Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


TIPURI DE FASCICULE CONDUCATOARE

Botanica

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
LIANELE NOASTRE
URIASUL PAGODELOR
Genul Betula L
ORDINUL LILIALES - Familia LILIACEAE Dumort. - Genul Ruscus L.
Profilaxia si terapia integrata a bolilor la plante
Genul Thujopsis Sieb et. Zucc.
Fainarea vitei de vie -Ucinula necator
BALAURII DIN POVESTE
Genul Viburnum L
Plante medicinale - Recoltare


TIPURI DE FASCICULE CONDUCATOARE

In organele plantelor tesuturile conducatoare sunt grupate formand fascicule distincte, ce pot fi observate in sectiuni transversale. Dupa dispozitia si modul de formare a liberului si lemnului exista doua categorii de fascicule: simple si compuse.
Fasciculele simple sunt formate dintr-un singur tip de tesut (liberian sau lemnos), se formeaza in radacina dicotiledonatelor si mono­cotiledonatelor care prezinta o structura primara. Ele pot fi:

- radiare - fasciculele lemnoase alterneaza cu cele liberiene (observan­du-se o dezvoltare centripeta a elementelor componente).

- lamelare - cand cele doua tipuri de fascicule nu alterneaza, ci ele sunt dispuse sub forma de lamele (cormofite ).

Fasciculele compuse sunt prezente in tulpina, frunze, piese florale, seminte, fructe, fiind formate din fascicule mixte libero-lemnoase (atat in structura primara, cat si in cea secundara). In sectiune transversala au forma circulara sau ovala. La randul lor, fasciculele libero-lemnoase sunt grupate in doua mari categorii: colaterale si concentrice.

Fasciculele libero-lemnoase colaterale se intalnesc la spermatofite si se caracterizeaza prin pozitia fasciculului liberian numai pe o latura a fasciculului lemnos: in tulpina, liberul se afla spre exterior, iar lemnul spre interior; in frunze, liberul este orientat spre epiderma inferioara, iar lemnul spre epiderma superioara.

La randul lor, fasciculele colaterale pot fi de doua feluri: deschise si inchise.

- fascicule colateral deschise sunt acelea la care intre liber si lemn persista procambiul care se va transfonna intr-un cambiu intrafascicular, ce ulterior va forma elementele conducatoare secundare. Astfel de fascicule caracterizeaza gimnospermele si majoritatea angiospermelor dicotiledonate.

- fascicule colateral inchise sunt acelea la care intre liber si lemn nu mai persista procambiul deoarece el s-a diferentiat complet in liber si lemn primar. Astfel de fascicule se intalnesc la angiospermele monocotiledonate.

- o varianta a fasciculelor colaterale o constituie fasciculele libero-­lemnoase bicolaterale, la care lemnul este incadrat de doua zone de liber (extern si intern). Acest tip de fascicul are o raspandire mai restransa, intalnindu-l la plantele din familiile Cucurbitaceae, Solanaceae, Asteraceae. Si aceste fascicule pot fi deschise sau inchise in functie de absenta sau prezenta cambiului intrafascicular.

Fasciculele libero-lemnoase concentrice sunt acelea la care un tesut conducator inconjoara complet celalalt tesut conducator, astfel incat liberul si lemnul sunt dispuse in doua zone concentrice. Aceste fascicule pot fi de doua feluri (fig.130): hadrocentrice si leptocentrice.

flb

 

sc

 

p

 

end

 

fl

 

fl

 

flb 

end

 

fl

 

p

 

flb

 

C

 

B

 

A

 

Fig. 130. Tipuri de fascicule conducatoare (sectiune transversala).

A - fascicule simple in radacina de Nigella damascena;

B – fascicul leptocentric in rizomul de Convallaria majalis;

C - fascicul hadrocentric in rizomul de Polypodium vulgare;

end - endoderma; fl- fascicul lemnos; flb - fascicul liberian; p - periciclu; sc - scoarta.

- fasciculele concentric-hadrocentrice au lemnul (numit si hadrom) inconjurat de liber (numit si leptom). Se intalnesc la pteridofite, in deosebi in rizomi.

-fascicule concentric-leptocentrice au liberul (leptomul) inconjurat de lemn (hadromul). Se intalnesc mai ales in rizomii unor angiosperme monocotiledonate.

In ceea ce priveste dispozitia fasciculelor con­ducatoare in tulpina:

la gimnosperme si la majoritatea angiospermelor, fasciculele conducatoare sunt dispuse pe un cerc.

- la marea majoritate angiospermelor monocotiledonate, fasciculele conducatoare sunt dispuse pe doua-trei cercuri, mai rar pe unul singur. La putine monocotiledonate (Zea mays - Porumb, Saccharum officinarum - ­Trestie-de-zahar, Sorghum halepense - Sorg), fasciculele conducatoare sunt dispersate haotic in parenchimul fundamental.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6331
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site