Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Hormoni gastro -intestinali

Biologie

+ Font mai mare | - Font mai micHormoni gastro -intestinaliDiferite segmente ale tubului digestiv contin 15 tipuri de celule 'endocrine' capabile sa sintetizeze si sa secrete polipeptide cu actiune hormonala care indeplinesc mai multe functii.

in primul rind ele actioneaza in sensul reglarii activitatii glandelor exocrine. Astfel de functii sint indeplinite de gastrina (ce actioneaza la nivelul stomacului), colecistokinina-pancreozimina (pentru vezica biliara) etc.

Gastrina este o decapeptida secretata sub forma unui precursor cu 34 resturi de aminoacizi. Activitatea hormonala este determinata de fragmentul C-terminal. Gastrina este secretata de celulele G din ansa gastrica si zona proximala ii duodenului. Principala sa functie consta in stimularea secretiei ionilor de H+ de catre celulele parietale piinir-un mecanism AMPc-dependent .Gastrina mai activeaza motricitatea gastro-intestinala si relaxeaza sfincterul piloric si sfmcterul ODDI. Acest hormon mai are efecte trofice asupra mucoasei gastro-intestinale si a pancreasului.La rindul ei, secretia de gastrina este stimulata de polipeptidele si aminoacizii de origine alimentara, factori de natura nervoasa, factori gastrici etc.
Secretina este o polipeptida monocatenara cu 27 resturi de aminoacizi secretata de celulele S din duoden. Ea stimuleaza secretia apei si a bicarbonatilor si diminueaza secretia ionilor de Cl- la nivelul celulelor epiteliale ale canalelor intra-pancreatice, secretie ce nu depinde de sistemul nervos parasirnpatic. Secretina mai stimuleaza secretia de pepsina si tonusul sfmcterului esofagian inferior si inhiba motilitatea gastrica. Cel mai important factor care stimuleaza biosinteza secretinei il reprezinta pH-ul sucului duodenal.

Colecistokinina-pancreozlmina (CCK-PZ) este o polipeptida monocatenara cu 33 resturi de aminoacizi secretata de celulele peretelui duodenal. Fragmentul absolut indispensabil activitatii hormonale este cel situat la extremitatea C-terminala.CCK -PZ stimuleaza contractia vezicii biliare si secretia a-amilazei de catre celulele acinoase pancreatice. In acelasi timp ea activeaza secretia pepsinei si a ionilor de H + nivel gastric, motilitatea intestinului subtire si a colonului, secretia de insulina, glucagon si calcitonina etc.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2881
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved