Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Ciclul de lieduri "Din lumea copiilor"

Muzica+ Font mai mare | - Font mai micCiclul de lieduri "Din lumea copiilor"

Sunt opere compuse in 1907 si publicate postum. Reprezinta lucrari camerale miniaturale cladite pe o melodica simpla si sugestiva. Intalnim lieduri cu o tematica religioasa (Ingerelul, Copilul si floarea), cantece-jocuri (Cantecul melcilor, Cantecul iezilor) si cantecele educative, cu substrat moralizator, preamarind munca si foloasele ei (Plugul, Albina). Farmecul copilariei si universul ei mirabil se gasesc si in liedurile Puisorul, Mama mare si DestulLiedul Ingerelul este scris pe textul unei rugaciuni rostita de toti copiii. Este conceput in patru strofe muzicale A, B, C, D, de cate opt masuri fiecare, intr-o armonie simpla, o melodie silabica pe valori de patrimi pentru a fi cat mai accesibila. Cu toate ca moduleaza aproape continuu, discursul muzical prezinta stabilitate tonala prin folosirea treptelor principale si a inlantuirilor autentice.

Copilul si floarea are trei articulatii melodice: A, B, C, textul este anonim dar copiii il invata la gradinita. Cele trei segmente prezinta un material muzical diferit in fraze nepatrate de cate cinci masuri, tonalitate diversa: A - Re major-si minor, B - Si major, C - Re major, chiar si metrica este schimbata din 4/4, in 3/4 in strofa B. Prin nuantele de piano si pianissimo indica functionalitatea unei rugaciuni nocturne, spusa inainte de culcare, la fel ca si Ingerelul

Cantecul melcilor face parte din categoria cantecelor-joc din folclorul copiilor. Tempoul Allegro si factura jucausa a melodicii cu un acompaniament in contratimpi ofera o imagine muzicala vesela si zglobie in tonalitatea Do major. Forma este bistrofica mica cu repriza, iar acompaniamentul in masurile 9-12 aduce inflexiunea la do minor si apogiaturile sprintene ale basului readuc tonalitatea Do major .


EX.27


Cantecul iezilor pe versuri din povestea lui Ion Creanga Capra cu trei iezi, este in forma tristrofica cu repriza A B A. Melodia simpla, silabica este conceputa parca pentru a fi interpretata de copii (aceasta fiind probabil destinatia originara) Tot in tonalitatea Do major, ca si precedentul lied analizat, acesta este bijuterie miniaturala care poate intra oricand in repertoriul micutilor.

Plugul este o lucrare in intregime bazata pe aceeasi tonalitatea Re major. EX.28 mas.9-22

Este o capodopera prin ingeniozitatea cu care construieste pe aceleasi microstructuri motivice repetate ostinat un dialog imitativ intre pian si voce pe o pedala continand functiunile I-IV. Schimbarea registrelor prin dialogurile la nivel microcelular au menirea sa inlature o posibila monotonie.

Liedul Albina face parte - ca si precedentul - din categoria pieselor cu caracter educativ. Conceput in forma tristrofica cu repriza A B A, liedul ne ofera imaginea plastica a albinei truditoare care trebuie sa fie un exemplu pentru baietel. Melodica este simpla si structura patrata, de opt masuri, planul tonal atingand centrele: Re bemol major - La bemol major - La major - Re bemol major.

Toata acesta creatie din universul copilariei ne releva spiritul ludic pe care Gh.Dima l-a manifestat direct si in creatia sa satirica.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1745
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved