Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Mobilierul pictat din tarile mediteraneene

Arta cultura

+ Font mai mare | - Font mai micMobilierul pictat din tarile mediteraneene

In Italia mobilierul pictat se raspandeste in secolul XVIII, aici gasindu-se numeroase leagane decorate cu simboluri religioase si flori, dar Italia a devenit renumita in perioada respectiva pentru pictura pe lemn lacuita. Moda obiectelor lacuite chinezesti si japoneze a patruns in Europa la sfarsitul secolului al XVII-lea pentru ca in secolul urmator sa placa in asemenea masura societatii rafinate europene , incat sa cucereasca toate Curtile Europei, dupa ce prima data Ludovic al XVI-lea a realizat un prim Trianon " a la chinoise" parcul Versailles. Aceasta moda a orientalismului s-a reflectat prin panourile din lemn cu pictura lacuita ce acopereau peretii, iar treptat s-au realizat in acest stil piese de mobilier. Deoarece costurile pieselor lacuite cu glasiuri chinezesti erau foarte ridicate , spre sfarsitul secolului XVIII in Franta , fratii Martin au descoperit un vernis care sa inlocuiasca multiplele straturi de glasiuri chinezesti. Venetienii au adoptat aceasta moda a mobilierului pictat lacuit, venita din Franta, dar treptat modelele chinezesti sunt inlocuite cu motive florale si scene pastorale cu personaje si animale.Mobilierul pictat din Spania se remarca tot din secolul al XVIII-lea , caracteristice fiind paturile pictate cu un motiv religios central, cu mult auriu pe fond verde, negru sau rosu. Din elementele decorative fac parte fructele specifice zonei, portocalele si rodiile.

Sub influenta spaniola se dezvolta si mobilierul pictat din Portugalia , unde existau piese de mobilier atat taranesc cat si eclesiastic pictat cu entrelacuri si ghirlande. Evolutia mobilierului pictat din secolele XVII si XVIII se afla sub influenta stilurilor baroc si rococo , iar secolul XIX se caracterizeaza prin obiectele si piesele de mobilier pictate pe suport de lemn aurit.

Pentru populatia mai saraca a luat nastere o noua tehnica care consta in lipirea pe piesele de mobilier a unor imagini litografiate sau gravuri ,care apoi erau acoperite cu mai multe straturi de vernis.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1377
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved