Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Fainarea americana

Botanica

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Calinul
NEAMURILE SORBULUI
LIANELE NOASTRE
MECANISMELE CRESTERII PLANTELOR
Patarea alba a frunzelor de telina Septoria apiicola
METODE CALITATIVE DE STUDIERE A RESPIRATIEI AEROBE
Cultivarea trandafirilor
SCHEME DE TRATAMENTE APLICATE LA SPECIILE PIERSIC-CAIS
Viermele merelor
SCUMPIA


Fainarea americana

Denumire stiintifica
Sphaerotheca mors-uvae

Oidium american du groseilliers

Raspindire

Raspandire: Se gaseste frecvent in plantatiile de coacaz si agris, producand pagube importante in anii favorabili bolii, prin defolierea timpurie (iulie-august) a tufelor de coacaz si agris.

Descriere

Simptome: Boala se manifesta pe frunze, lastari si fructe. Primele simptome apar catre sfarsitul primaverii sub forma unei pasle, la inceput albicioasa-cenusiu, care apoi devine pulverulenta, din cauza formarii conidiilor. Cu timpul, pasla miceliana de pe lastari se brunifica.
Lastari atacati nu se mai dezvolta.
Frunzele atacate sunt acoperite de obicei pe toata suprafata lor de o pasla fina, albicioasa-galbuie. Frunzele raman mici, se incretesc, si cad de timpuriu. Fructele, in conditiile unui atac puternic, pot fi atacate in toate fazele de dezvoltare, indeosebi catre maturare. Ele pot fi acoperite partial sau total de o pasla groasa, albicioasa-galbuie la inceput apoi bruna, datorita formarii periteciilor ciupercii.
Agentul patogen: Boala este produsa de ciuperca Sphaerotheca mors-uvae (Schw) Berk; petele albicioase de pe suprafata organelor atacate sunt formate din miceliul ciupercii, care se dezvolta ectoparazit. Pe miceliu se diferentiaza conidiofori purtatorii de conidii de tip oidium. Conidiile sunt unicelulare, incolore, cilindrice. In pasla miceliana mai tarziu se diferentiaza periteciile ciupercii, care sunt complet inchise, brune, cu apendice simpli, bruni, filamentosi. In interiorul periteciilor se formeaza o singura asca ovoidala, mare, cu cate 4-8 ascospori, elipsoidali, unicelulari, hialini.
Timpul cald si umed favorizeaza mult boala. Infectiile de la un an la altul sunt asigurate de peritecii si de miceliu de rezistenta de pe lastari.Combatere

Combatere: Prevenirea infectiilor de fainare se poate realiza foarte bine prin masuri agro - fitotehnice de diminuare a sursei de infectie si prin tratamente chimice aplicate la avertizare, in functie de fenologia soiurilor existente in cultura, de biologia ciupercii corelata cu conditiile de mediu (temperatura si umiditate).


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 850
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site