Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


AUTOMATIZAREA PROCESULUI DE ZINCARE

Chimie

+ Font mai mare | - Font mai micAUTOMATIZAREA PROCESULUI DE ZINCARE

1. Aparate de masura si control
Notiuni introductive

Tehnica actuala a industriei chimice impune ca o necesitate utilizarea aparatelor speciale de masurare, reglare si conducere a procesului de fabricatie. Instrumentarea reprezinta dotarea instalatiei cu aparate de masura si control, iar automatizarea este conducerea automata a procesului tehnologic in ansamblul lui sau numai pe faze de fabricatie.

Automatizarea parametrilor principali din reactoarele chimice sunt: temperatura, presiunea, debitul, nivelul, densitatea, umiditatea., compozitia., vascozitatea., pH-ul, conduc la o productivitate marita si costuri scazute, calitate superioara si uniforma a produsdor, siguranta in exploatare, atat pentru instalatie cat si pentru personal, precum si conditii mai bune de lucru pentru personalul de deservire.

Elaborarea unui plan de automatizare cuprinde in general urmatoarele etape: studiul procesului tdinologic si al instalatiilor in care se desfasoara; precizarea circuitelor de reglare necesare bunei desfasurarii a procesului tehnologic;

Ø      analiza nrarimilor de perturbatie la care sunt expuse circuitele de reglare propuse:

Ø      alegerea elementelor de masura si de execute;

Ø      studiul comportarii la transfer a proceselor automatizate care intra in componenta circuitelor de reglare propuse;

Ø      alegerea tipurilor de actiuni constructive de regulatoare.

Schema bloc a unui sistem de reglare automata (SA) se reprezinta de regula prin semne conventionale., indicandu-se tipul dementelor si sensul de circulatie al semnalului informational prin sageti. In cazul reglarii automate a unui singur parametru al procesului P, exista de regula un singur circuit de reglare, reprezentat astfel:

i(px)- valoarea prescrisa a marimi reglate e(x) ;

c- marime de comanda;

m- marime de executie;

E.C.- dement calculator sau regulator;

E.E. - element de executie;

P - proces;

E.M - dement de masura

Elementul de masura (E.M) denumit si traductor de masurare, este alcatuit din sistem sensibil Ml, traductorul de baza M2 si adaptorul pentru semnale electrice sau pneumatice unificate Ai.

Elementul sensibil Ml se afla in contact direct cu mediul in care se urmareste variatia marimii de iesire e. Acesta sisteaza modificarea marimii de iesire e si transnite un semnal traductorului de baza M, care are rolul de a modifica natura semnalului, obtinandu-se marimea de reactie r, ce va fi transmisa elementului calculator.

Elementul calculator( E.C.) sau regulatorul (R ) cuprinde trei subansamble de baza :

Ø      dementul de comparatie D,

Ø      amplificatorul operational AOØ      amplificatorul de putere AP.

Elementul de cornparatie D stabileste diferenta dintre marimea de referinta w si marimea de reactie r, rezultand marimea de actionare a Aceasta este apoi preluata dupa o anunita lege in amplificatorul operational AO, rezultand marimea de comanda c, care este amplificata in amplificatorul de putere si este apoi transmisa dementului de executie.

Elementul de executie ( E.E.) este format din rnecanismul de actionare El, denunit si servomotor, si organul de execufie E2.

Sub influenta variatiilor marimii de comanda, mecanismul de actionare El, pune in miscare organul de execute E2, modificand marirnea de execute m, in vederea eliminarii abaterii de iesire.

2. Alegerea sistemului de automatizare

Reglarea automata a debitelor pompelor

Reglarea automata a debiteior pompelor in conductele de reglare ale pompelor este frecvent aplicata in toate procesele care necesita cantitati constante de materie. In figura urmatoare este prezentat modul de reglare automata a debitelor la o pompa oentrifuga


w


Reglarea automata a debitelor pompelor.

Debitul se urmareste cu ajutorul unui diafragme D. Caderea de presiune de pe aceasta diafragma se transforma cu ajutorul unui traductor de baza TB intr-o presiune proportionala, care constituie marimea de reactie r a regulatorului pneumatic R Aceasta actioneaza asupra elementului de executie de pe conducta de regulare a pompei centrifuge. Ventilul de reglare VR este montat intre 2 robinete manuale VI si V2, care in conditii normale sunt complet deschise. In cazul unei defectiuni la elementul de executie, se inchid robinetde VI si V2 si se continua alimentarea prin deservirea manula a robinetului V3 montat pe conducta de ocolire (by- pass).


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 914
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site