Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


PARCURSUL RADIATIEI PRIN SUBSTANTA

Chimie

+ Font mai mare | - Font mai mic
PARCURSUL RADIATIEI PRIN SUBSTANTA

Fie n distanta la care un flux radiant monocromatic de frecventa v se atenueaza de e ori datorita absorbtiei radiatiei de catre substanta. Tinand cont de legea atenuarii:
Distanta n este denumita parcursul radiatiei prin substanta.

Parcursul radiatiei prin substanta este o marime fizica analoaga cu parcursul liber al particulelor dintr-un gaz si reprezinta valoarea medie a drumului pe care-l strabat fotonii prin substanta pana la absorbtia lor.

Fractiunea de fotoni absorbita la traversarea stratului de la o grosime x la x + dx este egala cu probabilitatea de absorbtie a unui singur foton in intervalul dx:

Valoarea medie a drumului parcurs x pana la absorbtie este:Valoarea parcursului radiatiei, ca si cea a coeficientului de absorbtie, depinde de natura substantei si de frecventa radiatiei cu care aceasta interactioneaza.

Sensul fizic al acestei marimi este urmatorul:

Daca grosimea substantei ce absoarbe fotonii incidenti este mult mai mare decat parcursul lor prin substanta, atunci in interiorul volumului de substanta sunt absorbiti toti fotonii si se stabileste un echilibru total intre radiatie si substanta.

Daca insa parcursul radiatiei este mare in raport cu dimensiunile volumului de substanta, atunci exista o probabilitate nenula ca fotonii sa traverseze stratul de substanta fara a fi absorbiti

Datorita dependentei parcursului de frecventa radiatiei incidente, acelasi volum de substanta poate fi concomitent in echilibru cu o anumita radiatie si in neechilibru cu o alta de frecventa diferita. In acest caz spunem ca avem un echilibru partial.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 739
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site