Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

URETROTOMIA

Chirurgie veterinara



+ Font mai mare | - Font mai mic



URETROTOMIA

Indicatii: calculoza uretrala, obstructii uretrale provocate prin calculi, stenoze cicatriciale, cheaguri etc. pentru evacuarea urinei.



Loc de electie: pe traiectul uretrei extrapelvine la nivelul unor stricturi naturale sau cicatriciale:

Taurine: regiunea perineala inapoia scrotului si mai rar prescrotal.

Cabaline: arcada ischiatica si mai rar la baza portiunii libere a penisului.

Berbec si tap: procesul uretral si mai rar la nivelul 'S'-ului penian sau arcada ischiatica.

Caine: la baza osului penian si mai rar pe traiectul portiunii extrapelvine a uretrei sau la arcada ischiatica.

Cotoi: regiunea subanala (subscrotala), uretra avand pozitie dorsala.

Uretrotomia ischiatica

Contentie: Animalele mari se contentioneaza in travaliu, iar cele mici in decubit sterno-abdominal sau dorsal, pe masa de operatie.

Anestezie: Tranchilizare si anestezie locala, NLA sau narcoza.

Instrumentar: Bisturiu ascutit, foarfece, pense hemostatice, pensa chirurgicala, sonda butonata, sonda canelata, cateter, ace atraumatice.

Tehnica operatorie

1. Cateterismul uretral. Se introduce un cateter flexibil pana deasupra arcadei ischiatice.

2. Incizia cutanata si deschiderea uretrei. Se face o incizie cutanata in plan median deasupra sau dedesubtul arcadei ischiatice, pe o lungime de 3-4 cm. Fascia perineala si uretra se incizeaza succesiv, straturile profunde fiind incizate pe o lungime mai mica decat cele superficiale, asigurand drenajul. Mentinand cateterul pe loc, se incizeaza uretra cu grija, evitand inciziile oblice sau transversale. Calculii constituie un suport foarte bun pentru uretrotomie.

3. Extragerea calculilor. Calculii fixati in peretele uretrei se desprind cu sonda canelata sau cu o spatula, iar jetul de urina asigura evacuarea lor sau se foloseste o pensa hemostatica, fara a desira mucoasa uretrala.

4. Sutura uretrei si a fasciei, separat cu fir resorbabil, iar pielea se sutureaza cu ata chirurgicala. Sutura uretrei se face extramucos cu ac atraumatic pentru a nu se infiltra urina.

Uretrostoma reprezinta crearea unui orificiu de comunicare permanenta a uretrei cu exteriorul la acest nivel. Se realizeaza prin sutura uretrei la piele, cu atentie deosebita, pentru a nu se desira.

La taur, calculii se opresc la nivelul flexurii sigmoide si se localizeaza prin cateterism. Operatia se face inapoia scrotului dupa aceeasi tehnica.

La berbec si tap, frecventa cea mai mare o au localizarile la nivelul procesului uretral. Operatia este foarte simpla si consta in excizia acestuia cu foarfeca, urmata de eliminarea calculilor prin jetul de urina care urmeaza.

Uretrotomia la caine: In mod obisnuit, calculii se opresc la baza osului penian sunt multipli de dimensiuni variabile, liberi sau incarcerati in uretra. Prezenta calculilor este diagnosticata usor prin explorare cu sonda butonata, dar este necesar si un examen radiografic pentru stabilirea numarului lor.

Deschiderea uretrei se face pe partea ventrala a penisului prin doua procedee:

A. Uretrotomie bazopeniena

B. Uretrotomie prescrotala.

A. Uretrotomia bazopeniena, recomandata de prof. Vladutiu, se incizeaza uretra la baza osului penian prin evaginarea preputului, dupa urmatoarea tehnica:

Animalul se contentioneaza pe masa de operatie in decubit dorsal, cu trenul posterior flexat, iar membrele posterioare sunt aduse spre inainte, sub anestezie generala si dupa lavajul sacului preputial cu solutii antiseptice.

1. Descoperirea completa a penisului prin tractionare spre inainte cu o compresa sterila, iar preputul se impinge inapoi.

2. Se introduce o sonda butonata metalica pana la baza penisului unde se opreste si se simt calculii.

3. Deschiderea uretrei. Se incizeaza uretra 1-2 cm pe calculi sau pe varful sondei butonate.

4. Evacuarea calculilor. Se identifica fiecare calcul si se indeparteaza cu o sonda canelata sau cu pensa, iar jetul de urina arata ca uretra este permeabila.

5. Sutura plagii uretrale cu ac fin, atraumatic sau se lasa nesuturata pentru a nu stenoza uretra. Hemostaza se asigura prin sutura prin ligaturi sau se introduce un tampon de tifon in furou care se mentine 24 de ore.

B. Uretrotomia prescrotala. Deschiderea uretrei se face inapoia furoului prin incizia pielii, a fasciei si uretrei tot la baza osului penian, dar se realizeaza deschiderea uretrei direct la exterior.

Anestezia si contentia sunt similare metodei precedente, dar furoul se trage inainte peste penis care nu se mai exteriorizeaza, dar se fixeaza cu mana la baza de catre un ajutor.

1. Se introduce sonda butonata si se localizeaza calculii la baza osului penian.

2. Se incizeaza pielea, fascia si uretra in directie longitudinala pe capatul sondei butonate.

3. Se evacueaza calculii, se asigura hemostaza, iar plaga ramane deschisa. Cicatrizarea se produce in 2-3 saptamani, fara stenoza uretrala.

Postoperator, apar aspecte dezagreabile prin eliminarea urinei prin plaga, solubilizeaza si chiar mobilizeaza cheagurile de sange, animalul este preocupat in permanenta sa-ti faca toaleta si traumatizeaza tesutul de granulatie astfel incat, daca exista dotarea corespunzatoare (ace atraumatice, cateter), recomandam sutura etajata, extramucoasa, urmata de cicatrizare per primam. In acest caz, pot sa apara complicatii mai grave prin infiltrarea urinei in tesuturi si este necesar controlul zilnic pana la vindecare.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1522
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved