Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


SANGELE este purtatorul vietii din organism

Biologie

+ Font mai mare | - Font mai micSANGELE este purtatorul vietii din organism. Circuland prin arborele circulator, alimenteaza fiecare celula vie din organism cu substantele nutritive necesare fiecareia. Sangele are si rolul de a curata deseurile, transporta substantele inutile, bioxidul de carbon, care rezulta din arderea substantelor nutritive. Sangele circula in organism printr-un circuit inchis de vase sanguine. Acestea se pot clasifica in artere (care duc sangele de la inima la capilare), vene (care duc sangele de la capilare spre inima) si capilare.Anticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar, pentru neutralizarea antigenelor.

Globulele rosii se produc in maduva hematogena, durata lor de viata fiind de 3-4 luni. Este o cantitate uriasa incat organismul trebuie sa distruga in fiecare secunda 5 milioane de globule rosii. Scaderea numarului de globule rosii si a altor celule duce la anemie, pentru producerea hemoglobinei este nevoie si de fier.

Globulele albe (leucocitele) sunt produse tot de maduva osoasa. Exista doua tipuri principale: glanulocitele si limfocitele.Coagularea este un mecanism de aparare a organismului impotriva pierderilor exagerate de sange.

Sistemul circulator este alcatuit din vase sanguine si din pompa de sange, inima. Se imparte in doua: circulatia mica, cea care leaga inima de plamani si circulatia mare, prin care sangele ajunge din inima la tesuturile organismului si de acolo inapoi la inima. Inima are doua pompe musculare - una dreapta si una stanga.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1020
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved