Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

Cartita

Animale



+ Font mai mare | - Font mai mic



Cartita este animalul cunoscut de toti gradinarii deoarece este animalul care le deterioreaza gazonul, plantele sau legumele din gradina.

Cartita are o lungime a corpului de 125-150-165 mm, o codita de aproximativ 30 mm, laba posterioara de 20 mm si un cap mic de 30-38 mm. Cartita are corpul scurt , gros, cilindric. Ochii ii sunt negrii albiciosi, se confunda cu culoarea blanii , mici cat un graunte de mac , incat irisul si pupila nu se pot distinge. Urechile le are fara pavilioane , acoperite de o scurta indoitura a pielii, ascunsa sub parul dens. Cartita are picioarele anterioare scurte dar late, intr-u cat pieptul atinge pamantul, si de getele unite aproape in intregime de o membrana palmata, cu unghii late si groase. Picioarele posterioare sunt separate, cu unghii subtiri si ascutite.



Parul il are in general cafeniu intunecat, cu reflexe albastriu sau alb. Tinerii au parul cenusiu. Se intalnesc exemplare adulte cenusii, pe abdomen cu dungi longitudinale sure-galbui pe fond cenusiu. Unele exemplare negre , cu pete albe.

Cartita este raspandita aproape in toata Europa ajungand in Asia centrala si septentrionala; in apli urca pana la 2000 de m. La noi se gaseste pe arii largi intre ses si munte . Traieste numai in subteran, intr-o galerie complicata , ce se recunoaste in afara prin musuroaiele de pamant.

Femela naste 3-7 pui.

Cartita se hraneste cu mici insecte, oua si larve ale acestora, rame, viermisori care traiesc in pamant, chiar paianjeni, dar si radacini sau tulpini subterane ale unor plante.

Cartitele


Este singurul animal lipsit aproape complet de vedere. De altfel, vazul nu ar ajuta-o cu nimic pe micuta cartita, atat timp cat traieste numai in tunelurile subterane, pe care le sapa cu constiinciozitate in solul moale de sub pajisti si paduri, evitand terenurile stancoase, pe care nu le-ar putea strabate.


Nici mirosul nu este un simt pe care cartita sa se poata baza in intunecatele galerii din care nu iese aproape niciodata. De aceea, orice “evadare” din bezna este foarte periculoasa pentru cartita, orice iesire la lumina fiind foarte asteptata de dusmanii sai naturali Asta se intampla in viata reala. Daca vreti sa vedeti numai partea frumoasa a vietii acestui simpatic animal, va recomandam filmul serial de desene animate “Micuta cartita”. Iar daca vreti sa stiti mai multe, cititi acet articol.

Sunt niste mici movilite conice, formate din pamantul proaspat rascolit, impins afara din tunelul subteran. Le vedem in gradinile de la tara, pe camp, printre copacii din padure, chiar si in parcurile din oras. Sunt - mai exact - niste musuroaie, in acelasi timp si singurele dovezi sigure ale faptului ca in acele zone, sub pamant, traiesc cartite. In rest, aproape intreaga existenta a acestor mici mamifere insectivore este invizibila atat omului, cat si celorlalte animale. Este o viata traita in intuneric total, in galerii sapate cu ajutorul labelor din fata, care arata ca niste lopeti, prin solul moale si afanat.




Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1476
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved