Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Evolutia dansului in Romania

Muzica

+ Font mai mare | - Font mai micEvolutia dansului in Romania

Pe teritoriul tarii noastre s-au gasit multe marturii care dovedesc ca locuitorii acestui spatiu au practicat dansul ca manifestare spirituala si emotionala.Dansul insoteste agricultorii, razboinicii, protejeaza amorul, alunga spiritele rele. El devine din ce in ce mai mult parte integranta din viata omului. Evolutia dansului se realizeaza odata cu evolutia omului. Treptat unele manifestari ale dansului au disparut, cum ar fi cea razboinica, ca urmare a dorintei universale de pace, dar a ramas componenta plastica a acestuia.

Caracterul popoarelor se regaseste in dansurile nationale si dansurile populare, ele insumeaza trasaturile caracteristice, temperamentul, sensibilitatea, structura, ambitia, fantezia de care dispun cei care au imaginat creatia lor.

"Prima expresie de dans apartine taranului antic in civilizatia dacilor. Cuvantul "joc", care substituie cuvantul grecesc "orchestra", reprezinta toate ritualurile concepute intr-un ritual popular. Pasul si textul de jucat, nu se pot forma din ritmul exterior, decat printr-un dans continuu condus de o complexitate poliritmica a ritualului, a gandirii neasteptate, subconstiente, care marcheaza geniul poporului."Gabriel Negry (1940)

Gabriel Negry considera ritualul = gandire, deoarece nu este o miscare realizata la intamplare, ea se subordoneaza unei gandiri, unui ritual acompaniat. Primul dans "de mana", inchis in cerc, pe care documentele il reprezinta sub numele de "doina", mai tarziu de "hora", este prima formatie a dansului popular. Dupa acelasi autor, coregrafia acestor pasi caracteristica folclorului romanesc prezinta doua ramuri:

folclorul care angajeaza un fapt vital (forma pura)

folclorul care angajeaza un divertisment (forma deformata)

"Dansul este primul nascut dintre arte. Inainte de verb si sunet, omul prin propriul sau corp organizeaza spatiul si ritmul timpului." Negry,G.(1933)

Aparitia primelor elemente romanesti de arta, au fost de ritm si incantatii .Astfel elementul important de comotie foarte accentuat al dansului popular, a fost "jocul calusarilor", utilizat sub forma de ritual, fiind un obicei vechi sub forma de dans razboinic, bazat pe principiul dansului piric.
Prima epoca experimentala a artei romanesti se poate imparti in:

timpul "antic", derivarea gesturilor sub impulsul miturilor;

timpul "dac", elementul de joc si poezie;

timpul "bizantin", dactilologia derivata din iconografia bizantina autohtona.

Dansul in manifestarea lui de bal, de dans de societate sau dans de parchet a existat inca din perioada interbelica. Cei care practicau acest mod de miscare erau intr-un numar relativ redus. Au existat centre cu traditie la Oradea, Sibiu, Bistrita, Cugir, centre care s-au pastrat si acum si impartasesc din experienta dobandita in decursul timpului.

Pana in 1989 au existat cateva concursuri de gen care aveau caracter national si care se desfasurau odata pe an. Disputa dintre concurenti se realiza dupa categorii de varsta. Dintre competitiile majore amintim:

-Dansul Florilor desfasurat la Pitesti;

Cupa Costinesti, desfasurata bineanteles la Costinesti.

Primul Campionat National de Dans Sportiv s-a desfasurat in anul 1988, in Bucuresti, la Sala Sporturilor, competitie realizata tot pe categorii de varsta in sistem open.

In anul 1991 a fost infiintata Federatia Romana de Dans Sportiv (FRDS) si din acel an dansul a luat amploare incetul cu incetul in toata tara. In prezent exista peste 70 de cluburi affiliate la FRDS si peste 3000 de dansatori legitimati pe categorii de clasificare si pe varste.

Romania a reusit sa se impuna la nivel mondial dupa aproximativ 10 ani de la debutul dansului sportiv. In anul 2001 o pereche de dansatori a castigat doua medalii la Campionatele Mondiale de Dans Sportiv la categoriile de varsta 14-15 ani si 16-18 ani in anul 2003.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1713
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved