Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Jurnale - Huda lui Papara-Cheile RimetilorHuda lui Papara-Cheile Rimetilor

Divertisment

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Perle de la examene
61 Perle din compuneri de scoala
Culmi - Culmea misto-ului
Cum iti dai seama ca ai imbatranit
LEGILE CERCETARII EXPERIMENTALE
Poze si mesaje haioase
Yahoo messenger smile combination
UMOR MILITAR
Bancuri lungi cu blonde
Poze haszli

Huda lui Papara-Cheile Rimetilor

Peste noapte a mai plouat ceva. Tabara este pusa chiar in lunca riului si incepem sa ne gindim daca nu ar fi fost mai bine sa o punem putin mai sus. Din fericire ploaia se opreste in cele din urma, inainte ca piriul sa-si iasa din matca. Azi este zi de odihna si activitati administrative. Intindem hainele la uscat si facem o mica tura prin pestera sa vedem cum arata in conditii de viitura. Avem ce vedea ! La intrare un suvoi de apa tulbure sare peste bolovanii ingramaditi in albia riului cu un zgomot infernal. In citeva locuri apa stropeste din belsug amenajarile facute dar cu ajutorul podetelor ajungem pina la Sala Minunilor fara prea mari probleme. Aici piriasul care alaltaieri curgea linistit si cuminte printre bolovani ocupa acum aproape toata latimea galeriei. Nici vorba sa continuam drumul in amonte si oricum nici nu intentionam ! Revenim la lumina zilei si facem mici plimbari in jurul taberei.
Click to enlarge

O mica biserica de lemn care se ridica pe o culme din apropiere ne indeamna sa o vizitam. Este o biserica pe masura casutelor din preajma. Nu cred ca are mai mult de 3x5 m si este facuta numai din lemn mai putin acoperisul care se vede ca a fost reparat de curind cu tabla. Cind coborim la corturi o femeie din sat iesita cu oile ne imbie cu niste lapte proaspat si cas. Cum bani nu prea avem, facem un schimb reciproc avantajos: noi ii dam niste conserve de carne (de care ne cam saturasem) si vreo doua stergare - pe care nu prea stiu de ce le vrea, dar asta e problema ei ! - si ea ne da o sticla de doi litri de lapte proaspat muls si doi casi. Savuram bunatatile si pina spre seara trindavim urmarind cu privirea zborul lastunilor si incercind sa facem prognoza meteo pe a doua zi dupa cit de jos zboara acestia.

Ziua a V-a si ultima din pacate

Click to enlarge

Peste noapte norii s-au risipit si toata valea este scaldata in lumina soarelui. Piriul aproape si-a reluat culoarea verde smarald pe care o avea la inceput. Dar timpul s-a scurs si noi trebuie sa ne intoarcem acasa. Ne facem rucsacii, stringem resturile menajere intr-o punga pe care o vom cobori pina in Turda si ne luam ramas bun de la aceste frumoase locuri promitindu-ne ca vom reveni. Coborim toropiti de caldura pe ulita bolovanoasa a satului, trecem Ariesul si iata-ne din nou la intilnirea cu mocanita care soseste ascultatoare la ora prescrisa. Apoi urmeaza Turda si revenirea in 'lumea civilizata' asa ca nu mai este nimic de spus.

Nota:

Pentru pestera 'Huda lui Papara' sint necesare cizme de cauciuc pentru portiunea finala si lampi (de preferat frontale pentru a avea miinile libere), cu carbid pentru minim 3 ore (cca 2-3 incarcaturi).
Atentie !
Lumina lanternelor nu este suficienta pentru parcurgerea integrala a cursului activ (umezeala ridicata duce la descarcarea rapida a bateriilor si in plus lumina lanternei nu este cea mai buna pentru o explorare in subteran - mai ales in spatiile mari ale galeriei active sau in Sala Minunilor)

Nu aruncati incarcatura uzata a lampii de carbid pe jos ! Colectati-o intr-o punga si luati-o afara ! Nu cred ca v-ar place ca pestera sa arate 'proaspat varuita

Circuitul Huda-Chei - Huda - timpi intermediari

  • Huda lui Papara - Dolina 1 h
  • Dolina - Centrul satului 2 h
  • Centrul satului - Intrarea in Chei 1 h
  • Parcurgerea Cheilor Rimetilor 1 1/2 - 2 h (Cheile se pot parcurge pe firul apei sau pe o poteca marcata destul de rar care iese deasupra lor pe o brina)
  • Iesirea din Chei - Cabana Rimeti 1/2 h
  • Cabana Rimeti - drumul de culme 2 - 2 1/2 h
  • drumul de culme - centrul satului 3/4 - 1 h
  • centrul satului - Huda lui Papara 2 h

Traseul prin Cheile Rimetilor poate fi intrerupt cu un popas de o noapte la Cabana Rimet, caz in care merita vizitata Manastirea Rimet si facuta o tura prin Cheile Manastirii unde putem face doua mici trasee:  • unul urca pe versantul sting al vaii pe un vilcel-canion (care are si o interesanta pestera-tunel situata cam la jumatatea sa; iesirea din pestera se face intr-un horn - traseu de alpinism - la cca 50 m de baza peretelui) si ne scoate de cealalta parte a crestei. (durata 1 h)
  • altul pe versantul drept spre lumea de tancuri si vilcele care se deschide deasupra apei pina pe un platou de pe care se poate admira toata valea. In aceeasi zona se afla si o interesanta grota-adapost situata la cca. 7-8 m inaltime, care are un zid la intrare. Datorita acestui zid intrarea este putin vizibila si fara indrumarea unor localnici este greu de gasit. Batrinii spun ca acesta era un loc de refugiu in vremurile de bejenie.

Accesul in zona Rimet se poate face prin patru locuri, trei dintre acestea derivand din soseaua nationala Cluj Napoca-Alba Iulia, astfel:

. Din centrul orasului Teius, situat la 80 km de Cluj-Napoca urmam cale de 18 km drumul asfaltat de-a lungul vaii Geoagiului, care ne duce la Manastirea Rimet. De la Manastirea Rimet ajungem in 5 minute la Cheile Manastirii, iar peste 300 m ne aflam in fata Cabanei Rimet.

. Aiud urmam 3 km soseaua spre Cheile Aiudului- Buru, iar apoi o luam la stanga spre Cabana Sloboda (8 km). Soseaua asfaltata se termina aici, de unde incepem un urcus sustinut pe unul din cele mai pitoresti drumuri din Apuseni. Dupa 23 km din Aiud ajungem in satul Rimet de unde intr-o ora putem cobori pe poteca la Manastirea Rimet. Daca continuam drumul din Rimet, dupa 7 km ajungem la Bradesti, de unde putem urma poteca marcata ce ne coboara intr-o ora in satul Cheia, amonte de Cheile Rimetului.

La 4 km din Teius spre Alba Iulia, cotim la dreapta pe valea Galdei, iar dupa ce strabatem Cheile Galdei si Cheile Intregaldelor ajungem la Intregalde dupa 23 km, de unde putem urma pe jos unul din traseele marcate descrise in capitolul 'Drumetie montana'.

Cea de patra cale de acces este de pe soseaua nationala Cluj-Turda-Campeni:

. La circa 45 km de Turda, din localitatea Salciua, o luam pe poteca marcata cu cruce albastra spre Huda lui Papara, poteca pe care o urmam pana in satul Cheia, amonte de Cheile Rimetului.

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 945
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site