Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Eritropoetina

Biologie+ Font mai mare | - Font mai micEritropoetina

Plasma sanguina a mamiferelor anemice contine un factor capabil sa activeze eritropoeza daca este administrata unui animal normal. Aceasta substanta, care este secretatade rinichi, a primit numele de eritropoietina. Exista insa o secretie initiala de eritropoietina la nivelul ficatului in timpul vietii fetale, iar in rinichi ea este secretata la nivelul aparatului juxta-glomerular.

Eritropoietina nu este activa decit in prezenta serului sau plasmei sanguine fie datorita faptului ca singele contine un activator al unui factor de origine hepatica, fie datorita faptului ca plasma neutralizeaza un inhibitor al eritropoietinei.

Mecanismul de actiune al eritropoietinei consta in stimularea receptorilor membranari care declanseaza transcriptia genei p-globulinelor, iar secretia acestui hormon este reglata, la rindul ei, de o serie de factori endocrini (tiroxina, androgeni, insulina, prolactina, sistemul renina angiotensina etc.).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 966
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved