Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Cateva reguli practice pentru treatment-ul unui film documentar

Film+ Font mai mare | - Font mai micCateva reguli practice pentru treatment-ul unui film documentarPovestea care se desfasoara intre inceputul si finalul filmului documentar pe care il realizam este una cronologica, dar aceasta constatare nu inseamna ca felul de a o povesti este tot cronologic. Se poate incepe de la mijloc, intoarce la la inceput, dezvaluirea esentialului, apoi sfarsitul. Singura regula de timp care trebuie respectata intr-un film documentar, regula derivata din secventialitatea narativa a evenimentelor, este aceea de a      NU schimba date importante pentru a da un inteles neconform cu realitatea in care s-au intamplat lucrurile.

Exemplu (de inlocuit cu propria poveste):

Un tanar se logodeste.

Fratele lui mai mare se inroleaza in al doilea razboi mondial

Tanarul se inroleaza de asemenea.

Tatal lor moare.

Tanarul este trimis la mare distanta de tara lui natala.

Afla ca fratele lui a fost ucis.

Logodnica trimite o scrisoare prin care anuleaza promisiunea de a se casatori.

Dramaturgic nu observam o inlantuire CAUZALA intre aceste evenimente.Ele au un curs obiectiv. Este posibil ca tanarul sa se inroleze luand exemplul fratelui sau, dar acesta nu poate fi singurul motiv. Motivatiile persoanelor din film trebuie verificate ori prin arhive ori prin martori oculari; in cazul in care nu pot fi justificate de autor, faptele prezentate vor fi judecate de public daca acesta va dori sa faca supozitii despre persoane      Este interzisa rearanjarea faptelor pentru a sustine o cauzalitate descoperita de cineast si care sa nu fie in legatura directa cu realitatea.

Tentatia:

arata cei doi fii inrolandu-se dupa moartea tatalui lor, pentru a lasa impresia ca este o onoare adusa lui.

Filmeaza o Re-creatie in care tanarul in uniforma face propunerea de casatorie.

Arata scrisoarea logodnicei in voice-over sustinand inrolarea tanarului ca o consecinta a despartirii.

Acestea pot fi rezultate dramatice dar contin o pista falsa. Insa si prin respectarea cauzalitatii initiale pot fi facute alegeri dramatice. Daca incepi cu respingerea tanarului de catre logodnica si apoi arata un alt sir de pierderi Daca lasi tatal si logodnica afara din poveste, te poti focaliza pe povestea celor doi frati la razboi. Daca spui povestea tanarului care se duce la razboi, te poiti intoarce la povestea logodnei.

INTERVIURI

Dupa ce lista de intrebari a fost pusa aceste date adunate trebuie integrate in poveste. Intreaba tot ceea ce iti foloseste; de aceea este bine sa scrii o lista de probleme la care sa se raspunda pana cand obtii ce vrei. Nu devia prea mult de la ceea ce vrei initial. Descoperirile de "NOI" elemente le faci de obicei in perioada de research. L filmare nu trebuie decat sa controlezi.

Exista doua ratiuni pentru care interviurile trebuie editate: pentru a focaliza informatia si pentru a scurta timpul de redare a informatiei. O persoana poate sa iti vorbeasca timp de 10 minute, o ora sau doua sau trei ore. De cele mai multe ori nu vei folosi decat foarte putin, in afara filmului de tip "conversatie cu" Condensarea interviului nu trebuie sa altereze intelesul initial si trebuie sa ramana sincera fata de intentia celui care vorbeste. Interviul se transcrie pe o hartie si se taie tot ceea ce nu este folositor pentru a nu innebuni monteurul cu taieturi indecise din trei in trei secunde. In cazul in care fiecare al treilea cuvant nu poate fi folosit cel mai probabil a fost interviewata persoana necorespunzatoare sau rolul in filmul tau al interviului nu este cel care ar trebui - deci cauta alte solutii mai vizuale.

Dar taierea pe hartie nu poate fi intotdeauna compatibila si cu cea din film. Oamenii vorbesc diferit fata de cum scriu. Problmele de sunet pot afecta irecuperabil oun inceput sau mijloc de fraza esentiala pentru momentul respectiv al filmului. Exista o singura solutie pentru a edita intr-un interviu. Sintetizarea prin folosirea mai multor povestitori si se taie intre ei utilizand astfel mai multe unghiuri ale aceleiasi probleme dezbatute.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2495
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved