Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

CRESTEREA COMPARATIVA A IEPUROLOR; CRESTEREA IN CUSTI SI IN SEMICOLONIE

Animale+ Font mai mare | - Font mai micCRESTEREA COMPARATIVA A IEPUROLOR; CRESTEREA IN CUSTI SI IN SEMICOLONIE

5.1 SISTEMUL DE INTNRETINERE SEMIINTENSIVAcest sistem de intretinere, folosit pe scara larga in crescatoriile mici, de tip familial, consta in cresterea iepurilor in custi individuale sau grupate in baterii, dispuse pe unul sau mai multe nivele. Custile pot fi amplasate direct sub cerul liber, sub copertine simple, in soproane sau in alte adaposturi existente in perimetrul gospodarie.

In decursul timpului au fost realizate o mare varietate de custi (ca forma si dimensiune), confectionate din lemn, fier cornier, plasa de sarma, tabla, mase plastice, caramida etc.si acoperite cu carton asfaltat, azbocimen, tigla s.a. Pentru asigurare conditiilor de crestere si dezvoltare a iepurilor, custile trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa protejeze iepurii impotriva interperiilor(ploi, zapezi, vanturi, frig,canicula); sa nu permita nici accesul altor animale9pasari, rozatoare, animale de prada) in cusca si nici evadarea iepurilor(inclusiv a puilor) din cusca; sa asigure un loc confortabil de odihna(se vor evita materialele reci) si spatiul suficient de miscare pentru iepuri; sa fie prevazute cu utilaje necesare pentru furajare, adaparea si evacuarea dejectiilor, iar custile de maternitate cu cuiburi; sa asigure conditii optime de zooigiena (sa nu se inbine cu urina, sa fie usor de curatat si dezinfectat); sa fie construite din materiale ieftine, durabile si usor de procurat.

Dimensiunile custilor utilizate prin cresterea iepurilor in sistem gospodaresc difera in functie de rasa, productie, stare fiziologica si varsta iepurilor.

La construirea custilor pentru iepuri trebuie sa se aiba in vedere ca din adancimea acestora sa nu depaseasca 60cm, iar in caz contrar crescatorul intampina dificultati in curatirea custii si in prinderea iepurelui refugiat in colturile opuse usii, iar la bateriile etajate pardoseala ultimului nivel de custii sa nu depaseasca 150-165 cm de la suprafata solului pentru a usura manipularea si observarea animalelor cazate.

Bateriile constituite din custi etajate cu pardoseala tip gratar, trebuiesc prevazute sub custi fie cu tavite pentru colectarea dejectiilor, fie cu tabla inclinata (sub unu unghi de 35-45º) inspre spate, care favorizeza scurgerea dejectiilor intr-un canal colector (confectionat din beton sau materiale plastice) dispus in spatele bateriei.

Suprafata de crestere intr-o exploatie si a numarului de custi se calculeaza in functie de efectivul de femele de reproductie, de rasa, de frecventa montelor si a fatarilor.

In Germania exista, inca din anul 1972, o Lege a protectie animalelor, in care se specifica si care sunt conditiile de hranire, ingrijire si adapostire a acestora. Legea consemneaza obligativitatea asigurarii spatiului de micare pentru animale, in asa fel incat sa nu li se pricinueasca vatamari corporale sau dureri. Cu toate ca in aceasta lege nu exista prevederi specifice pentru iepurii de casa, se cunosc astazi recomandarile pubilcate de World Rabbit Science Association (WRSA) conform carora crescatorii de iepurii de casa sunt atentionati aspra spatiului ce trebuie asigurat si asupra stratului de asternut pe care trebuie sa-l amenajeze.

5.1.1 Adaposturile, utilizate pot fi simple sau semiautomate sau cu nivel constant. Adaposturile simple sunt confectionate din tabla, ceramica sau sticla. Adaposturile semiautomate, constau dintr-o sticla de apa, fixata cu gura in jos pe peretele din fata a custii. Gura sticlei se dispune la circa 2 cm de fundul unui vas ( smaltuit sau din tabla galvanizata) din care iepurele bea apa. Un alt sistem, consta dintr-o sticla cu apa, dispusa cu gura in jos care are un dop ( din pluta sau cauciuc) prin care trece o teava (cu diametrul de 5-6 mm) de cupru sau de sticla. Din sticla plina asezata cu gura in jos, apa curge daca numai iepurele suge, in sticla intrand bule de aer. Adaparea cu nivel,consta in faptul ca de la un rezervor central pentru apa, prevazut cu plutitor pleaca mai multe conducte care alimenteaza vasele de adapare situate la aceleasi nivele pe baza principiului vaselor comunicate.

5.1.2Cuibul de fatare, are aspectul unei ladite amplasate in cusca sau pe peretele ei. Cubul poate fi construit din lemn (cel mai calduros), tabla (cel mai rece), asbest (este fragil; se introduce in cusca), carton presat (se uzeaza repede) sau din sarma (se fixeaza pe peretele frontal al custi si se captuseste cu carton presat). Pe peretele dinstre cusca al ciubului, exista un orificiu circular sau patrat. In plafonul custii se gaseste o usa de vizitare. Pardoseala cuibului poate fi compacta sau confectionata din plasa de sarma, caz in care cu 3-4 zile inainte de fatare se acopera cu carton presat. In vederea pregatiri pentru fatare, in cuib se introduc un strat gros de paie (5-6cm) care se poate cand puii au 21 de zile.

Hranitorul custi pentru tineret, confectionat din tabla zincata, are forma dreptunghiulara. In interiorul lui exista un perete din tabla care imparte hranitorul in 5 compartimente si impiedica evadarea puisorilor.

Sistemul intesvi- industrial

Sistemul intensiv-industria. In cadrul acestui sistem animalele sunt cazate in hale inchise. Animalele sunt cazate in custi de plasa din sarma, care alcatuiesc bateriile. Iepurii beneficiaza astfel de conditii optime pentru dezvoltare. Microclimatul unei hale de crestere intensiv-industriala a iepurilor este dirijat in totalitate de catre om.

Custile se amplaseaza pe picioare la 20-45 cm deasupra solului, in functie de inaltimea totala a bateriei.

Bateriile pe un singur nivel sunt din cele mai potrivite pentru cresterea animalelor de reproductie, asiguran un confort mai mare animalelor si ingrijitorului. Singurul dezavantaj este numarul mic de indivizi cazati pe unitatea construita.

Bateriile verticale asigura o densitate mai mare pe m² construit, decand la un cost mic al investiei pe animal.

In aceasta solutie constructiva custile pot fi amplasate pe 2-4 nivele, nesuprapuse, patial suprapuse sau suprapuse total. Dejectiile sun evacuate pe un plan inclinat sau pe o banda mobila.

Amplasarea custilor in adaposturi inchise permite fatai si cresterea puilor tot anul, cu conditia dirijari microclimatului.

In halele de crestere intensiva a iepurilor trebuie sa se asigure urmatoarele:

temperatura cuprinsa intre 14-20ºC;

umiditatea de 60-65%:

ventilatia de 1-4m/s

iluminat artificial acolo unde nu exista ferestre: 14-16 ore/zi pentru reproductie si 8 ore/zi pentru tineret.

Halele pentru cresterea intensiva a iepurilor sunt in general hale oarbe, impartite in 2 compartimente complect despartite in care microclimatul se asigura separat. Fiecare compartiment este echipat cu 5 baterii, de cate 172 custi, asezate pe fose profunde elevate.

Fosele cu adancimea de 0,9-1,2 m au rol pentru dejectii, care aici se sterilizeaza prin fermentare, asigurant o temperatura constanta la nivelul inferior al custilor. Gunoilu din fose se evacueaza la 1-3 ani odata. Batriile sunt montate la o distanta de 0,5 m inaltime de la sol, deasupra foselor.

Custile sunt cofectionate din plasa de sarma sudata, avand suprafata de 50x55 cm, in cazul custilor pentru femele de reproductie si 50-60cm in cazul custilor pentru masculi si tineret in crestere. Inalitimea custilor este de 30 cm.

Custile pentru femele sunt prevazute spre marginea fosei cu un cuib de fatare si cu hranitoare metalice tip buncar spre mijlocul fosei. Cuibul de fatre este confectionat din plasa de sarma cu fundul dublu, situat mai jos decat pardoseala custii. Custile pentru mascul si tineret prezinta hranitoare situate in locul de fatare.

In spatilu median dintre 2 custi alaturate de-a luingul fosei tredce o conducta din material plastic prevazuta cu cate o adapatoare cu picatura pentru fiecare cusca.

Halele cu fose de depozitare a dejectiilor prezinta un sistem original de ventilatie, in depresiune, aerul strabatand custile intr-un singur sens. Admisia aerului se face prein orficilu de ventilatie ampalsata pe unul din peretii longitudinali ai halei strabate custile nuami de sus in jos si este evacuat, impreuna cu gazele de fermentatie si exesul de umiditate din fose prin orificii practicate in peretii laterali ai foselor. Aerul viciat trece apoi in canale, situate in aleile de acces dintre 2 fose alaturate si este evacuat de catre 3 ventilatoare situate la extremitatea fiecarui compartiment.

Cel mai important factor pentru reusita cresterii iepurilor in sistem industrial este alimentatia rationala. Aceata trebuie sa se realizeze pe baza de nutruturi combinate complecte, iar adaparea trebuie sa se faca la discretie, prin sisteme automate.

Componenta ratiei trebuie sa permita furnizarea in cantitatile dorita a substantelor nutritive necesare intrtinerii si productiei diferitelor categorii de iepuri.

In retetele de nutreturi combinate destinate iepurilor poate intra un numar mare de componente, dar in principal cereale, lucerna dezhidratata, sroturi, tarate, saruri minerale, etc. O grija deosebita trebuie acordata raportului proteina/celuloza. Pentru evitarea enteitelor trebuie sa se asigure 12-14% celuloza bruta greu digestibila.

Nutretul combinat pentru iepuri este un nutret greu de formulat si de fabricat. Este dificil de a gasi sursa de celuloza adecvata; omogenizarea si granularea ingredientelor cu densitate foarte diferita este dificila.

In sistemul industrial alimentatia cu nutreturi combinate se face monofaziala si multifaziala.

Furajarea monofaziala foloseste o singura reteta atat pentru categoriile de iepuri. Acest sistem se practica in scopul de a evita confuziile ce pot genera accidentein caz de inversarea unor nutreturi.

Furajarea multifaziala foloseste:

nutret combinat pentru reproductie

nutret combinat pentru preintarcare

nutret combinat pentru ingrasare.

Granularea nutreturilor destinata iepurilor este esentiala, pentru ca iepurele prezinta o sensibilitate sporita a cailor respiratirii la pulberi. Prin granulare se inlatura risipa si se pastreaza omogenitatea. Prin granulare se inbunatatesc unele insusiri calitative si sanitare veterinare. Se recomanda ca diametrul granului sa fie de 5mm, lungimea maxima fiind de 10mm. Ca lianti se pot folosi: lingnosulfit- 2%, melasa- 4%, abur tehnologic sau bentinita- 2%.

Furajul se administreaza la discretie, limitele sunt impuse doar la efectivul utilizat la reproductie.

Materiile prime utilizate in producerea nutretului combinat trebuie sa fie de foarte buna calitate, salubre, constituind o garantie pentru calitatea nutretului, fiind bine cunoscuta sensibilitatea ridicata a iepurilor la furajare de slaba calitate sau insalubre.

Durata de folosire a acestor animale este cea mai scurta dintre toate sistemele. Astfel, femelele se intretin in matca pe o durata de circa 1 an iar masculii intre 1 an si 1 an si jumatate.

Practica sistemului intensiv, ofera posibilitati mari de obtinere a unor productii ridicate si constante tot timplu anului, dar presupune pentru incepui investiti foarte mai.

Cresterea iepurilor in cuasti, spatiul deschis, sub streasina, sopron, in spatii inchise si combinat este o modalitate des practicata intrucat, nu necestita incvestiti mari in constructii, hale, amenajari, dotari, etc. Mai mult decat atat iepuri sunt expusi la eaier curat si la soare in functie de conditile meteorologice.

Aceasta crestere este potrivita pentru rase cu folosire combinata (carne - blana).

In cresterea industriala practindu-se tehnologia combinata ( populare - depopulare ), totala in flux continuu si anume: timp de 1,5-3 ani in flux continuu incheiat cu populare si depopulare totala ( pe ferma, hala sau celula) investitiile sunt foarte mari din toate punctele de vedere dar productivitatea si biosecuritatea efectivelor este demna de luat in calcul.

Sistemul-semiintensiv in comparatie cu cel intensiv impune limitarea marimii crescatoriei la 150 femele, el recomnda animale de balana unde custile sunt simple dar cu pereti bine izolati termic, pentru ca sa mentina asternutul calduros si uscat.

In ce priveste reproductia in acest sistem este sezoniera cu prima monta la 15 februarie si ultima intarcare in noiembrie, comparativ cu sistemul intensiv unde reproductia este continua. In acest sistem animalele se intretin in hale inchise iar custile sunt din plasa de sarma.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2762
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved