Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

Predresaj - Atacul

Animale



+ Font mai mare | - Font mai mic



Predresaj - Atacul



Pentru toate rasele care au probe obligatorii de lucru (ciobanesc german si Belgian din grupa intai si foarte multe rase apartinand grupei a doua, schnauzer, rottweiler, boxer, Doberman, etc.) proba de atac este foarte importanta. Altfel, fara proba de caracter, un exemplar apartinand rasei ciobanesc german nu poate primi selectia care ii confera dreptul de monta si nici nu poate participa la campionatul de crestere.
Ca atare dezvoltarea instinctului de vanatoare trebuie inceputa la varste fragede. Este foarte important sa ne oprim asupra scopului final pe care antrenamentul il va avea: promovarea unor examene de lucru, paza unui obiectiv sau paza efectiva a unei persoane.
Oricare ar fi varianta aleasa, nu se poate purcede la treaba fara ca puiul sa cunoasca in prealabil disciplina de baza. Este foarte important sa putem opri cainele atunci cand este nevoie. O reclama celebra de cauciucuri spune "Power is nothing without control - Puterea nu inseamna nimic fara control". Aceasta lege este valabila si in cazul unui caine de paza, care poate fi asmutit oricand ca o arma. Daca in cazul pregatirii cainelui pentru examenele de lucru trebuie urmata doar o rutina, pentru cel de-al doilea scop cainele trebuie pus tot timpul in fata unor situatii noi, cat mai apropiate de un caz real pe care ni-l putem imagina.
Este foarte posibil ca un caine pregatit pentru examenele de lucru sa nu muste decat de manson, fiind total debusolat cand acesta va lipsi de pe mana infractorului. Ne putem intreba atunci ce rost au atunci aceste examene de lucru? Raspunsul este simplu: in orice tara civilizata, viata unui om, fie el si infractor, este mai presus decat viata unui caine. Ca atare cainele este sacrificat din start, fiind invatat doar sa retina infractorul, printr-o priza efectuata NUMAI pe antebrat. Nu se permite nici macar o muscatura mai sus de nivelul cotului.
In lumina ultimelor evenimente intamplate cu caini periculosi, in urma carora persoane nevinovate, de cele mai multe ori copii, si-au pierdut viata, se pune un accent deosebit pe controlul pe care instructorul il are asupra cainelui. Un caine care nu lasa la comanda este eliminat din concurs.
Sa incepem deci cu ceea ce putem face de la varste timpurii pentru a ajuta cainele sa promoveze cu success partea de atac a examenului de lucru.
In cazul probelor de schuzhund, aceasta proba se compune din scotocirea la corturi, atacul asupra instructorului si atacul lansat.
Proba scotocitului la corturi consta in gasirea si semnalizarea infractorului ascuns care sta nemiscat. De asemenea, dupa cele doua atacuri, dupa ce cainele a lasat mansonul si a supravegheat cu vigilenta infractorul, urmeaza escortarile.
In partea de predresaj nu putem invata puiul sa execute toate aceste lucruri, dar il putem deprinde sa latre la comanda, sa aiba o priza corecta, cu toata gura deschisa si sa lase singur atunci cand infractorul a oprit lupta.
Ca atare, este foarte util sa-l invatam sa ceara toate obiectele pe care si le doreste prin latrat. Dupa ce a latrat de cateva ori, recompensa va fi oferirea obiectului pe care l-a dorit.
Astfel, dupa ce i-am tarat prin fata o minge cu siret, o ridicam deasupra capului si nu i-o dam decat dupa ce da glas. Comenzile folosite pot fi "latra" sau "da glas".
Priza puiului se formeaza pe minimansoane, de diferite grosimi si duritati, care sunt tarate prin fata lui pana cand interesul pentru aceste obiecte miscatoare devine maxim.
Aceste minimansoane, aidoma unor saci de iuta umpluti cu carpe, nu se pun pe brat ci se tin de un maner. Este total contraindicat sa folosim de la inceput mansonul pentru adulti, care este foarte tare, avand un asa numit "bite-bar" in interior. O asemenea incercare de la o varsta frageda poate descuraja puiul pentru o perioada lunga.
Dupa aceste bastonase de pui se va trece la manson de tineret, care se aplica pe brat, dar nu are "bite-bar" in interior si de abia in ultima faza, la mansonul pentru adulti.
Putem conidera exercitiul invatat daca puiul musca bastonul cu toata gura, pastrand priza chiar si atunci cand este tinut in pozitia bipeda, adica o pozitie nefireasca cainelui.
Examenele de lucru pentru adulti folosesc numai acest tip de lupta cu cainele, cu mansonul tinut suficient de ridicat de la sol, astfel incat cainele sa stea ridicat pe labele din spate.
Pentru a dezvolta curajul puiului, acesta trebuie supus unor situatii complexe, cum ar fi trecutul mainii peste ochi si mangaiatul cu cravasa in timpul prizei. Este contraindicat sa lovim cu cravasa un pui de varsta frageda!
Dupa ce aceste lucruri sunt rezolvate, deprindem puiul sa lase mansonul dupa ce infractorul s-a oprit din miscare. Astfel reflexul format va fi acela de a musca doar un om care se misca si este potential periculos. Un infractor care a ramas pe loc nemiscat trebuie considerat cu intentia de a se preda, deci trebuie doar supravegheat cu maxima atentie.
Refexul pe care trebuie sa-l creem este urmatorul: puiul latra atunci cand infractorul sta pe loc; dupa ce acesta s-a miscat, urmeaza lupta cu cainele. Lastul dupa ce infractorul s-a oprit este executat fara frustrare de caine daca dupa un numar oarecare de repetari, i se va lasa mansonul drept recompensa.
Este foarte importanta vigilenta pe care puiul o arata dupa ce a lasat. Privirea lui trebuie sa se indrepte numai asupra infractorului. Intoarcerea cu spatele la infractor poate duce la pierderea probei de atac, chiar daca priza la manson si latratul s-au executat corect.
Este gresit sa ne miscam daca puiul isi pierde concentrarea si se uita dupa stapan. Reflexul care s-ar forma ar fi acela ca sa se uite in alta parte ca sa determine infractorul sa fuga.
Ca atare, reluarea miscarii infractorului nu trebuie facuta decat daca cainele se uita nemiscat la infractor. Rutina care trebuie formata este deci: latra, se lupta, il lasa si-l supravegheaza, se reia lupta prin evadarea infractorului, dupa care urmeaza alta lasare. A treia oara dupa ce a prins mansonul, puiul este recompensat prin oferirea acestuia.
Scotocirea la corturi, atacul lansat nu se executa cand puiul are doar cateva luni.
Orice examen de lucru (fie schuzhund, fie mig) inseamna o rutina si echipament ajutator (manson sau costum integral). Chiar daca la examenele de mig, cainelui i se permite priza la picior, acesta stie si in acest caz ca musca un costum.
Ca atare, daca vrem sa formam un caine pentru paza de obiectiv sau de persoana, reflexul pe care va trebui sa-l formam va fi total deosebit de acela descris anterior pentru examenele de lucru, si anume ca nu ne intereseaza ca animalul sa-si fixeze atentia asupra mansonului sau a unei bucati din costum, ci asupra infractorului in sine. Dupa ce a muscat din manson, cainele va fi lasat pe jos, continuand, in acelasi timp, sa-i atragem atentia prin miscari puternice si zgomote, astfel incat puiul sa fie obligat sa lase maneca si sa urmareasca infractorul. Un infractor real ar putea veni fara nimic pe brat, sau chiar cu pantaloni scurti. In aceste conditii trebuie testata reactia puiului.
In cazul in care dorim sa formam un pui doar pentru paza de obiectiv sau personala, orice muscaturi sunt premise. Situatiile la care il supunem trebuie sa fie si ele cat mai inedite. Este insa necesar sa stim ca un asemenea caine este foarte periculos si greu de stapanit.
Indiferent de scopul pentru care va fi folosit ulterior cainele, antrenamentul trebuie intodeauna inceput cu disciplina, astfel incat acesta sa nu se transforme intr-un animal de nestapanit, care la furie sa-si agreseze propriul stapan.







Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1490
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved