numele Expozantului, numarul standului, numarul si seria buletinului de identitate sau pasaportului, precum si data si ora sosirii acestuia la stand;

o       la terminarea pazei si inainte de a parasi pavilionul, paznicul trebuie sa raporteze sefului de pavilion, care va nota in lista mentionata mai sus, ora terminarii serviciului de paza;

o       paznicul poate ramane numai in standul la care asigura serviciul de paza. Intrarea si iesirea din stand trebuie sa se faca pe traseul cel mai scurt si direct, via biroul sefului de pavilion. In cazul nerespectarii acestor dispozitii, Organizatorul considera ca prezenta in Complexul Expozitional a persoanelor care se ata in stand sau in pavilion este neautorizata. In aceasta situatie Organizatorul isi rezerva dreptul de a lua masurile privind evacuarea persoanelor in cauza din Complexul Expozitional, precum si sa pretinda daune.

Cainii au acces in Complexul Expozitional doar cu aprobarea Organizatorului, pe care acesta o poate revoca in orice moment. In mod obligatoriu, cainii trebuie pastrati in lesa.

Eliberarea standurilor

Livrarea ambalajului, impachetarea bunurilor expuse si eliberarea standurilor nu pot incepe decat dupa o ora de la inchiderea oficiala a manifestarii. In general, eliberarea standului trebuie incheiata pana la ora 18,00 a zilei urmatoare datei de inchidere a manifestarii.

Daca eliberarea standului nu este efectuata in termenul stabilit, Organizatorul este autorizat sa procedeze la evacuarea standului si la depozitarea bunurilor, pe cheltuiala Expozantului. Organizatorul nu-si asuma nici o responsabilitate pentru exponatele si accesoriile de expunere abandonate la stand.

Expozantul trebuie sa predea sefului de pavilion, suprafata expozitionala in starea sa initiala. In cazul unor deteriorari ale standurilor sau suprafetelor de expunere, precum si ale pavilioanelor (structura, sol, canalizare etc.), acestea se remediaza pe cheltuiala Expozantului.

Alte norme de securitate

Este interzisa utilizarea cuptoarelor si masinilor de gatit utilizand carbune, gaz sau lichide combustibile.

Nu sunt permise demonstratiile cu foc deschis.

Produsele din celuloid nu pot fi expuse decat inchise in vitrine de sticla.

Capitolul IV. ANEXE

ANEXA A

Conditii de bransare si alimentare cu energie electrica

Prezentarea comenzilor

Instalatia electrica a standului executata in totalitate de Organizator (spoturi, prize) si bransarea tablourilor electrice sau mijloacelor tehnice ale Expozantului la reteaua electrica a Organizatorului trebuie comandata prin completarea si expedierea formularului de comanda pentru manifestarea expozitionala in vigoare.

Comanda trebuie semnata de catre o persoana autorizata din partea Expozantului si primita in dublu exemplar de Organizator nu mai tarziu de 2 saptamani inainte de deschiderea manifestarii, in caz contrar neexistand garantia ca bransamentul sau alimentarea vor fi realizate la timp. Comenzile prezentate de terte persoane (proiectantii de stand) vor fi acceptate si executate daca acestea poarta semnatura si stampila Expozantului.

Pentru comenzile primite de Organizator la o data ulterioara, tariful poate fi majorat cu 50% pentru a acoperi efortul de munca suplimentara.

Descrierea serviciilor

In baza comenzii, Organizatorul va proceda la alimentarea cu energie electrica a standului in functie de solicitarile Expozantului. Alimentarea cu energie electrica a standurilor se va realiza urmarind urmatoarele doua criterii:

Instalatia electrica executata in totalitate (spoturi, prize 220 V, 380 V) de catre Organizator; In acest caz, alimentarea se va realiza prin cabluri cu 3 conductori multifilari cu dubla izolatie in cazul consumatorilor electrici monofazici (220 V) si cu 4, respectiv 5 conductori multifilari cu dubla izolatie in cazul celor trifazici (380 V).o       Pentru o putere electrica instalata mai mica de 2,5 KW nu este obligatorie bransarea consumatorilor intrun tablou electric individual (al standului). Aceasta se va realiza respectand in totalitate normele si reglementarile in vigoare specifice instalatiilor electrice astfel incat echilibrarea fazelor respectiv a circuitelor de forta si iluminat sa fie corecta;

o       Pentru puteri instalate cuprinse intre 2,5 si 8 KW ce pot fi consumate, racordarea se va realiza prin cablu electric multifilar cu 4, respectiv 5 conductoare cu dubla izolatie, astfel incat sa fie respectate normativele de protectie a instalatiilor electrice de joasa tensiune prin legare la pamant si la nul. Tabloul electric de 3-5 circuite pentru astfel de puteri va fi ales in functie de dimensionarea standard a circuitelor, tinandu-se seama de conditiile speciale ale regimului de expozitie.

o       In mod similar, situatia poate fi rezolvata si in cazul puterilor electrice mai mari (15 KW, 35 KW, 50 KW, chiar mai mari). In mod asemanator, alimentarea se va realiza cu acelasi numar de conductoare, dar sectiunile acestora difera in functie de puterile instalate (4 mm2, 6 mm2, 10 mm2, 16 mm2, 25 mm2 etc.). Distributia consumatorilor se va realiza din tablouri electrice echipate standard in functie de puterea electrica, dimensionate astfel pana la 12 circuite/tablou.

Instalatie electrica executata in totalitate (spoturi, prize 220 V, 380 V) de catre Expozant si doar verificata si bransata de catre Organizator. Urmare comenzii primite, bransarea consumatorilor electrici in reteaua ROMEXPO se va realiza numai dupa verificarea tablourilor electrice de distributie ale Expozantului, a executiei instalatiei de forta si iluminat din stand, astfel incat acestea sa corespunda atat normelor specifice instalatiilor electrice, cat si comenzii Expozantului.

Tensiunea de alimentare in cadrul Complexului Expozitional ROMEXPO S.A. este de 380/220 V, 50 Hz cu abaterile prevazute de standardele in vigoare.

In cazul in care apar intreruperi accidentale de tensiune, Organizatorul va remedia orice defectiune cat mai urgent posibil. Pentru aceasta exista “echipa de interventie” la dispozitia Expozantului pe toata perioada expozitionala.

Daca instalatiile electrice la standurile executate in regie proprie nu corespund din punct de vedere al normativelor in vigoare, cat si din punct de vedere al protectiei impotriva incendiilor, Organizatorul isi rezerva dreptul de a nu executa bransamentul electric.

Instalatia electrica din cadrul standului Organizatorul sau o firma agreata de acesta sunt singurii care sunt autorizati sa realizeze instalatia electrica in standuri.

Bransamente necesare la montarea si amenajarea standului

Daca bransarea energiei electrice pentru construirea unui stand nu poate fi efectuata din motive tehnice, Expozantul poate solicita pe propria sa cheltuiala instalarea unui bransament, fara contor, pe durata montajului. Pentru acest bransament, costurile consumului electric vor fi facturate expozantului in sistem pausal.

Conditiile privind bransamentul electric al standului sunt in egala masura valabile in cazul bransamentului realizat la sfarsitul constructiei si amenajarii standului.

Facturarea

Ca regula generala, Organizatorul va factura in avans bransamentele electrice, consumul in KW fiind facturat in sistem pausal. In factura sunt cuprinse si preturile materialelor inchiriate, a montarii si demontarii bransamentelor, precum si costurile consumului de electricitate.

Preturile mentionate in lista de preturi stabilita pentru fiecare manifestare sunt ferme si obligatorii din punct de vedere legal, pentru ambele parti. Serviciile nementionate in lista de preturi vor fi facturate separat.

Pentru necesarul de energie electrica de peste 300 KW, Organizatorul va prezenta Expozantului un deviz daca sunt necesare masuri speciale de racordare la reteaua electrica principala.

Daca Expozantul vine cu propriul sau tablou de distributie, tariful necesar montarii si demontarii acestuia de catre electricianul Organizatorului, va fi facturat separat, direct Expozantului.

Facturile pentru costuri suplimentare vor fi prezentate Expozantului si trebuie platite imediat dupa primirea facturii.

Anularea comenzii

In cazul anularii comenzii pentru bransarea standului la reteaua electrica, Departamentul Tehnic al Organizatorului trebuie informat in scris cu cel putin trei saptamani inainte de deschiderea manifestarii. Dupa aceasta data anularea comenzii nu poate fi executata decat daca bransamentul nu a fost inca realizat sau este in curs de realizare. Aceleasi conditii sunt valabile in cazul unei cereri de modificare a comenzii initiale.

Recunoasterea obligatiilor contractuale

Comanda si executia bransamentului electric din stand trebuie sa tina seama de regulamentul fiecarei manifestari.

Ambele parti contractante accepta dispozitiile de mai sus cu privire la bransamentul si furnizarea energiei electrice, ca parte integranta a contractului.

ANEXA G

Reglementari privind instalatiile electrice in Complexul Expozitional

Toate instalatiile electrice de pe teritoriul Complexului Expozitional trebuie montate si folosite conform instructiunilor in vigoare si a instructiunilor privind instalatiile electrice pe teritoriul Complexului Expozitional, mentionate mai jos, ori emise de Organizator ori de cate ori va considera necesar. Toate instalatiile electrice trebuie sa fie executate de catre Organizator sau o firma agreata de acesta.

Cablurile de legatura intre instalatiile provizorii si reteaua electrica permanenta trebuie sa fie prevazute cu cate un intrerupator de circuit, amplasat pe circuitul de alimentare inainte de fiecare consumator, pentru a permite deconectarea instalatiei provizorii.

Cablurile si conductorii se monteaza numai pe suporti neintamabili. Se admite utilizarea si in montaj aparent pe elemente de constructie combustibile (lemn, paianta etc) numai pe un strat de tencuiala cu o grosime minima de 1 cm sau pe suporti incombustibili (console metalice) care asigura o distantare a cablurilor la minimum 3 cm de elemente combustibile.

Aparatura de distributie si intrerupere trebuie prevazuta cu protectie mecanica adecvata, pentru evitarea contactului cu apa (protectie tip 22).

Aparatura de distributie si intrerupere, lampile, prizele si orice alte dispozitive care asigura legaturile electrice, trebuie sa fie montate pe suporti neintamabili si izolate neintamabil (cu azbest, gips, ciment, ciment-azbest).

Aparatura de intrerupere, transformatoarele si condensatoarele continand lichide dielectrice, care vor putea produce vapori intamabili nu trebuie montate in spatii inchise sau incaperi accesibile publicului.

Cablurile si conductorii amplasati in spatii unde pot fi supusi la socuri mecanice, trebuie sa fie protejati corespunzator (tuburi de protectie, cabluri armate etc)

Legaturile intre conductori nu trebuie sa fie supuse la solicitari mecanice (tractiune, torsiune etc) si trebuie sa fie asigurate impotriva contactului imperfect.

Conductorii si cordoanele foarte texibile se pot amplasa liber pe podea, in cazul in care alimenteaza aparatura mobila.

Cablurile si conductorii de diferite tensiuni nu pot fi montate de-a lungul aceleasi tubulaturi.

Electricitatea statica care ar putea fi generata de anumite exponate in functiune, trebuie evitata prin legarea la pamant (protejare la pamant).

Instalatiile de iluminare si energie trebuie realizate de o asemenea maniera incat partile metalice ale echipamentului, generator de energie electrica, trebuie in mod obligatoriu sa fie protejate suplimentar prin legatura la pamant, care este posibil de executat la toate punctele de legatura ale instalatiilor permanente. Aceasta legatura cu pamantul trebuie sa fie separata fata de legatura instalatiei permanente cu pamantul.

Fitingurile de iluminat trebuie amplasate la o distanta suficienta fata de orice fel de materiale intamabile pentru a preveni cresterea temperaturii celor din urma.

In spatiile inchise lampile trebuie corespunzator ventilate, pentru a preveni riscul de supraincalzire in zonele adiacente.

Toate cablurile si conductorii trebuie sa fie din cupru, cu dubla izolatie. Izolatia acestora trebuie sa fie executata din materiale care nu extind si nu intretin tacara. Este permisa, dar este contraindicata montarea cablurilor si conductorilor izolate cu materiale greu intamabile pe suporti greu intamabili (materiale protejate impotriva incendiilor, spre exemplu).

Prizele trebuie sa fie de tipul inchis, protejate impotriva flamelor.

Panourile de distributie trebuie sa se conformeze instructiunilor VDE 0606. Ele trebuie sa fie montate astfel incat sa fie vizibile si usor accesibile, pe un suport neintamabil, fara azbest.

Instalatiile din cadrul standului care cuprind mai mult de un spot, trebuie sa aiba un intrerupator central si sigurante fuzibile corespondente. Pentru un curent alternativ de pana la 16 A, un suport este suficient. Siguranta principala face parte din instalatia standului.

Tablourile de distributie trebuie prevazute cu borne separate pentru conductorii mediani si legatura la pamant.

Pentru a evita caderile de tensiune provocate de pornirea motoarelor, trebuie respectate urmatoarele instructiuni privind conectarea motoarelor la reteaua principala a Organizatorului:

bransarea directa este permisa in cazul:

– motoarelor de curent alternativ de 220 V, cu puterea de pana la 1,4 KW;

– motoarelor trifazate, de 380 V, cu rotoare cu o singura colivie, cu puterea de pana la 2,2 KW si cu rotoare cu efect pelicular cu puterea de pana la 5,5 KW;

bransarea directa prin utilizarea unui demaror stea-triunghi este permisa in cazul:

– motoare cu rotoare cu o singura colivie, cu puterea de pana la 5,5 KW;

– motoare cu rotoare cu curent variabil, avand puterea de pana la 11 KW;

in cazul utilizarii unui starter care limiteaza curentul la dublul curentului motorului, puterea de iesire poate sa se ridice la 15 KW;

pentru bransarea motoarelor cu o putere mai mare de 15 KW este necesara aprobarea speciala a Departamentului Tehnic al Organizatorului;

bransarea motoarelor trifazate poate fi realizata numai printr-un intrerupator protector;

Este obligatorie adoptarea de masuri potrivite de prevenire a defectiunilor de orice fel, intreruperilor in alimentare sau in cazul rebransarii motorului electric.

Orice derogare de la aceste instructiuni, care in fapt sunt obligatorii, necesita aprobarea Departamentului Tehnic al Organizatorului.

In cazul instalatiilor de curent alternativ sunt permise numai prize, fire si stechere cu legatura la pamant (Schuko)

Prizele si comutatoarele neingropate trebuie sa fie vizibil montate pe placi neintamabile si fara azbest, de cel putin 10 mm grosime. Comutatoarele si intrerupatoarele etanseizate impotriva apei pot fi montate direct.

In cazul instalatiilor de curent electric trifazic pot fi utilizate doar prize cu cinci conexiuni CEE.

Daca postul de Pompieri solicita pentru stand existenta unei iluminari de siguranta, aceasta trebuie sa corespunda normelor VDE 0108.

Echipamentul de incalzire electrica (aparate de incalzit, plite electrice, etc.) trebuie sa se conformeze normelor VDE in vigoare, cum ar fi: VDE 0720, 0727.

Este obligatorie mentinerea unei distante de minimum 1 m la instalarea acestor echipamente, langa materiale intamabile. Echipamentul trebuie montat pe suprafete neintamabile, fara azbest, avand grosimea de minimum 10 mm.

In cazul aparaturii de joasa tensiune montata in standuri, pot fi utilizate numai transformatoare de siguranta, conform VDE 0551V (protectie IP40-500 VA). Circuitul primar al transformatorului trebuie prevazut cu o protectie contra scurtcircuitelor, in conformitate cu puterea transformatorului. Transformatoarele pana la 150 VA trebuie echipate cu o protectie electronica contra scurtcircuitarii. Este interzis montajul in paralel al transformatoarelor de siguranta, de joasa tensiune. La montarea transformatoarelor trebuie asigurata racirea corespunzatoare a acestora. Temperatura in jurul transformatorului nu poate depasi 40 grade C.

Montarea sistemelor de iluminare de joasa tensiune trebuie sa se faca in conformitate cu normele DIN VDE 0100, Cap.I paragraf 41. Conductorii electrici si bornele neizolate nu sunt permise chiar in cazul sigurantelor sau contactoarelor de joasa tensiune.

Pentru toate instalatiile electrice trebuie controlate rezistenta izolatiei si eficacitatea masurilor de protectie inainte de punerea in functiune. Suprastructura standului alcatuita din materiale conductoare trebuie, de asemenea, inclusa in masurile de protectie.

Instalatiile electrice provizorii trebuie sa fie conectate zilnic, cu o ora inainte de ora de acces pentru public in targ sau expozitie si trebuie sa fie deconectate cu o ora mai traziu decat ora de inchidere pentru public.

Este interzisa incarcarea acumulatoarelor sau bateriilor electrice in incinta Complexului Expozitional.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 765
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site