Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Casa Regala a Spaniei (CAPETIENI)

Arta cultura+ Font mai mare | - Font mai micCasa Regala a Spaniei (CAPETIENI)

Blazon:

Incepand cu secol IX i.Hr., celtii, fenicienii, grecii si cartagii au intrat in Peninsula Iberica, urmati de Republica Romana, care a ajuns in secolul II i.Hr.. Limba de acum a Spaniei, religia si sistemul juridic dainuie din perioada romana. Cucerita de vizigoti in secolul V d. Hr. si atacata de mai multe ori in 711 de maurii nord-africani islamici, Spania moderna a inceput sa se formeze dupa Reconquista (recucerirea). In timpul dominatiei maure in nordul peninsulei s-au format mai multe centre de rezistenta crestina, respectiv in: Asturii, Leon, Castilia, Navarra, Aragon si comitatul Barcelonei. De-a lungul timpului aceste principate au incercat sa recucereasca peninsula, uneori separat, alteori sub un singur sceptru. In prima jumatate a sec. al XI-lea mai multi regi ai Nevarrei reusesc sa anexeze Castilia, Aragonul si Leonul, insa succesorii lor isi impart ulterior aceste teritorii, formand regate distincte. Astfel ca: principatul Castiliei ii revine, in anul 1126, lui Alfonso VII, fiul contelui Raymond de Burgundia; regatul Navarrei ajunge in anul 1572 sub conducerea Bourbonilor, care ii vor alipi, prin Henric IV, regatului Frantei; Aragonul trece sub sceptrul contilor de Barcelona, care se sting in anul 1410, lasand coroana ramurei cadete a Capetienilor din Castilia. In anul 1469 Isabela, mostenitoarea ultimului rege capetian al Castiliei, se casatoreste cu varul ei, Ferdinand, print mostenitor al Aragonului, reusind sa-si afirme autoritatea in cele doua regate. Cei doi "regi catolici" realizeaza "Reconquista" si cuceresc in anul 1492, ultimul regat musulman din Spania -Granada. In acelasi an regina Isabella I de Castilia a inceput inchizitia spaniola, care a durat peste 300 ani. Acesta a fost si anul in care i-a dat lui Christofer Columb banii pentru prima sa calatorie pe Atlantic spre 'Lumea Noua'. Douazeci de ani mai tarziu Ferdinand va realiza unificarea celei mai mari parti a Spaniei de astazi.In anul 1516 Carol I, nepotul regelui Ferdinand, este cel care preia tronul Spaniei (prin mama sa - Ioana  cea nebuna ), mostenind, in acelasi timp, si coroana Tarilor de Jos burgunde de la tatal sau - Filip cel Frumos. Trei ani mai tarziu va dobandi si succesiunea bunicului din partea tatalui, devenind rege al Romanilor (denumire data regilor Germaniei), urmand ca in anul 1530 sa fie incoronat imparat sub numele de Carol Quintul. Istovit de lunga domnie si de tulburarile provocate de reforma lui Luther, Carol abdica in anul 1556, lasand tronul imperial fratelui sau Ferdinand, iar posesiunile din Italia, Tarile de Jos si Lumea Noua fiului sau Filip II.

Prima sotie a regelui Filip II a fost Maria de Portugalia cu care se casatoreste in 1543 si au impreuna un fiu: pe Don Carlos. Aceasta casatorie a unit Spania cu Portugalia intre anii 1580 si 1640. Mai tarziu a fost observata greseala facuta prin casatoria inrudita (cei doi erau veri primari), fiul lor fiind handicapat fizic si mintal. Cand Filip al II-lea devine in 1580 rege al Portugaliei si al celorlaltor regate iberice proiectul monarhilor castiliani a fost de a unifica intreaga Iberie parea aproape indeplinit.In secolul XVI, Spania devine cea mai puternica natiune din Europa, datorita bunastarii derivate din colonizarea spaniola a Americilor.

Dar situatia se schimba: Filip II pierde tinuturile din nordul Tarilor de Jos, iar urmasii sai se confrunta cu o situatie dificila. Dupa o serie de razboaie lungi si costisitoare, dublate de revolte nationale tara intra intr-o lunga perioada de declin. Controversa asupra succesiunii la tron a consumat tara in secolul XVIII (vezi Razboiul Spaniol de Succesiune - important, un stat spaniol centralizat a fost stabilit doar dupa acest razboi), prin ocupatia din partea Frantei in timpul erei napoleonice la inceputul anilor 1800, si a condus la o serie de conflicte armate si revolte intre liberali si suporterii Vechiului Regim in mare parte a secolului XIX -  un secol care a reprezentat si pierderea a numeroase colonii spaniole din Americi, culminate in Razboiul Spano-American din 1898.

In ceea ce priveste succesiunea, dupa moartea lui Filip II, la tronul Spaniei au urmat: Carol II, ultimul rege Habsburg; nepotul acestuia: Ludovic XVI al Frantei, devenit Filip V al Spaniei; Carol IV, care, in urma infrangerii de la Trafalgar (1807), abdica in favoarea fiului sau Ferdinand VII. Acesta din urma este capturat de Napoleon si tronul Spaniei revine, astfel, lui Joseph, fratele imparatului. In urma rascoalei spaniolilor si a Razboiului de Independenta, Joseph este nevoit sa renunte la ton, iar coroana este redata lui Ferdinand VII, care avea sa piarda aproape integral coloniile din America.

Lipsit de urmas barbatesc, Ferdinand VII va aboli, in anul 1830, legea salica, in vigoare din 1713, si o va declara mostenitoare pe fiica sa, Isabela in varsta de trei ani, devenita Isabela II, regina a Spaniei incepand din anul 1843.

Secolul XX initial a adus putina pace; colonizarea Saharei de Vest, Marocului Spaniol si a Guineei Ecuatoriale a fost probata ca si un substitut al pierderilor din Americi. O perisoada de dictatura (1923-1931) s-a incheiat prin stabilirea celei de A Doua Republica Spaniola.Cresterea polarizarii politice, combinat cu cresterea violentei neverificate, a dus la izbucnirea Razboiului Civil Spaniol in iulie 1936. Urmand victoria fortelor sale nationaliste in 1939, generalul Francisco Franco a condus o natiune epuizata politic si economic.

Totusi, in anii 1960 si anii 1970, Spania a fost transformata gradual intr-o economie industriala moderna cu un sector de turism increstere. Dupa moartea dictatorului Generalul Franco in noiembrie 1975, succesorul sau desemnat personale, Printul Juan Carlos si-a asumat titlurile de rege si de conducator al statului. El a jucat un rol important in ghidarea Spaniei spre un stat democratic modern, mai ales in opozitia unei incercari de coup d'etat in 1981. Spania a aderat la OTAN in 1982 si a devenit membra a Uniunii Europene in 1986. Dupa moartea lui Franco, vechilor nationalitati istorice - Tara Bascilor, Catalonia si Galicia - li s-a dat o autonomie mare, care, s-a extins spre toate regiunile spaniole.

     Arborele genealogic:Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1949
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved