Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Clasa Acantharia

Biologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Clasa Acantharia

In acest grup sunt incluse specii solitare, marine, planctonice, care au caracteristic un schelet format din baghete (gr. acanthos - tep, spin) de acantina (substanta complexa formata din sulfat de strontiu si silicat de aluminiu si calciu).



Acantarii au forma sferica, cu pseudopodele dispuse radiar, la multe specii sustinute de axoneme. Citoplasma este sustinuta de un numar de baghete de acantina dispuse radiar si sprijinite pe un punct central. Scheletul poate fi format din placute dispuse sferic sau din structuri complicate. Citoplasma este diferentiata in ecto si endoplasma. Endoplasma este cuprinsa in interiorul capsulei centrale, care este de origine citoplasmatica, fiind chitinoasa, subtire, elastica prevazuta cu orificii. In interiorul endoplasmei sunt prezenti mai multi nuclei. Ectoplasma este hialina doar pe o zona ingusta in jurul capsulei centrale. In restul citoplasmei se gasesc pelicule gelatinoase si fascicule de mioneme care solidarizeaza peliculele cu baghetele de acantina. Contractarea si relaxarea mionemelor determina modificarea dimensiunilor corpului si astfel animalul isi poate modifica pozitia in coloana de apa. Deasemenea, in ectoplasma sunt prezente zooxantele care dau corpului culori vii.

Reproducerea se face ca si la radiolari fie prin diviziune binara (inmultire asexuata) fie prin izogameti biflagelati sau uniflagelati (inmultire sexuata

Acantarii sunt forme planctonice, hranindu-se in acelasi mod ca si la radiolari. Se intalnesc mai ales in marile calde ale globului. In Marea Neagra acantarii lipsesc, datorita particularitatilor deosebite ale salinitatii. Acanthometra elastica este una din cele mai comune specii ale grupului, fiind larg raspandita in marile europene.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 997
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved