Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


FACTORI EXOGENI

Biologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



FACTORI EXOGENI



Sunt reprezentati de: factori alimentari,mediul geografic, factori socio-economici, factor cultural, factor afectiv-educativ.

FACTOR ALIMENTAR -influenta acestuia asupra cresterii si dezvoltarii se manifesta inca din viata intrauterina.

-Subnutritia mamei duce la nasterea unor copii cu greutate mica intr-un procent de 45%,in 10%din cazuri este afectata si lungimea corporala,situatie in care literatura de specialitae ii precizeaza ca fiind SMALL FOR DATE.

-Dupa nastere ratia alimentara trebuie sa furnizeze,------ necesare atat refacerii pierderilor(prin functie si uzura) cat si cresterii, ca urmare ratia alimentara treb sa fie echilibrata, sa cuprinda in anumite proportii proteine,grasimi,saruri minerale si vitamine.

-Proteinele treb sa reprezinte 12-15% din valoare energetica a aportului, iar 50% treb sa fie de origine animala. Sunt proteine care favorizeaza cresterea:coenzima si lactabulmina si proteine care inhiba:diolina.

-Acizii grasi esentiali:linoleic si arhidonic favorizeaza dezvoltarea normala.

-Sarurile minerale au rol plastic, formeaza scheletul,lipsa de K stopeaza cresterea.

-Vitaminele actioneaza ca biocatalizatori,carente de vitamina A,B1,B2,D. produc tulburari ale cresterii.

-Daca aportul alimentar este scazut,consecintele sunt diferite in functie de durata ingestiei unei alimentatii carentzate, 2 posibilitati:

a)malnutritie de scurta durata care se manifesta printr-un deficit de greutate in raport cu varsta copilului

b)malnutritie cronica manifestata printr-un deficit al taliei comparativ cu varsta.

a)consecintele malnutritiei pe termen scurt: intarzierea cresterii fizice, diminuarea diametrelor fibrelor musculare, risc crescut de contactare a unor boli infectioase, modificari comportamentale(apatie), rata crescuta a mortalitatii.

b)consecintele malnutritiei pe termen lung: scaderea ratei de crestere fizica, intarzieri de cresteri cerebrale, retard intelectual.

-Aportul alimentar crescut: organismul acumuleaza excedentul sub forma de tesut adipos. Se pare ca in primele luni de viata prin regimul alimentar se hotaraste nr celulelor adipoase, supraalimentarea determina cresterea nr celulelor adipoase si creste riscul de instalare a obezitatii pe parcursul vietii. Subnutritia+aportul de substante xenobiotice (pesticide,coloranti,aditivi,etc.) toate sunt considerate ca forme de stres nutritional.

MEDIUL GEOGRAFIC -intervine asupra cresterii si dezvoltarii mai ales in primii 5ani de viata prin conditiile de microclimate(aer,soare,presiune atmosferica,umiditate,etc.), altitudine de peste 1500m sau climatul excesiv de cald, au consecinte asupra taliei care scade datorita hipoxiei cronice(zona temperata este ideala cresterii).

Variatia in functie de anotimp: -primavara se constata accelerarea ritmului de crestere in inaltime; -toamna se constata accentuarea ritmului de crestere in greutate.

Lumina influenteaza pozitiv

In Europa se distinge o succesiune descrescanda pe zone in directia N-centru-S,a valorilor medii ale greutatiisi inaltimii. Gruparea corespunde latitudinii si este expresia influentei conditiilor de mediu care au dus la formarea asa numitului tip antropologic regional, astfel populatiile nordice au cele mai mai mari medii ale inaltimii si greutatii,valorile scad spre S, iar in centru Europei se inregistreaza valori medii.

FACTORII SOCIO-ECONOMICI -se bazeaza pe nivelul de dezvoltare economica al unei tari, iar in tarile in curs de dezvoltare si pe domicilii(mediul urban/rural).

PIB sta la baza nivelului de trai. Copii mici si cei proveniti din medii sociale dezvoltate sunt mai bine dezvoltati decat cei din mediile defavorizate.

FACTORI CULTURALI -reprezentati de tipul de bucatarie, de oararul meselor, nr meselor festive cu aport alimentar cantitativ si calitativ, difera de cel al meselor obisnuite, comportamentul alimentar:fie restrictii alimentare autoimpuse sportivilor de ex sau de persoane care doresc sa fie la moda. Comportamentul alimentar constand in bulimie sau anorexie(stari patologice).

Modul de viata activ sau sedentar si nr orelor de odihna,intervalul de la incheierea meselor pana la odihna.

Toate aceste aspecte dau si nivelul de educatie al individului respectiv, nivel care poate avea rol limitativ sau stimulativ al cresterii.

FACTORI AFECTIVI-EDUCATIVI -climat calm, optimismul familiei, lipsa acestor conditii intarzie dezvoltarea ca si in cazul copiilor institutionalizati.

FENOMENUL DE ACCELERARE SECULARA A CRESTERII (SECULAR TREND)

Aceste schimbari seculare corespund unor cresteri a taliei si greutatii medii a populatiei si unei scaderi a varstei la care este atinsa maturitatea sexuala,astfel in urma cu 100ani cresterea se incheia la 20-25ani, acum la 15-20ani(17-22).Menstruatia aparea la 15 ani, unii spun acum la 13, chiar 11.

Fenomenul nu este pe deplin explicat, se pare ca accelerarea este consecinta schimbarilor in alimentatie si a obiceiurilor alimentare in in relatie cu industrializarea si anume in perioada preindustriala oamenii se hraneau cu produse naturale,numai ca aportul alimentar era limitat si cunostea fluctuatii in functie de sezon.

In perioada industrializarii, aprovizionarea cu produse naturale a fost mai buna si constant a crescut consumul de carne. Industrializarea nu s-a produs simultan in toate tarile si de aceea nici schimbarile secular trend nu au aparut in acelasi timp , primele tari:Angli,Belgia,tarile scandinave,Franta,Spania.

S-a evidentiat influenta consumului de proteine asupra cresterii,astfel in Japonia 1950-1960 a scazut consumul de orez si a crescut consumul de carne, ca urmare a crescut talia copiilor japonezi.

Exista un paralelism intre factorii nutritionali si schimbarile seculare,dar si intre PIB si accelerarea cresterii. Interpretarea secular trend are si factori exogeni dar in proportie de 20% are in vedere factorul genetic si acesta influentat de factorii de mediu. Populatia se schimba continuu prin fenomenul de migratie,iar interpretarea masuratorilor se face in raport cu bebeii din parinti autohtoni.

Bagajul nostru genetic s-a modificat foarte putin de-a lungul existentei noastre,masuratorile facute pe schelete umane au evidentiat ca inaltimea medie a barbatilor din epoca de piatra era 179cm,valoare care a fost atinsa abia in secolul trecut. Nu exista o explicatie certa care se presupune ca populatia Europei era in nr f.mic,iar resursele de hrana erau importante, in acest moment se pare ca fenomenul de accelerare a cresterii stagneaza ,cauza nu se stie, este de natura economica sau ne apropiem de limita superioara a cresterii.

MASURATORI

1.TALIA->tehnici de masurare,evolutie ontogenetica,variatii fiziologice si patologice.

*TEHNICI DE MASURARE:

-talia reprez.distanta dintre vertez si planul plantelor(bazis)

-pana la varsta de 2ani se foloseste pt talie termenul de lungime,deoarece masurarea corecta se face in decubit cu ajutorul pediometrului. Dupa 2 ani, se folosesc termenii de inaltime,statura sau talie.

-masurarea se realizeaza din pozitie verticala(din stand) cu ajutorul taliometrului. Subiectul in stand trebuie sa atinga taliometrul cu calcaiele,fesele,regiunea spatelui si cu opistocraniul; capul mentinut cu barbia in piept,privirea orizontala astfel incat linia imaginara care uneste marginea superioara a conductului auditiv extern(trapion) cu marginea inferioara a orbitei(linia Frankfurt) treb.sa fie perpendiculara pe verticala taliometrului.

-cursorul taliometrului se opreste la nivelul vertexului,iar pe tija gradata se citeste inaltimea.

-talia prezinta variatii tranzitorii fizice diurne datorita plasticitatii discurilor interne, discuri ce reprezinta 24% din lungimea coloanei vertebrale,discurile se turtesc.

*EVOLUTIA ONTOGENETICA A TALIEI:

-la 6 sapt. lungimea embrionului este d 0,5cm(5mm) pe perioada intrauterina se obtine aprox. 30% din talia finala,

la nastere talia medie ajunge la 50cm(47-55cm). Talia este expresia cresterii scheletului.

In luna 1, nou-nascut +4cm,

luna 2,3 +3cm, luna4 +2cm,

luna 5,12 +1cm.

Intre 1 si 2 ani cresterea medie a taliei este de 1cm pe luna(circa 10-12cm).

-procesul de crestere realizeaza in perioada 0-18luni 15% din talia finala.

In al 3lea an de viata talia inregistreaza un spor total de 6-9cm.

La 4 ani talia se dubleaza.

Dupa 4 ani incepe sa scada viteza de crestere(5-7cm/an) atingand varful intre 5-7ani apoi scade lent.

-puseul pubertar de crestere: depinde de varsta debutului pubertatii, daca pubrtatea debuteaza mai devreme castigul statural este mai mare,la varsta adulta talia nu va mai fii semnificativ modificata,valoarea ei fiind proportionala cu talia copilului in momentul puseului pubertar.

-pubertatea pe sexe:

~la fete cresterea staturala se accelereaza odata cu instalarea pubertatii(min11ani),cresterea fiind de aprox 26cm. Talia medie a fetelor fiin 160cm(148-175cm).

~la baieti cresterea staturala se accentueaza mai tarziu fata de primele semnale ale pubertatii(12-15ani). Ritmul de crestere se accentueaza la 5-10cm/an, cresterea totala fiind de 25cm. Talie medie fiind de 173cm(165-185cm).

~copii cu parinti inalti cresc cel mai mult in perioada pubertara in jurul varstei 14-15ani>fete; 16-17ani>baieti, rata de crestere scade semnificativ si se opreste odata cui maturizarea osoasa.

~la varsta adulta statura se mentine in platou, dupa 45ani incepe sa regreseze, in perioada de renescentza se constat scaderea taliei datorita involutiti discurilor vertebrale si datorita accentuarii curburii fiziologice a coloanei.

*INALTIMEA CORPULUI REPREZINTA SUMA DIMENSIUNILOR LONGITUDINALE ale urmatoarelor segmente: cap,gat,torace,membre inferioare; Cresterea acestor segm. prezinta variatii individuale de aceea 2 indivizi cu aceeasi inaltime pot avea proportii diferite intre aceste segm. Se considera ca statura caracterizeaza cel mai bine dezvoltarea individuala,de aceea este marimea fata de care se pot raporta toate celelalte masuratori antropometrice. INMS prezinta pt populatia adulta din Romania urmatoarele valori medii ale structurii pe sexe, pe baza carora se poate face selectia sportiva:

statura    baieti fete

inalta    peste 180cm peste 170cm

medie    peste 170cm peste 160cm

mica sub 160cm sub 150cm.

Un retard sau o intarziere de peste 3ani a varstei osoase impune un control endocrinologic deoarece este posibil sa ne aflam in fata unei boli endocrine(hiposecretie STH sau hiposecretia glandei tiroide), o talie mica in copilarie poate persista si la adult. Talia mica are urmatoarele cauze: genetica(al genei A mica), constitutionala, boli cronice, malnutritie, etc.

*FORMULE DE CALCUL,INDICI SI MANOGRAME(HARTI DE CRESTERE) A INALTIMEI

-se calculeaza inaltimea ideala, Formula: dupa varsta de 2 ani ->12ani, talia=77+6v ; (v=varsta).

-indici -indicele statural(is) reprezinta raportul dintre talia reala si talia corespondenta varstei. Pe baza acestui indice se calculeaza gradul de malnutritie,3grade: ~is este 0,95-0,90=malnutritie grad I

~is este 0,89-0,85=malnutritie grad II

~is este <0,85=malnutritie grad III.

-is este indicatorul malnutritiei crnonice,deci reflecta starea de nutritie pe termen lung.

-monograme de crestere: monitorizarea cresterii se realizeaza prin compararea unor parametrii reprezentati de talie,greutate,perimetru cranion,cu statndardele de referinta oferite de monograme(harti de crestere). Difera pe grupe de varsta si sex, sunt 2 de varsta: 0-36luni si 2-20ani.

-Prognoza taliei definitive se realizeaza prin mai multe metode:metoda genetica, este mai putin precisa dar usor de realizat:

-pt baieti: talia tatalui+talia mamei+13/2

-pt fete: talia tatalui+talia mamei-13/2.

2.GREUTATEA CORPORALA -reprezinta o masuratoare antropometrica utila in preconizarea dezvoltarii fizice si a starii de nutritie.

*TEHNICA DE MASURARE:

-conditii:se executa dimineata,inainte de masa,subiectul complet dezbracat

-se realizeaza cu ajutorul cantarului. Pt copii 0-1an se utilizeaza cantarul special cu cosuletz din plasa sau ergonomice. Pt copii peste 1an,cantare cu tija sau electronice,moderne,care indica greutatea.

-monitorizarea. La nou-nascut se va efectua zilnic,la sugar bisaptamanal sau saptamanal, la sugarul mare lunar, la copilul peste 1an trimestrial sau semestrial.

*EVOLUTIA ONTOGENETICA A GREUTATII:

-la nastere: greut.medie 3000-3500gr(variatii 2500-4500gr). S-a constatat ca fetele au greutate mai mica in comparatie cu baietii. In functie de greutate se apreciaza ca nou-nascutii pot fii: subponderali(<2500gr), supraponderali(>4500gr).

-dupa nastere,primele 4-5zile, se produce o scadere fiziologica in greutate,in jur de 200-300gr,recuperata in urmatoarele 4-5zile.

-in primul an: 1-4luni,creste cu circa 750gr/luna; 5-8luni,creste 500gr/luna; 9-12luni creste 250gr/luna.

-la 1-2ani, cresterea este de 250gr/luna.

-dupa 2ani, crestereaa este de 2-2,5kg/an pana la pubertate.

-Greutatea se dubleaza la 5luni, se tripleaza la 1an si creste de 5ori la 36luni.

-Cercetari antropologice evidentiaza ca greutatea la nastere variaza de la o populatie la alta in functie de zona geografica: in Europa de N,nou-nascutii au cele mai mari valori medii ale greutatii 3500gr.

-In perioada prepubertara greutatea fetelor o depaseste pe cea a baietilor. Se produce prima incrucisare a curbelor ponderale.

-La 14-15 ani,fenomenul se produce in sens invers, greutate baieti > fete, realizandu-se a 2a incrucisare a curbelor ponderale,

-la baieti varful cresterii ponderale coincide cu varful cresterii staturale,in jurul varstei de 14ani, in perioada pubertara la baieti achizitia medie este de 9kg/an(6-13kg/an) ajungand la sfarsitul perioadei pub ertare la o greutate medie de 65kg. La fete rata castigului ponderal din perioada pubertara este in medie de 8kg/an(6-11kg/an)=>52kg.

La varsta adulta greutatea corporala tinde sa se plaseze in jurul unei valori stabile.Odata cu inaintarea in varsta greutatea creste,iar la senescenta scade un timp dupa care se stabilizeaza.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2259
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved