Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Revirimentul gustului pentru mobilierul pictat in perioada contemporana

Arta cultura+ Font mai mare | - Font mai micRevirimentul gustului pentru mobilierul pictat in perioada contemporana

Sfarsitul secolului XIX reinvie gustul pentru decorul vegetal, floral in dauna volumelor si formelor structurale deschizand drumul stilului Art Nouveau, stil ce aminteste in oarecare masura de compozitiile baroce de secolul XVIII. Inceputul secolului XX aduce, in ceea ce priveste creatia de mobilier o larga perioada de experiente, din care formele industriale au castigat teren in fata artizanatului de tip traditional.Dupa parcurgerea unui lung sir de experiente si stiluri, care au caracterizat secolul XX, majoritatea izvorate din puternica industrializare, modificarea tendintelor in arhitectura si implicit a interiorului locuintei, s-a ajuns la realizarea unui mobilier fie de tip minimalist, fie un mobilier care incerca sa preia anumite elemente decorative din stilurile clasice, dar realizat la scara mai redusa. Din pacate, nerespectarea proportiilor si incercarea de a adapta un mobilier cu o ornamentatie bogata la spatii de dimensiuni reduse au dus ,de multe ori ,la solutii nu tocmai fericite din punct de vedere estetic.

In ultima perioada, respectiv in ultimul deceniu al secolului XX si inceputul secolului XXI, in urma schimbarilor socio-economice din tara noastra, ca de altfel din intreg spatiul european , au inceput sa apara tot mai multe constructii , cu spatii generoase , care in ultima instanta permit reconsiderarea conceptelor in ceea ce priveste designul mobilierului. In acest context, dar si in urma unor preocupari anterioare designerii si creatorii de mobilier contemporani si-au indreptat atentia catre creatia traditionala. Trebuie spus ca interiorul de locuit al taranului roman a constituit o bogata sursa de inspiratie si in continuare este bine prezervat in anumite zone etnografice sau in zonele unde influenta urbana s-a manifestat mai accentuat, interiorul traditional este bine reprezentat in cadrul unor institutii muzeale.Chiar daca nu a fost o creatie specifica poporului roman, mobilier pictat a fost preluat, dupa cum am mentionat in capitolele anterioare, din creatia mesterilor sasi si secui din Transilvania , pentru ca mai apoi sa fie realizat in atelierele romanesti ajungand pana la Dunare, in Moldova si chiar in Bulgaria.

In zilele noastre se poate observa un reviriment al gustului pentru mobilierul pictat, manifestat atat la nivelul creatorilor populari contemporani , cat si in creatia designerilor si artistilor plastici. Prin introducerea intr-un interior modern a unei piese pictate cu valoare dubla, aceea de obiect utilitar, dar si incarcatura artistica, aducand, astfel, o pata de culoare si o prezenta de gust si rafinament. De fapt este vorba de valorificarea acestui tip de creatie traditionala, prin preluarea tehnicilor vechi si ale unor elemente de ornamentica si adaptarea acestora la formelor structurale specifice unui tip de mobilier, adaptat si adaptabil interioarelor moderne, dar care are darul de a conferi acestora o nota de rustic si romantism, bineinteles in masura in care sunt bine realizate din punct de vedere artistic si estetic.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1639
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved