Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


TEHNICI DE DECORARE CERAMICA

Arta cultura+ Font mai mare | - Font mai micTEHNICI      DE DECORARE CERAMICA

Dintre numeroasele tehnici de decorare utilizate in ceramica populara romaneasca, cateva ne par semnificative pentru sublinierea fondului ei traditional.Lustruirea. In numeroasele statiuni arheologice s-au descoperit vase lustruite datand inca din neolitic. Tehnica lustruirii nu se aplica numai ceramici negre, ci si ceramicii rosii care in statiunea arheologica Poenesti de langa Tecuci ofera forme identice ce cea neagra.

Lustruirea se realizeaza prin frecarea suprafetei vasului, inainte de ardere, dar dupa era destul de bine uscat, cu ajutorul unei pietre si anume a cremenei; mai tarziu s-au folosit pentru lustruire blana de oaie sau postav.

Ceramica lustruita neagra sau rosie intalnita pana astazi la romani ofera o surprizatoare asemanare, in ce priveste tehnica de decorare, decorul insasi ss forma vaselor, cu ceramica La tene-ului dacic.

Incizia sau impresiunea. La ceramica din suluri de lut, practicata in valea Muresului, singurul ornament folosit consta dintr-o incizie sau impresiunea realizata cu ajutorul unui betisor care inscrie, in timp ce vasul este invartit incet pe roata-suport, linii circulare.

Colorarea. Dintre ornamentele colorate, unele ne par mai semnificative in ceea ce priveste tehnica in care sunt realizate.

-Liniile si spiralele din angoba. Sapaturile arheologice din Dobrogea au dat la iveala oale mici, ca cele de mosi de astazi, decorate cu ajutorul angobei ornamental avand forma unor linii concentrice, mai rar in spirala, imediat sub buza vasului. Dupa toate indiciile, angoba era aplicata cu ajutorul unui corn, ca si in zilele noastre. Si forma ceramicii la care ne referim este conservata paaa azi la noi.

-Ornamentul penat si ornamentaliin forma de lacrima. La ceramica bizantina de la Dinogetia se constataunele ornamente destul de complicate, policrome care pot fi numite, dupa infatisarea lor, ''penate''sau ''irizate'' si ''in forma de lacrima''. Ele se intalnesc si astazi la noi, ornamentul''in lacrima'' in Oltenia si Moldova, in special la Oboga si Targul-Neamt, Radauti iar cel ''penat'' la Horezu, Oboga, Tansa etc.

Ornamentul in forma de lacrima se obtine prin executarea succesiva a unui numar de linii concentrice de diferite culori, pe care se lasa sa se scurga, ca o lacrima, din loc in loc, o alta culoare. In cazul ca liniile concentrice circulare sunt facute mai des, ele sunt apoi unite, in mod sistematic, cu ajutorul unui betisor sau pai, obtinandu-se in acest mod un ornament policrom care seamana cu o pana de pasare, de unde ii vine si numele de ''penat''. El se realizeaza cu ajutorul unui betisor sau al unei unelte speciale, facuta din par de porc.

Aplicatii in relief. In ceramica populara romaneasca se intalnesc des ornamentele aplicate in reliefiin ceramica din Oltenia, Banat, Muntenia, Bihor etc.)

Printre ornamentele in relief de veche traditie, amintim braul alveolat de traditie romana.

In afara de clarificarea ceramicii dupa modul in care este confectionata la roata sau nu, mai poate fi clarificata in functie de ardere. Din acest punct de vedere se distinct doua categorii de ceramica: 1, ceramica rosie; 2, ceramica neagra.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2034
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved