Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


SIMBOLURI SI VALORI EUROPENE, STATE MEMBRE SI IN CURS DE ADERARE

Jurnalism+ Font mai mare | - Font mai micSIMBOLURI SI VALORI EUROPENE, STATE MEMBRE SI IN CURS DE ADERARE

Istoric

In 1948 se semneaza conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica, conventie semnata de saisprezece state, printre care: Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Norvegia, Olanda, Portugalia, Regatul Unit, precum si zonele occidentale de ocupatie din Germania si teritoriul Triestului. Trei ani mai tarziu la Paris, Belgia, Germania, Franta, Italia, Luxemburg si Olanda semneaza documentul intemeietor al Uniunii Europene - tratatul pentru Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului.Uniunea Europeana numara in prezent 27 de state care au aderat in sase valuri.

1973 - Danemarca, Irlanda si Regatul Unit ;

1981 - Grecia ;

1986 - Spania si Portugalia ;

1995 - Austria, Finlanda, Suedia ;

2004 - Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia si Ungaria ;

2007 - Romania si Bulgaria.

In 2005 a fost acordat statutul de candidat la aderare altor trei state : Croatia, Turcia si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei iar alte cinci state au fost declarate ca fiind posibile candidate pentru aderare - Albania, Bosnia-Herzegovina, Serbia, Muntenegru si Kosovo sub mandatul Rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate ONU.

Integrarea Romaniei

Pentru Romania, procesul de aderare la Uniunea Europeana a inceput in 1993, odata cu semnarea Acordului european care hotara extinderea Uniunii catre statele din est. In 1995 Romania a depus cererea oficiala de aderare la UE iar in decembrie 1999 Consiliul European de la Helsinki a decis deschiderea negocierilor de aderare cu sase state candidate, intre care si Romania. De la 1 ianuarie 2007, Romania a devenit Stat Membru al Uniunii Europene. Calitatea de stat membru implica nu numai drepturi, dar si obligatii. Toate aceste drepturi si obligatii deriva din tratatele si legislatia adoptate de Uniunea Europeana de la infiintarea ei si pana in prezent.

Simboluri europene

Simbolurile Uniunii Europene sunt: drapelul, imnul, deviza, moneda unica euro si Ziua Europei, 9 mai. (Art. I-8, Tratatul de instituire a unei Constitutii pentru Europa)

Steagul

Steagul, cu cele 12 stele, asezate in cerc, pe un fond albastru, inseamna unitatea si identitatea popoarelor Europei. Cercul reprezinta solidaritatea si armonia, iar stelele, in numar de 12, reprezinta perfectiunea (si nu numarul statelor membre UE cum s-ar putea crede).

Istoria steagului incepe in 1955. Intai, el a fost folosit de Consiliul Europei, organizatie internationala ce se ocupa cu apararea drepturilor si valorilor culturale europene. In anul 1985, statele membre UE l-au adoptat ca steag al Comunitatilor Europene (CEE), incepand cu 1986 el este utilizat de catre toate institutiile Uniunii Europene.

Imnul

In 1972, Consiliul Europei a decis, ca "Oda bucuriei" (ultima parte a Simfoniei a IX-a de Beethoven) sa devina imnul sau, iar in 1985, Statele Membre UE l-au adoptat, si ele, ca imn oficial al Uniunii Europene. Imnul, scris in 1785 de Friedrich von Schiller si preluat ulterior de Beethoven , exprima viziunea idealista a lui Schiller despre infratirea tuturor oamenilor. Dirijorul Herbert Von Karajan, la cerinta Consiliului Europei a facut 3 aranjamente instrumentale: pentru pian, pentru instrumente de suflat si pentru orchestra simfonica. Fara cuvinte, pe limba internationala a muzicii, oda exprima valorile de pret ale Uniunii.

Uniunea Europeana nu a urmarit, prin aceasta decizie, sa inlocuiasca imnurile nationale ale Statelor Membre. Alegerea acestei melodii ca imn subliniaza aspiratia spre valorile comune, unitatea in diversitate si idealurile de libertate, pace si solidaritate care stau la baza Uniunii Europene.

'Unita in diversitate'

'Unita in diversitate' este deviza Uniunii Europene. A fost folosita pentru prima data in 2000 si a fost pentru prima data mentionata oficial in Tratatul de instituire a unei Constitutii pentru Europa, incheiat in 2004. Articolul I - 8 enumera simbolurile UE. Semnificatia devizei este ca, prin Uniunea Europeana, europenii isi unesc eforturile pentru a lucra impreuna pentru mentinerea pacii si pentru prosperitate, si ca numeroasele culturi, traditii si limbi diferite care coexista in Europa sunt un atu pentru continentul nostru. Deviza apare in cele 20 de limbi oficiale in postere publicate cu ocazia zilei de 9 mai, Ziua Europei.

Moneda unica - euro

Conceptul de moneda unica a fost discutat in tratatele care stau la baza Uniunii Europene. Tratatul de la Roma (1957) declara ca piata comuna este unul dintre obiectivele Comunitatii Europene ce va contribui la o "uniune mai stransa intre popoarele Europei". Tratatul Uniunii Europene (1992 - Maastricht) introduce Uniunea Economica si Monetara si pune bazele monedei unice. Iar in decembrie 1995, Consiliul European de la Madrid decide ca moneda unica sa poarte numele de "euro".

Incepand cu 1 ianuarie 2002, Euro a intrat propriu-zis in circulatie si in buzunarele cetatenilor europeni. In acel moment, doar 12 din cele 15 state membre au adoptat-o, ulterior li s-a alaturat Grecia. Euro a devenit un simbol al Uniunii Europene. Monedele si bancnotele nationale ale statelor din Zona Euro au fost scoase din circulatie pe 28 februarie 2002.

Reprezentarea grafica a monedei unice a fost inspirata de litera greceasca epsilon, ea trebuind sa faca legatura atat cu leaganul civilizatiei si democratiei europene, cat si cu prima litera din cuvantul "Europa". Cele doua linii paralele din simbolul grafic sunt un indicator al stabilitatii euro.

Sunt 13 state care folosesc Euro ca moneda oficiala: Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania si Slovenia. Danemarca, Suedia si Marea Britanie au refuzat, pastrandu-si moneda proprie. In aprilie 2005, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale Romane, a declarat ca Romania ar putea adopta moneda Euro intre 2012-2014. Pe 12 aprilie 2007 Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene a incurajat Romania sa adopte moneda unica europeana cand va fi pregatita, anticipand ca trecerea sa se faca in 2014.

Ziua Europei - 9 mai

Ziua de 9 mai 1950 a reprezentat primul pas catre crearea a ceea ce este astazi Uniunea Europeana.

In acea zi, la Paris, Ministrul de Externe al Frantei, Robert Schuman, a citit presei internationale o declaratie prin care chema Franta, Germania si celelalte popoare ale Europei sa isi uneasca productiile de otel si carbune, ca "prima fundatie concreta a unei federatii europene".

Primavara anului 1950. Robert Schuman, ministrul afacerilor externe al Frantei, primeste de la omologii din Statele Unite ale Americii si Marea Britanie o misiune istorica: crearea unui plan care sa duca la reintegrarea Germaniei Federale in familia europeana. Problema delicata pe care o avea de rezolvat il face sa recurga la sprijinul unui cunoscut diplomat: Jean Monnet.

Aflat in casa sa din Moselle, in luna aprilie a aceluiasi an, Robert Schuman mediteaza la acest proiect. A doua zi, in drum spre Paris, se hotarase: "Proiectul e interesant; va fi proiectul meu", ii marturisea sefului sau de cabinet. Si astfel, in dimineata lui 9 mai, un emisar secret inmana cancelarului german Konrad Adenauer un document confidential care cuprindea o copie a proiectului. Acordul lui Adenauer a venit imediat: Germania dorea sa devina partener al Frantei in acest proiect ce-si propunea sa schimbe soarta Europei.

La ora 16.00, in aceeasi zi de 9 mai, in Salonul Orologiului din Quai d'Orsay, Robert Schuman citea proclamatia care prin indrazneala ei avea sa schimbe destinul Europei. Franta si Germania decideau sa puna in comun rezervele de carbune si otel si invitau toate tarile europene interesate sa li se alature. Pentru unii planul Schuman era utopia unui "aventurier politic", pentru altii un vis nebunesc, astazi insa este o realitate pe care o traim cu totii.

Propunerea lui avea ca scop crearea unei comunitati in cadrul careia membrii sa isi puna sub control comun productia de otel si carbune - ca baza a puterii lor militare -, in scopul evitarii izbucnirii unui nou razboi. Tarile carora li se adresa in primul rand aceasta provocare - Franta si Germania - fusesera in razboi timp de aproape 100 de ani, iar cel de-al doilea razboi mondial aproape ca le distrusese.

In 1985, cand proiectul constructiei europene era deja clar conturat, cele zece state membre care formau la acea data Comunitatea Europeana, au hotarat ca ziua de 9 mai sa devina Ziua Europei.

Pentru 25 de state si 450 de milioane de oameni, UE inseamna azi mai putine frontiere, mai multe oportunitati, o Europa mai curata, studii in strainatate, egalitate de sanse, libertate, securitate si justitie sociala.

Valori europene - Tratat de instituire a unei Constitutii pentru Europa, Partea I, Titlul I, Art. I-2

'[.] Uniunea se bazeaza pe valorile respectarii demnitatii umane, libertatii, democratiei, egalitatii, statului de drept si a respectarii drepturilor omului, inclusiv drepturile persoanelor apartinand minoritatilor. Aceste valori sunt comune statelor membre intr-o societate caracterizata prin pluralism, nediscriminare, toleranta, justitie, solidaritate si egalitate intre barbati si femei ]'Integrarea in Uniunea Europeana nu inseamna pierderea valorilor identititare, ci contributia activa si impartasita la diversitatea valorilor europene.

Opinii si resurse despre valorile europene

'Politica valorilor europene'

Jan Peter Balkenende, prim ministru al Olandei, Conferinta 'Politica valorilor europene', Haga, 7 septembrie 2004

'[] O valoare nu este ceea ce posedam. Nici o realizare cu care sa ne mandrim. O valoare este o misiune, o motivatie, un stimulent pentru a trece la fapte. Cu cat este mai puternic stimulentul, cu atat mai mult putem obtine impreuna in batalia pentru 'a trai mai bine'. Nu numai vietile noastre dar si ale altora. In Europa si in lume ]'

'Valorile definesc Europa, nu granitele'

Olli Rehn, Membru al Comisiei Europene, Responsabil cu extinderea

'[] Am fost intrebat adesea unde sunt frontierele Europei. Raspunsul meu este ca harta Europei este definita de mintea europenilor. Geografia fixeaza cadrul, dar fundamental valorile sunt cele care definesc frontierele Europei. Extinderea inseamna largirea ariei valorilor europene, in care cele mai importante sunt libertatea, soldaritatea, toleranta si drepturile omului, democratia si statul de drept ] Conform prevederilor tratatelor- care sunt baza legala - portile Uniunii sunt deschise 'tuturor statelor europene care ii respecta valorile si se angajeaza sa le promoveze.[]'

Cele 10 Porunci ale Uniunii Europene

Michael Emerson, cercetator la Centrul de studii politice europene, a dat nastere celor 10 porunci prin care sunt ilustrate valorile europene. Daca Moise si cele 10 porunci ale lui faceau apel la moralitate, Emerson se preocupa de valori si sistemul European din domeniul public. Continutul celor 10 porunci este bazat pe Constitutia Europeana si transmite un mesaj clar si concis ca si poruncile lui Moise.

Sa fii cu adevarat democrat, sa respecti drepturile omului si legea.

Sa fie garantate cele 4 libertati de miscare- marfuri, servicii, forta de munca si capital.

Sa se asigure coeziunea sociala intre oameni, regiuni si state.

Sa se asigure sprijin pentru dezvoltarea economiei in beneficiul viitoarelor generatii.

Sa se respinga nationalismul si sa se favorizeze identitatea multipla a cetatenilor.

Sa se asigure o guvernare federativa pe mai multe niveluri.

Sa se asigure o guvernare laica si sa se favorizeze pluralismul multi-cultural in societate.

Sa se promoveze sistemul multilateral in afacerile internationale.

Sa se abtina de la a ameninta sau de la a se folosi forta impotriva altuia, fara cauza,motiv.

Sa fie deschis, inclusiv, integrator cu vecinii care adera la valorile de mai sus.

Surse :

Daniela Dumitru - specialist informare europeana

www.infoeuropa.ro

www.europa.eu

www.evz.ro
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2593
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved