Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Catina-de-garduri

Botanica

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
INFLUENTA FACTORILOR EXTERNI ASUPRA CRESTERII PLANTELOR
5 plante aromatice usor de cultivat
MECANISMELE CRESTERII PLANTELOR
Cultivarea trandafirilor
Monilioza
Probleme DIHIBRIDARE
MESTEACANUL
Violeta africana (flori) Violeta de Parma - Cultivare, udare, temperatura
VISINI SI CIRESI
Catina-de-garduri


Catina-de-garduri (Lycium vulgare) de loc din Asia, dar atat de raspandita la noi, in cat aproape nici nu se poate inchipui icoana unui sat fara ea. Un sant in jurul gospodariei sau a viei, e deajuns. Pe valul de tarna repede se prinde catina. Intaritura e gata. Nici vita nici chiar omul nu o poate lesne strabate. Iar daca vrei sa scapi de ea, cu greu ajungi sa o starpesti. E cel mai plodicios arbust, caci din radacinile intinse ies lastare noui, nici nu te astepti cand si unde.
Fig. 105. Catina, (d. M. Brandza).

Fig. 106. Fruct de porumbel (Des. D-na E. Saulea-Bocec).

Din cauza aceasta formeaza tufisuri de crengute indoite, adevarate bice, presarate cu frunze dese, asemenea celor de salcii, avand chiar culoarea mai mult cenusie de cat verde.

Mereu da flori pana toamna tarziu, niste floricele mici, violete, care spanzura cate 23 la subsuoara frunzelor. Din ele ies fructe, ca niste broboane lungarete de margean, adesea ori si singura podoaba mai vie a gardurilor.

In afara de catina-de-garduri, poporul a mai dat acelas nume si la alte tufe lemnoase, care aduc aminte pe cea dintai.Fig. 108. Catina-mica (K).

La poalele muntilor, in albia puhoaielor repezi formeaza tufe dese Catina-mica (Myricaria germanica), care poate sa se inalte chiar la 12 m., daca are conditiuni priincioase. Seamana cu maturicele din gradini. Tufele dese sunt formate din crengi cu coaja neteda, rosietica si cu frunzei marunte, atat de dese in cat aproape se acopar unele pe altele. Prin Iunie, infloreste. Florile marunte, trandafirii, sunt ingramadite la capatul crengutelor, cate una la subsuoara unei frunzulite ceva mai subtiri. Cand fructele sunt coapte, crengutele par ca sunt un matisor de salcie, caci semintele care ies din fructe au la varf un puf alb, necesar sa le imprastie. Catina-mica se scoboara si pe vaile de munte, formand tufe pipernicite printre prundisuri si nisip, unde se tine bine si nici de viituii nu-i pasa. E cautata ca planta de ornament prin gradini si parcuri.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1043
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site