Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Salvatore Palomba: 1933 - compozitor de canzone de succes

Muzica

+ Font mai mare | - Font mai micSalvatore Palomba
S–a nascut la Napoli in 1933. A semnat multe canzone de succes, dintre care se desprinde „Carmella” (alta decat cea a fratilor De Curtis), pusa pe muzica de Sergio Bruni, considerat acum un clasic al canzonei napolitane. Cartea sa „Parole overe Cuvinte adevarate), a obtinut bune aprecieri din partea publicului si a criticii.

Poeziile sale au fost publicate in antologii, cotidiane sau reviste si transmise la radio si televiziune. A scris deasemenea si pentru teatru, fiind si autor de programe radiofonice si de televiziune.

A fost multi ani conducatorul unei case editoriale italiene si consultant editorial. Recent insa, a abandonat toate aceste activitati pentru a se dedica exclusiv muncii de publicist si autor.

La 1 decembrie 2001, la libraria Feltrinelli din Piata Martirilor din Napoli, a fost prezentata cartea „La Canzone Napoletana” a cunoscutului poet napolitan, editata de Ancora del Mediterraneo. La prezentare s–au intrunit multi adepti ai sectorului de arta vocala, iubitori si sustinatori ai nemuritoarei melodii napolitane.

Acest, al nu stiu catelea volum despre canzona napolitana, (dintre care am enumerat doar cateva titluri la inceputul materialului, printre care si acesta ), a dat curs la o dezbatere vie si interesanta intre cei intitulati „discussori” (in romana nu exista un corespondent al cuvantului, putand fi tradus doar ca „cei care discuta“ n.trad.) ai prezentarii cartii si public, generand critici constructive pentru relansarea in lume a canzonei napolitane.Cuvantul de inceput i–a apartinut lui Luciano Scateni in calitatea de coordonator al prezentarii cartii lui Salvatore Palomba, dupa care a urmat interventia criticilor Pietro Gargano, Federico Vacalebre, Patrizio Marrone, si a protagonistului „sarbatorit“, Palomba.

Toti au fost de acord in a gasi noi solutii pentru a tutelá Canzona       Clasica Napolitana si in acelasi timp sa se creeze mai multe stimulente in randul tinerilor care desi prezinta piese in dialect napolitan, ca stil, apartin erei moderne.

Salvatore Palomba inafara de a fi recunoscut atat de cantareti cat si de public un poet cu fler de invingator, a demonstrat cu aceasta carte cunoasterea trecutului si al prezentului Canzonei Napolitane.

La sfarsitul seratei–dezbatere publicul a salutat calduros autorul cartii, promitand sa se intalneasca in proxima luni, la Teatrul Bellini din Napoli la spectacolul ”O carte de cantat” organizat de Ancora del Mediteraneo.

In public au fost prezenti: Aldo Bovio, Guido Nicolardi, Giuseppe Capurro, Dora Viscione, Mario Da Vinci, Adele Vian, Lino Cavallaro, Carlo Garzoni, si multi altii. Am dat acest scurt tabel convins fiind ca cititorul va sesiza, la primele nume, prezenta unor urmasi ai marilor poeti–textieri din epoca de aur a canzonetei napolitane, a caror biografii le-am parcurs.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1274
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site