Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

Vulpea - Vulpes vulpes

Animale+ Font mai mare | - Font mai micVulpea - Vulpes vulpes

Biotopul. Vulpea are o mare adaptabilitate ecologica, putand fii intalnita in golul alpin, in paduri, tufisuri sau camp deschis. Singura isi sapa o vizuina cu multe iesiri, amplasata peversanti insoriti, in diguri, in maluri de ape, ridicaturi de pamant, dar si in camp, preferand solul argilo-nisipos, profund. In multe cazuri ocupa vizuinile sapate de viezure, pe care le poate imparti cu acesta sau cu pisica salbatica. Vulpea este considerata un animal atasat de locul ei de trai si are o raza mica de activitate de 3-5 km, foarte rar de 10 km. In tara noastra, se intalneste in toate padurile, incepand cu cele de la tarmul Marii Negre si pana la limita vegetatiei forestiere din Muntii Retezat, Fagaras si Rodnei.

Hrana este variata, predominand insa soarecii si alte razatoare mici. De asemenea, se

hraneste cu insecte, larve, rame, broaste, pesti morti, pasari, soparle, cadavre, iar la nevoie cu fructe si cereale.

Vanarea se poate practica in tot timpul anului, prin folosirea pandei, dibuitului si a

goanei, cu sau fara caini de vanatoare. Se mai foloseste vanatoarea cu caini la vizuina si vanatoarea cu chematoare. Se doboara prin folosirea armei lisa si a alicelor de 3,5-4 mm., dar si a armei cu glont, categoria 5,6 maxim 6,5 mm. Trofeul conventional este craniul, iar neconventional, blana. Valorificarea acestui vanat consta din comercializarea blanurilor, principalul lui trofeu, care insa nu intra in concurs, nu se premiaza.

Pagubele se refera, in principal, la vanatul mic, unde vulpea este daunatorul de temut.

Prejudicii insemnate produc si gospodariilor din comunitatile satesti prin uciderea pasarilor domestice, mai ales in perioada cresterii progeniturilor.

Atitudinea omului. Considerata mare distrugator de vanat, sunt luate masuri de

combatere a efectivelor de vulpi, mai ales in zonele cu o densitate mare. Totusi, in terenurile situate in zona dealurilor inalte si de munte, vulpea trebuie protejata, deoarece prejudiciile aduse sunt minore. In aceasta situatie, ar trebui sa se renunte la masuri de combatere a ei si sa le acceptam pe cele de vanare a acestui animal rapitor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2799
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved