Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


HETEROZIDE

Botanica

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
ZONELE DE CRESTERE LA ORGANELE VEGETALE
Stinjenel (Iris gramineei)
MICROORGANISMELE IMPLICATE IN PROCESELE FERMENTATIVE
Genul Amorpha
Cercetari personale cu privire la influenta temperaturii asupra transpiratiei stomatice la Tradescantia pendula
Cornul
MECANISMELE CRESTERII PLANTELOR
Familia HIPPOCASTANACEAE A.P.D.C. - Genul Aesculus L.
CURMALUL (Phoenix dactylifera)
PORTOFOLIU LEGUME


HETEROZIDE

Heterozidele sunt un grup de substante de natura vegetala care prin reactii de hidroliza pun in libertate una sau mai multe oze si o parte neglucidica numita aglicon sau genol.
Agliconul reprezinta partea specifica combinatiei si poate avea o structura chimica variata.

Caracterul general care include heterozidele in clasa glucidelor este partea glucidica. Aceasta parte glucidica poate fi oza sau oligozida (din mai multe oze).

Raspandire: - au o raspandire relativ mare;

au fost identificate in numeroase plante;

unele sunt specifice anumitor familii;

se gasesc in toate organele plantei sub forma de una sau mai multe heterozide.

Structura chimica numarul ozelor este foarte variat insa predomina pentozele. Prin hidroliza acida sunt scindate in componenti cu refacerea oxidrilului glicozitic. Hidroliza alcalina nu este posibila. Mai poate avea loc si o hidroliza partiala enzimatica care este specifica, dar care se face numai in prezenta unei enzime.

Actiune farmacodinamica se datoreaza agliconului, iar catena glucidica are rol in:

marirea solubilitatii in apa;

marirea absorbtiei;

influenteaza direct activitatea.

CYNARAE FOLIUM din familia ASTERACEAE cu denumirea populara de anghinare.

Caractere macroscopice: frunzele sunt mari, bi sau mai mult penat lobate, cu lobii spinosi. Fata superioara este glabra, iar fata inferioara este paslos tomentoasa. Frunzele sunt late de 6 7 centimetri si lungi de 50 centimetri. Gustul este foarte amar, iar mirosul este inodor. Culoarea este verde inchis pe partea superioara si cenusie pe partea inferioara.

Compozitie chimica: contine o substanta numita cinarina, acid clorogenic, acid criptoclorogenic, acid neoclorogenic, substante flavonice, un compus cu proprietati antitumorale numit cinaropicrina.

Actiune si intrebuintari: cea mai importanta functie este intarirea functiei antitoxice a ficatului, are actiune coleretica ( stimuleaza secretia biliara). Scade concentratia lipidelor totale, prevenind intoxicatiile si hepatitele cronice. Se mai utilizeaza in tratarea hiperepidemiilor. Prezinta o actiune diuretica datorata compusilor flavonici si mai favorizeaza sinteza antitoxica de eree.

P.F. ANGHIROL comprimate;

- solutie apoasa.

P.F. MAG ANGHIROL - au asociat saruri de magneziu. Infuzia se bea dimineata pe stomacul gol stand culcat timp de 20 30 minute pe partea dreapta a organismului. Restul cantitatii se bea pe parcursul zilei, dar tot inainte de mese. Intra in compozitia ceaiurilor hepatic, gastric, stimulent.

UVAE URSI FOLIUM din familia ERICACEAE cu denumirea populara de strugurii ursului.

Caractere macroscopice: frunzele sunt coriacee, groase, pieloase, cu suprafata lucioasa si cu o forma spatulata avand marginea intreaga si sunt petiolate. Nervura mediana este invaginata pe fata superioara, iar pe cea inferioara nervurile secundare formeaza o retea caracteristica. Culoarea pe fata superioara este verde deschis, lucios, iar pe fata inferioara verde deschis mat. Datorita taninurilor prin pastrare frunzele devin din verzi rosii. Lungimea este de maxim 2 centimetri si latimea de 1 centimetru. Gustul este amar astringent, iar mirosul inodor.

Compozitie chimica: contine arbutozida, metil arbutozida, tanin galic, flavonozide si acid ursalic.

Actiune si intrebuintari: prezinta actiune antitoxica si diuretica. Se intrebuinteaza in tratamentul bolilor cailor urinare atat cele inflamatorii cat si cele infectioase.

VITIS IDAEAE FOLIM face parte din familia ERICAEAE cu denumirea populara de merisor de munte sau coacaze de munte.

Caractere macroscopice: frunzele sunt coriacee, eliptice, cu petiol scurt, cu marginea intreaga sau usor crenelata. De obicei marginile sunt rasucite catre fata dorsala. Fata superioara este mai lucioasa cu nervura mediana invaginata. Fata inferioara este mata cu nervura proeminenta. Culoarea este verde inchis pe fata superioara, iar pe cea inferioara este verde deschis cu numeroase puncte brune. Tot datorita taninurilor prin pastrarea frunzelor, acestea devin verzi cenusii roscate.

Compozitie chimica: contin glicozide ale hidrochinozei, arbutozida si metil arbutozida, tanin galic, glucide si ceara.Actiune si intrebuintari: se foloseste sub forma de decoct sau infuzie in tratamentul bolilor cailor urinare. Se mai utilizeaza in stari inflamatorii purulente. Are o actiune antiseptica datorita hidrochinonei care se elimina prin urina colorand urina in verde. Datorita taninurilor are actiune astringenta si antiseptica. Se utilizeaza in catar vezical,cistite, pielite, uretrite. Se mai poate combate diareea, leucoreea si hemoragiile. Totusi prezinta si un dezavantaj datorita hidrochinonei, irita mucoasele, produc hipersensibilizare manifestata prin alergii. Curele vor fi scurte si se recomanda adaugarea de bicarbonat de sodiu (1/2 lingurita la o cana de infuzie sau decoct). Intra in componenta ceaiului diuretic numarul 2. Se foloseste si in guta (acumulare de acid oxalic la incheieturi, articulatii cu dureri mari).

FLAVONOIDE

Flavonoidele sunt clasa de compusi care dau culoare (toate culorile).

Este un grup de substante naturale de origine vegetala, derivati a-i dezopiranului si care constituie o parte din pigmentii colorati din flori si fructe. Ca raspandire sau identificat peste 500 de compusi responsabili de aceasta pigmentare. In regnul animal sunt aduse prin alimentatie. Se intalnesc in urmatoarele familii: ERICACEAE, ASTERACEAE, MALVACEAE, ROZACEAE, RUBIACEAE, URTICACEAE, UMBELIFERE. Se gasesc in toate organele plantei dar mai ales in cele tinere, in special in epiderme, frunze tinere, boboci, muguri si flori abia deschise.

Proprietati fizico chimice

sunt substante solide cristalizate;

sunt colorate marea majoritate in diverse nuante de galben;

nuantele se datoreaza existentei in structura a gruparilor

cromofore;

sunt inodore si fara gust;

sunt greu solubile in apa si prezinta fluorescenta in ultraviolete.

Rolul in organismul vegetal:

intervin in respiratia celulara;

- sunt factori de economisire a-i acidului ascorbic (vitamina C);

- au rol in procesele de oxidare;

- sunt atractante adica atrag insectele fiind denumite si hormoni

vegetali;

in timpul infloririi are loc mirajul culorii unor flori pentru majoritatea

sau in timpul conservarii acestora.

Actiune si intrebuintari: principala actiune si importanta este ca maresc rezistenta capilarelor sangvine impiedicand hemoragiile = se numeste capilaro-protector. Se numesc factori pi (de permeabilitate), sunt usor vasodilatatoare, antioxidante pentru grasimi, antiinflamatoare, antiedematoase. Unele specii prezinta si proprietati spasmolitice.

SOPHORAE FLOS face parte din familia FABACEAE cu denumirea populara de salcam japonez

Produsul este constituit din bobocii florali de la specia SOPHORA JAPONICA

Bobocii sunt galbeni verzui in stare uscata. Uscati la peste 400 Celsius devin sfaramiciosi, lungimea este de 1 1,5 centimetri, iar gustul este amarui mucilaginos.

Compozitie chimica: contine rutozid in proportie de 12 25%, mai contine mucilagii, glucide si pectine.

Actiune si intrebuintari: este un diminuant al fragilitatii vasculare si permeabilitatii vaselor sangvine. Se asociaza la medicatia diuretica, sedativa si

Vasodilatatoare. Se foloseste pentru prevenirea arterosclerozei si in prevenirea inflamatiilor seroaselor cum ar fi: leurozia, penitonita si periartrita.

P.F. = RUTOZID, TAROSIN, RUTIN S, VENERUTON, RUTOKEN, DETRALEX, TROXERUTIN.

BETULAE FOLIUM face parte din familia BETULACEAE cu denumirea populara de mesteacan sau de betula alba

Este un arbore cu scoarta neteda, alba, care se desprinde in fasii inelare, poate ajunge la inaltimi de 30 metri. Ramurile sunt pendule, frunzele sunt triunghiulare, ovate sau romboidale. Au marginea inegal dintata, sunt glabre si petiolate, sunt acuminate la varf, sunt lungi de 4 6 centimetri, iar latimea de 4 centimetri. Pe nervurile frunzelor mature si la varful dintilor marginali, pe ambele parti se observa glande brune. Culoarea este verde cu numeroase puncte negre, dar prin conservare devin rosiatica datorita polifenolilor care se oxideaza. Prezinta un miros slab aromat, iar gustul este amarui.Compozitie chimica: saponine, substante amare, mucilagii, taninuri, uleiuri volatile, alantoina (reface epiderma),acid cofeic.

Actiune si intrebuintari: prezinta proprietati diaforetice (ajuta al transpiratie). Prin transpiratie elimina si acid uric, reduce colesterolul seric si modifica metabolismul in sensul eliminarii toxinelor. Bune proprietati diuretice datorate sinergismului dintre flavone, saponine si ulei volatil. Este un antiinflamator articular si inflamator, se foloseste in edeme cardio renale, reumatism, guta si artroza.

Extern: este un tonic capilar, la infuzie se adauga o ½ lingurita de bicarbonat de sodiu, dar infuzia se lasa 6 ore in repaus. Intra in componenta ceaiului antireumatic, ceaiului diuretic numarul 2, ceai pentru intretinerea parului. In medicina populara se foloseste pentru proprietati antitermice in febra tifoida.

Betula lenta care contine salicilat de metil este antireumatic.

CERASI STIPES = codite de cirese

Produsul este format din pedunculi recoltati de la fructele mature ale arborilor CERASUS AVLUIM si CERASUS VULGARIUM din familia ROSACEAE.

Produsul se obtine    in perioada recoltarii fructelor pentru consumul alimentar. Uscarea se poate face natural la soare sau artificial in uscatoare. Sunt fragmente subtiri cilindrice, dar la cele 2 capete se largesc circular. Culoarea este brun verzuie, mirosul este slab caracteristic, iar gustul este amarui astringent.

Compozitie chimica: flavonoide, saponine, taninuri catehice si saruri de potasiu.

Actiune si intrebuintari: diuretic 5 litri pe zi, actiune astringenta si antidiareica. Se utilizeaza in afectiuni ale tractului urinar, cistite, pielite si pielonefrite. Intra in compozitia ceaiului diuretic 3. Se face decoct obligatoriu.

GINKGO BILOBAE FOLIUM = arborele templier japonez, arborele celor 40 de steme, arborele vietii.

Frunzele au forma caracteristica, bilobata in sensul ca de-a lungul nervurii mediane, la partea superioara frunza este sectata. Este lung petiolata sub forma de evantai, are baza triunghiulara, iar marginea circulara. Are numeroase nervuri care pornesc de la baza desfasurandu se sub forma unui evantai. Sunt frunze groase, pieloase, ridata datorita nervurilor, iar marginea superioara este inegal dintata. Culoarea este verde deschisa, gustul este slab astringent, iar mirosul lipseste. Are o lungime de 4 6 centimetri doar fara petiol si o latime de 6 8 centimetri.

Compozitie chimica: contin diflafonoide si catehice, mai contin glicozide ale cvercetolului si kemferol.

Actiune si intrebuintari: este angioactivator la 3 nivele:

Primul nivel: microcirculatia - reduce fragilitatea capilara;

Al doilea nivel: circulatia periferica amelioreaza circulatia cerebrala;

Al treilea nivel: asupra circulatiei venoase este venotonic.

La nivel cerebral stimuleaza irigarea neuronului in arteroscleroza, modificari vasculare trombostice sau concomitent diabetului. Pentru a putea obtine un preparat eficient se utilizeaza extractele standardizate. Din 25 kilograme de frunze se obtin pe parcursul a 27 de faze tehnologice jumatate de kilogram de extract standardizat = este extractul care are principiile active exact masurate. S-a demonstrat clinic ca dupa administrarea preparatului la aproximativ o ora circulatia periferica creste cu 57%, ca urmare se foloseste in tratamentul incipient al bolii Alzheimer (aparitia mortii neuronului), in retinopatiile diabetice, in astmul bronsic. In Germania se foloseste in fenomenul de respingere al transplantului, preinfarct, vertije, depresii, este un stimulator eficace al memoriei mai ales la varsta a treia, este fitogeriaticul cel mai bun se utilizeaza in aritmii cardiace.

P.F. TANAKAN comprimate;

- solutie apoasa.

P.F. BILOBIL capsule,

P.F. - GINKGOR FORT capsule,

P.F. - GINKGOBIL, TEBOKAN, TEBONIL.

Tratamentul dureaza cel putin 3 luni, cu 3 administrari pe zi, facandu-se in timpul mesei. In medicina traditionala ginkgo se mai foloseste ca antituberculostatic, antiastmatic si semintele se folosesc ca antibronsitice si tratarea gonoreei. In cosmetica se foloseste pentru a favoriza secretia sebacee pentru pielea uscata sau deshidratata.

TEMA: scoateti din Memomed toate produsele pe baza de ginkgo (actiune si intrebuintari).


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2752
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site