Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


FACTORII CARE INFLUENTEAZA TRANSPIRATIA LA PLANTE

Botanica

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Cala Zantedeschia - simbolul elegantei
Lantana - Udare, Perioada de inflorire
Genul Pinus
STROPIREA AUTOMATA A PLANTELOR
SOIA - boli si daunatori
Putrezirea coletului
Genul Sambucus L
RESPIRATIA PLANTELOR - DEFINITIE SI IMPORTANTA
TUFISURILE DE MUNTE
Floarea – Soarelui


FACTORII CARE INFLUENTEAZA TRANSPIRATIA LA PLANTE

Intensitatea transpiratiei este influentata de numerosi factori interni si externi.
Dintre factorii interni,influenta marcanta exercita:numarul de stomate,gradul lor de deschidere,pozitia stomatelor si unele caracteristici morfologice ale frunzelor.

Numarul de stomate.Întrucat eliminarea apei are loc predominant prin stomate,intensitatea procesului depinde in mare masura de numarul de stomate pe unitatea de suprafata foliara.Desi suprafata totala a ostiolelor nu reprezinta decat 1-3% din suprafata totala a limbului frunzei,totusi eliminarea apei prin stomate este energica egaland aproape evaporarea la aceeasi suprafata libera de apa,la plantele cu transpiratie intensa valoarea relativa a procesului fiind de circa 80-90%.

Numarul stomatelor variaza de la 3 la 850/mm² frunza ceea ce face ca o singura frunza de varza sa aiba 11 milioane de stomate,o frunza de floarea-soarelui 13 milioane de stomate,iar o planta de porumb 104 milioane stomate.

Intensitatea transpiratiei se mareste proportional cu numarul stomatelor pana la o desime de 750/mm² cand stomatele se afla la o distanta intre ele mai mare de 10 ori diametrul unei stomate,intensitatea transpiratiei scade deoarece apare un fenomen numit”efect de margine”.La densitate normala,suprafata de difuziune este maxima,vaporii de apa se elimina vertical si lateral,iar la densitate prea mare suprafata de difuziune este minima pentru ca intre stomate apar zone de interferenta,lateral,pe marginea suprafetei de difuziune.

Gradul de deschidere a stomatelor.La majoritatea plantelor,stomatele executa miscari de deschidere si de inchidere,ceea ce constituie principalul mijloc de reglare a intensitatii procesului,cu cat stomatele sunt mai larg deschise,cu atat transpiratia decurge mai intens.Cantitatea de apa transpirata este proportionala cu gradul de deschidere a stomatelor,iar viteza difuziei vaporilor de apa este direct proportionala cu diametrul ostiolei si cu suprafata ostiolei.

Pozitia stomatelor.La majoritatea plantelor,stomatele se afla la acelasi nivel cu celulele epidermice.În comparatie cu acestea,transpiratia prin stomate este mai intensa la unele higrofite la care stomatele se afla situate la un nivel superior celor epidermice si anume in varful unei riducaturi,exemplu Curcubitaceae.

Caracteristicile morfologice ale frunzelor.La plantele cu suprafata limbului mare,cuticula subtire,peri epidermici vii,procesul de transpiratie decurge mai intens,decat la plantele cu frunzele mici,groase,cuticula ingrosata si acoperita cu peri epidermici morti.

De asemenea transpira mai intens plantele cu limbul frunzei sectat(canepa)comparativ cu cele care au limbul frunzei intreg,mai intens frunzele cu pozitie perpendiculara pe directia razelor solare,decat cu pozitie paralela,mai intens frunzele cu pigmenti antorianici decat cele nepigmentate,la cele cu sucul vacuolar al celulelor mai putin concentrat decat la cele cu o concentratie mai mare.Transpiratia decurge mai intens la plantele sanatoase comparativ cu cele bolnave.

În functie de ansamblul factorilor interni care contribuie la reglarea intensitatii transpiratiei,se disting 3 tipuri ecologice de plante:higrofite,mezofite si xerofite.

La higrofite transpiratia este favorizata de pozitia stomatelor la nivelul superior fata de celulele epidermice,cuticula subtire,limbul frunzelor mare,subtire,cu peri endemici vii,mezofil alcatuit din celule mari a caror presiune osmatica este scazuta.

La xerofite transpiratia este redusa in intensitate deoarece au urmatoarele caracteristici:cuticula ingrosata,strat gros de ceruri,stomate situate la nivel inferior fata de epiderma,mezofil alcatuit din celule mici cu valori mari de presiune osmotica,frunze mici si groase,peri morti dupa o anumita varsta.

La mezofite exista caracteristici de adaptare intermediare.Principalii factori externi care influenteaza intensitatea procesului de transpiratie sunt:lumina,temperatura,umiditatea solului si a aerului,concentratia solutiei solului,presiunea atmosferica si curentii de aer.

Lumina influenteaza,direct intensitatea procesului de transpiratie prin efectul sau caloric.Circa45% din lumina absorbita de catre plante este transformata in energie calorica,care este consumata in procesul de transformare a apei lichide in vapori(caldura de vaporizare).

Efectul luminii se materializeaza si in deschiderea si inchiderea fotoactiva a stomatelor,cu efectele corespunzatoare asupra intensitatii procesului de transpiratie.

Temperatura aerului actioneaza,in corelatie cu umiditatea relativa.Temperatura cuprinsa intre 30-40ºC,determina cele mai mari pierderi prin transpiratie.La aceste temperaturi,capacitatea aerului pentru vaporii de apa creste,ceea ce determina scaderea umiditatii relative a aerului si in consecinta,intensificarea transpiratiei.

Umiditatea solului este un factor important ce influenteaza procesul de transpiratie a plantelor si are o actiune indirecta.Umiditatea redusa a solului este corelata cu absortia redusa a apei de catre plante.Deficitul de apa din plante diminueaza evident,intensitatea procesului de transpiratie.

Umiditatea moderata a solului favorizeaza absortia apei,de catre radacini,transportul rapid catre frunze si ca urmare,intensificarea procesului de transpiratie.

Mentinerea,o perioada mai indelungata a unui exces de apa in sol este daunatoare,deoarece favorizeaza trecerea de la respiratia aeroba la cea anaeroba,in celulele radacinii.

Umiditatea aerului este un factor important,cu actiune directa,asupra procesului de transpiratie.Astfel pe masura ce scade umiditatea relativa a aerului,creste deficitul presiunii vaporilor de apa,corelat cu intensificarea procesului de transpiratie.

De exemplu,la temperatura de 21ºC si 70% umiditate relativa,deficitul presiunii vaporilor de apa este de 5,36 torr,in timp ce la aceeasi temperatura,dar la umiditatea relativa de 50%,deficitul presiunii vaporilor de apa creste la 9,38 torr(iatm=260 torr).

Concentratia solutiei solului influenteaza presiunea osmotica din celule si procesul de transpiratie.În general,concentrarea solutiei solului reduce intensitatea transpiratiei,in timp ce diluarea acesteia stimuleaza acest proces.

Presiunea atmosferica scazuta,stimuleaza procesul de transpiratie,in timp ce presiunea ridicata reduce acest proces.Rezulta deci,ca plantele cultivate,la altitidine,transpira mai intens decat cele cultivate la campie.

Curentii de aer respectiv vantul,indeparteaza din apropierea stomatelor,vaporii de apa eliminati prin transpiratie,intensificand procesul de transpiratie.Aceasta mentine o diferenta mare intre presiunea vaporilor de apa din camera substomatica si din mediu si prin aceasta,o intensitate mare a transipatiei.

Ca urmare a acestiu fapt,in conditii de vant cu intensitate mare si mijlocie,se constata intensificarea procesului de transpiratie de 2-3 ori,comparativ cu intensitatea aceluiasi proces care are loc in atmosfera linistita,fara vant.

De asemenea,vanturile calde de iarna intensifica mai mult procesul de transpiratie,avand efecte negative asupra plantelor.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4882
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site