Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


CULTIVAREA PASIUNII PENTRU CITIT LA COPIL

Copii

+ Font mai mare | - Font mai micCULTIVAREA PASIUNII PENTRU CITIT LA COPIL

Dragostea pentru citit aptoape ca a disparut iar cartea a cazut in desuetudine.Tinerii din ziua de astazi nu mai citesc aproape nimic,iar in copilarie cei mai multi dintre ei nu au deschis nici macar o carte cu povesti.Acum, pentru un tanar pare mult mai atractiv sa vizioneze un film sau sa petreaca o seara in discoteca decat sa citeasca o carte. Aceasta situatie a fost generata treptat de o multitudine de factori, un loc central ocupandu-l, de departe,televizorul,mai apoi calculatorul,dar mai ales internetul.Analiza influentei tuturor acestor factori a constituit tema multor studii de psihologie.Conform unui studiu efectuat de Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti in perioada ianuarie-aprilie 2005,jumatate din elevii claselor V-VIII nu sunt inscrisi la nici o biblioteca si doar 39% din ei reusesc sa citeasca o carte intr-o luna de zile. Luand aceasta ca un dat asupra caruia cu greu mai putem interveni, putem, totusi, influenta modul in care se poate cultiva pasiunea pentru citit a copiilor de varsta prescolara si scolara a caror educatie este in desfasurare.Cartile ofera informatie de calitate,dezvolta imaginatia si limbajul si il introduce pe cititor (copilul)in universuri fantastice.

Parintii trebuie sa explice copilului ca fiecare carte reprezinta o lume diferita,iar acele cuvinte il vor purta catre persoane necunoscute,taramuri fantastice si va putea fi orice:un zmeu,un print, un rege sau orice alt personaj.

Varsta de la care ar trebuie inceput acest proces nu poate fi fixata mecanic.Atunci cand copilul poate scrie si citi relativ cursiv se poate actiona eficient nu neaparat la o varsta scolara stiut fiind ca unii copii, in urma educatiei primite in familie pot scrie si citi cursiv inca de la varsta prescolara)

Retetele de atragere catre mirajul cartii trebuie sa fie personalizate deoarece,in ciuda asemanarilor categoriale, copiii se deosebesc foarte mult intre ei, personalitatea fiind schitata de la varsta foarte frageda.

In primul rand copilul nu trebuie fortat sa citeasca, stiut fiind ca nimanui nu-i face placere sa constate ca cineva vrea sa il modeleze intr-un anume fel,sau sa il faca sa gandeasca ca el.Cu totii vrem, inca de mici, sa fim indragiti si apreciati.

Printre primele carti ar trebui,,strecurate"in special cele cu povesti clasice,cu coperti lucioase si imagini atractive care sa-i trezeasca curiozitatea si interesul, numarul de pagini si marimea caracterelor trebuie sa corespunda varstei copilului iar dupa fiecare lectura este preferabil sa se faca comentarii in care sa fie angrenat si acesta.Poate fi intrebat,spre exemplu, ce i-a placut cel mai mult sau, dimpotriva, de ce s-a oprit din citit sau de ce nu l-a impresionat o anumita tema.

Copilul poate fi luat la librarie si lasat sa se plimbe in voie printre rafturile cu carti, stimulat sa isi caute singur cartea sau cartile care ii plac sau il intereseaza. In acest fel putem afla spre ce gen de carti inclina sau care ii sunt subiectele preferate.

Parintii nu trebuie sa forteze copilul sa citeasca mult deoarece lectura pe o perioada de timp indelungata ar putea s ail oboseasca si sa determine pierderea interesului pentru citit.

Cititul obligatoriu nu trebuie folosit niciodata ca metoda de a pedepsi copilul deoarece, treptat va fi asociat cu pedeapsa iar cititul va deveni dusmanul sau.

Amenajarea unui loc special pentru citit sub forma unui colt linistit si retras, luminat bine si cat mai comod poate face, de asemenea, cititul mai atractiv.Copilul va intelege ca cititul face parte din micul sau univers, este parte din existenta lui.

Cunostinta cu alti copii pasionati de citit poate avea o influenta benefica.Copiii vor putea discuta despre anumite subiecte, vor schimba idei sau chiar carti.Pentru copiii mai dificili parintii pot apela la mici trucuri pentru a-i obisnui cat de cat cu scrisul si cu cititul.Atunci cand urmeaza sa mearga la cumparaturi,parintii pot ruga copilul sa scrie lista de cumparaturi(de pe care nu trebuie sa lipseasca ceva special pentru el),iar in magazin sa o citeasca parintilor.De asemenea, in magazin copilul poate fi rugat sa citeasca etichetele diferitelor produse de pe raft chiar daca nu urmeaza a fi cumparate sau indicatiile din magazin.La aceeasi categorie de copii poate fi aplicat si un alt truc.Atunci cand pleaca de acasa,parintele poate lasa la vedere o carte pentru copii cu mentiunea expresa ca cel mic sa nu se atinga cumva de carte si cu atat mai putin sa o citeasca.In cele mai multe cazuri copiii mai greu de strunit,evident, vor face exact contrariul si vor citi cartea.

Parintii pot aduce carti de mai multe genuri copilului,subiecte diferite,structura,nivel de intelegere variat si observat la care anume este receptiv.Daca el are deja o carte preferata parintii vor incerca sa afle ce anume l-a atras si sa-i gaseasca carti care trateaza aceeasi tema sau teme asemanatoare.

O alta modalitate de a cultiva pasiunea pentru citit a copiilor este incheierea unui abonament,chiar pe numele copilului,la una sau mai multe publicatii periodice pentru copii.In mintea copilului abonamentul pe numele lui va avea valoarea unui angajament de care nu se poate dezice foarte usor,si treptat va citi tot ceea ce vine pe adresa sa.

In aceeasi categorie intra si abonamentul la o biblioteca publica sau scolara care prezinta in plus avantajul ca aici copilul se poate intilni cu altii cu preocupari similare cu care poate face schimb de pareri si impresii cu privire la continutul unor carti.

Daca copilul manifesta o curiozitate despre un subiect anume parintii pot spune ca nu stiu sa raspunda la intrebare dar pot gasi informatia intr-o carte, revista sau alt material. Copilul va fi rugat sa citeasca el materialul care ii elucideaza problema.In acest fel va intelege ca multe alte nelamuriri,neclaritati pe care le are le poate gasi in carti.

Daca conditiile materiale permit parintii ii pot amenaja copilului o biblioteca proprie si il pot sfatui cum sa o aranjeze si sa o intretina singur.

Evident ca metodele amintite pana acum nu sunt decat o mica parte din ,,arsenalul" ce poate fi imaginat si utilizat pentru cultivarea pasiunii pentru citit a copiilor.Multe altele pot fi gandite si incercate,fara a pierde din vedere un lucru esential- orice metoda eficienta trebuie sa tina cont de personalitatea copilului.A incerca sa fortam aplicarea uneia sau alteia numai pentru ca ne place noua ca parinti,fara a tine cont si de ce simte cel mic,nu poate duce decat la esec.Iar odata esuata incercarea de a sadi in constiinta copilului pasiunea pentru citit nu putem intoarce timpul inapoi si sa o luam de la capat, iar vina ne apartine noua si nu lui.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1933
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved