Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Dezvoltarea copilului

Copii



+ Font mai mare | - Font mai mic



Dezvoltarea copilului

Nou-nascutul



Felicitari! Esti mamica! In sfarsit poti tine in brate comoara-ti nepretuita.

Mama, dupa nastere, isi priveste bebelusul cu drag si ii pare cel mai minunat din lume, nu-i asa? Oboseala dupa nastere parca este mai suportabila, iar temerile pe care le ai vor fi, in curand, compensate de momentele unice pe care le vei trai alaturi de pruncul tau.

Cel mai frumos bebelus!

La nastere, bebelusii nu sunt tocmai aratosi, dar pentru fiecare mama, puiul sau este cel mai minunat.

La nastere, puiul de om era zbarcit si patat de sange, capul ii era mare si neregulat, iar ochii umflati. El a iesit din pantecul tau acoperit de un strat albicios, care se numeste vernix caseosa. Acest strat cremos i-a protejat pielea in pantecul tau. Pielea sa era subtire si fragila, de culoare albastruie. Fontanela, zona moale din crestet, pulsa, iar pe 'albul ochilor' puteai vedea mici pete rosii, denumite de doctori hemoragii conjunctivale. Sanii si organele genitale pareau umflate datorita cresterii hormonilor placentei inainte de nastere. Nasul putea fi turtit, iar barbia asimetrica.

Toate aceste aspecte dispar in cateva saptamani de la nastere.

Lin, incet, atent

Pentru ca bebelusul a stat in pantecul tau atatea luni, mainile si picioarele nu ii sunt complet extinse. Nu te ingrijora, acestea se vor indrepta incetul cu incetul. Bebelusul a simtit confortul pantecul tau, iar acum, pentru ca schimbarea sa-i para mai blada, il poti infasura intr-o paturica subtire. Va dormi linistit si se va simti in siguranta.

Bonding

Atasamentul brusc, care se instaleaza in primele zile dupa nastere intre parinti si bebelus, se numeste bonding (engl. "bond" = legatura). Bonding-ul este un proces prin care parintii devin brusc extrem de atasati de nou-nascut. Ca o reactie la dragostea voastra, bebelusul isi dezvolta atasamentul fata de amandoi, dar mai ales fata de mami (atasamentul precoce sau primar).

Nu este obligatoriu ca bebelusul sa se ataseze afectiv de mama sa naturala, dar pentru ca sugarul sa se dezvolte bine fizic si psihic, este foarte important ca el sa fie ingrijit preponderent de o singura persoana. Aceasta persoana, in lipsa mamei, poate fi sora mai mare, bunica, matusa etc.

Cateva dintre reflexele nou-nascutului

Pe langa talentele inascute pe care le cunoastem - acelea de a plange, de a dormi, de a umple scutece si de a fi peste masura de dragalasi - nou-nascutii sunt dotati cu mai multe reflexe. Este vorba de raspunsuri musculare, automate, la anumiti stimuli.

Unele reflexe sunt prezente pentru doar cateva luni, iar altele dureaza o viata intreaga.

In cea de-a doua categorie intra reflexe pe care le avem si noi, adultii:

  • Clipitul sau inchiderea ochilor, la lumina puternica sau cand un biect este foarte aproape de ochi.
  • Cascatul, atunci cand avem nevoie de mai mult oxigen
  • Stranutul, atunci cand caile nazale sunt iritate de un miros, de raceala sau de un corp strain.
  • Tusea, atunci cand caile respiratorii sunt iritate
  • Inecul, atunci cand gatul sau fundul gurii sunt iritate

Pe langa aceste cinci reactii, nou-nascutii au si alte reflexe primitive care dureaza numai cateva luni.

Reflexul Moro sau reflexul de speriere se declanseaza cand nou-nascutul se sperie de un zgomot puternic sau cand capul ii cade pe spate. Va reactiona prin intinderea membrelor in interior si intinderea gatului, apoi isi va uni imediat bratele ca si cum ar vrea sa imbratiseze pe cineva. De cele mai multe ori, bebelusii incep sa planga, exact asa cum noi, adultii, tipam atunci cand ne speriem de ceva. Reflexul Moro incepe sa functioneze la 9-12 saptamani de sarcina - unele mamici chiar simt cum copiii par sa sara in burtica, atunci cand aud vreun zgomot puternic - si inceteaza la 2-3 luni dupa nastere.

Reflexul suptului si de cautare este un reflex care ajuta copilul sa se hraneasca. Asa vaneaza el sanul mamei. Daca ii atingi usor unul din obraji, va intoarce capul in partea respectiva, cautand obiectul care l-a atins. Apoi, daca acel obiect ii atinge buzele va incerca sa-l traga in gurita, apoi va incepe sa suga. Acest reflex functioneaza timp de 3-4 luni de la nastere si este cel mai puternic atunci cand lui bebe ii este foame.

Reflexul de apucare consta in strangerea pumnului de cate ori ceva atinge palma nou-nascutului. Daca il atingi cu un deget in palma vei vedea ca iti apuca degetul si-l tine strans in pumnul lui. Poate ca e tentant sa tragi apoi in sus ca sa ii testezi forta, dar este un joc periculos. Bebe poate oricand sa desfaca pumnul si sa cada. Reflexul de apucare funtioneaza pana la cinci luni.

Reflexul mersului se manifesta atunci cand tii copilul de sub brate, cu piciorusele pe o suprafata tare. Picioarele lui vor incepe automat sa faca miscari asemanatoare mersului, desi mai sunt cateva luni bune pana cand va merge cu adevarat. Acest reflex functioneaza timp de cateva luni de la nastere.

Reflexul Babinski se declanseaza atunci cand atingi talpa bebeluslui. Vei vedea ca degetul mare se indoaie catre exterior, iar celelalte degetele se deschid ca un evantai. Arata ca un raspuns la gadilat si este foarte haios de urmarit.

Reflexul "spadasinului" este poate cel mai amuzant. Cand copilul sta intins pe spate, intoarce-i usor capul intr-o parte. El va intinde piciorul si bratul de pe partea respectiva si le va indoi pe cele de pe partea opusa. Va arata ca un spadasin in atac.

Reflexul inotului se declanseaza atunci cand copilul ajunge in apa. Incepe sa isi miste bratele si picoarele ca pentru a inota, iar daca ajunge cu capul sub apa isi tine automat respiratia. De aceea exista piscine speciale pentru nou-nascuti unde ei pot sa-si exerseze abilitatea de a inota. Din motive de siguranta, reflexul inotului nu trebuie testat acasa ci doar intr-un centru specializat, in prezenta unor specialisti.

Prezenta si forta acestor reflexe arata ca bebelusul se dezvolta normal din punct de vedere neurologic. Daca ele lipsesc, acesta poate fi semnul unor probleme. De altfel, reflexele lui bebe sunt testate la scurt timp dupa nastere de catre echipa de medici. De asemenea, nu este normal nici ca reflexele sa persiste mai mult de cateva luni, pentru ca la aceasta varsta functii corticale mai importante le iau locul. Orice posibila problema legata de reflexele nou-nascutului trebuie discutata cu medicul pediatru.

Sfatul meu este sa apelezi la medicul pediatru, care va analiza toate aceste reflexe pentru a te asigura ca sistemul nervos central al bebelusului functioneaza armonios, iar tu ai un nou-nascut normal.

Nani, nani, puisor

Somnul si hranirea sunt acum cele mai importante lucruri pentru puiul tau. Cei mai multi vor manca la 2-3 ore si vor avea un somn neregulat, insumand 16-17 ore in decursul unei zile. La finalul primei luni de viata doar unii bebelusi si-au stabilit un ritm propriu. Este bine sa nu insisti, dar sa-l hranesti cand ii este foame, de preferat inainte sa planga.

Daca alaptezi pregateste-ti sanului pentru alaptare cu grija. Alaptarea poate incepe inca din primele zile, iar beneficiile alaptarii sunt multiple. Daca ai optat pentru alimentatia cu biberonul, alege cu grija tetinele potrivite varstei si acorda mare atentie sterilizarii biberoanelor.

Afla totul despre ALAPTARE --> aici

O mana de ajutor

Sfatul specialistului:

"Parerile celor care ajuta la ingrijirea nou-nascutului variaza mult, de la nepotrivite la periculoase. Se cuvine sa facem cateva precizari: trebuie evitata zgaltairea nou-nascutului in joaca sau pentru a-l linisti. Acest lucru ii face pe copii mai agitati, iar scuturarea capului la nou-nascutul cu muschi slabi la gat si circulatie fragila a creierului poate provoca sangerare in creier. Din acelasi motiv, muschii slabi ai gatului, trebuie evitata prinderea copilului de cap pentru a-l ridica". Nu exista termen de rasfat a nou-nascutului. El are nevoie de toata atentia posibila, are nevoie sa invete, sa aiba incredere ca cineva raspunde prompt la plansul sau. Sugarii mai mici de 3 luni care sunt luati in brate in primele 30 de secunde dupa ce incep sa planga vor plange mai putin in lunile urmatoare. Aceasta este adevarat chiar daca sugarul nu se opreste din plans dupa ce a fost luat in brate." (Dr. M.G.Ciobanu, autorul cartii "Mama si Pruncul", ed. Med. Buc. si ed. Accent Print, Suceava)

Despre colicile sugarului , prima baie a nou-nascutului , flora intestinala a nou-nascutului si alte subiecte de interes, te invitam sa citesti in articolele pe care specialistii nostri ti le pun la dispozitie in categoriile: Neonatologie, 0-12 luni , Puericultura , Scoala Parintilor, Educatie, Agenda Medicala.

Util: Grafic de crestere (inaltime/greutate)

NU UITA CA BEBELUSUL TAU ESTE UNIC! Acest ghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pe care il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu te ingrijora, ele pot sa apara in curand. Chiar si nou-nascutul dismatur ii va ajunge din urma pe ceilalti. Ai incredere si rabdare! NN iti recomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurire legata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.

Sugarul la 1 luna

Sfatul specialistului:

"De la sfarsitul primei luni de viata si pana la un an, copilul parcurge perioada de sugar. In acest interval de timp copilul invata sa-si antreneze corpul pentru a asta in sezut, a sta in picioare si a merge. Invata sa-si foloseasca mainile pentru a prinde, arunca si manevra obiectele. Se ataseaza de cei apropiati (parinti, frati, rude etc), invata sa aiba incredere in parinti cand are nevoie de ajutor, intelege persistenta lucrurilor ("Cand tata trece in alta camera, el este acolo, chiar daca nu-l vad") Acum, copilul isi dezvolta mintea (rezolvand probleme cum ar fi cataratul), intelege prima suta de cuvinte, poate sa le repete, combinand miscarile limbii, a buzelor si a laringelui; poate sa descopere ce-i place si ce nu."

Zambet de copil

Interactiunea dintre tine si bebelus se bazeaza acum pe comunicarea nonverbala, adica pe gesturi, mimica. Dintre acestea, o deosebita semnificatie o are zambetul. Ce este zambetul? O reactie innascuta, cu o mare valoare adaptativa. Daca dupa nastere ai observat la bebelusul tau un zambet spontan, nou-nascutul zambind chiar in absenta unor stimuli externi, acum, zambetul dobandeste un caracter social si neselectiv. Sugarul tau zambeste mai ales in prezenta oamenilor sau a unor obiecte care seamana cu o figura umana (papusa, desen care reprezinta fata umana). Observi acum ca el el zambeste neselectiv, oricui.

Descopera lumea prin joc si comunicare

Bebelusul tau incepe sa gangureasca si sa murmure, sa scanceasca. Raspunde-i, vorbeste-i prinvidu-l drept in ochi. Daca ai treaba in alta incapere, asigura-te ca iti aude vocea; il va calma si ii va permite sa adoarma linistit.

Mama poate deveni cel mai bun ghid al lui in universul pe care acum incepe sa-l descopere. Prin joaca ii oferi confort si siguranta, caldura si placere.

Caruselele destinate celor mici, jocurile pentru bebelusi, jucariile pentru categoria de varsta 0+, dar si cartile viu colorate, speciale pentru aceasta varsta ii starnesc interesul. Indeamna-l sa-si foloseasca mainile si picioarele oferindu-i o jucarie colorata, care sa-l provoace la gimnastica. Isi va dezvolta astfel abilitatile de coordonare a mainilor, bratelor si degetelor. Daca te intinzi alaturi de cel mic, joaca devine si mai interesanta pentru el. Desi puiul tau deja isi intinde bratele cu entuziasm si avant, inca nu poate sa apuce un obiect de langa el, deoarece inca nu este formata abilitatea de coordonare mana-ochi. Aseaza-i tu jucaria in mana si lasa-l sa se bucure de ea. S-ar putea sa te surprinda, rasplatindu-te cu primul sau zambet.



Ma foiesc

Uneori il gasesti dormind in pozitii amuzante, chircit ca o broscuta, cu genunchii adunati sub piept. Nu rata momentele si imortalizeaza-le pentru albumul de fotografii. Bebelusul reuseste sa-si ridice usor capul si sa-l intoarca dintr-o parte in cealalta, sa-l tina in pozitie verticala. Incepe chiar sa-l ridice cand este culcat pe burta.

Un pui mic cu nevoi mari

Ghemotocul din bratele tale, pe care il iubesti atat de mult si pentru care ai fi in stare de orice, are nevoie de tine pentru a creste fumos. Contactul fizic cu mama este la fel de important precum somnul si hrana. Sugarii carora li se satisfac nevoile inca din perioada timpurie cresc cu o mai mare stima de sine. Ei vor fi mai independenti decat bebelusii care au fost izolati si lasati sa adoarma singuri, care au fost tinuti prea putin in brate deoarece parintilor le-a fost teama sa nu-i rasfete sau au fost hraniti conform unui orar bine stabilit. La aceasta varsta nu se pune inca problema rasfatului, iar alaptarea bebelusului ar trebui sa se faca la cerere.

Bine imbracat

Tu deja esti preocupata cu ce sa-l imbraci pe bebe, ii alegi hainele cu atentie si drag. Trebuie sa stii ca, la aceasta varsta, bebelusul inca nu-si poate regla temperatura corpului. De aceea, este indicat sa acorzi importanta protejarii capului, a mainilor si picioarelor, imbracandu-l corespunzator, mai ales cand iesiti la plimbare.

Explorarea corpului

Acum incepe sa-si descopere corpul, sa-l exploreze. Primele descoperite sunt mainile si picioarele, pe care le studiaza cu viu interes. Acum constientizeaza ca mainile si picioarele sunt atasate corpului sau si vei putea sa-ti privesti bebelusul jucandu-se cu ele. Numara-i degetele de la maini in timp ce-i spui poezii cu numere. Misca-i mainile in fata ochilor, ajuta-l sa bata din palme astfel incat sa poata sa vada si sa-si simta mainile in acelasi timp.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre aceasta varsta, te invit sa cauti printre articolele pe care le ai la dispozitie. Intra in categoriile care te intereseaza si invata mai multe despre tine si bebelusul tau: Neonatologie, 0-12 luni, Puericultura, Scoala Parintilor, Educatie, Agenda Medicala.

Util: Grafic de crestere (inaltime/greutate)

Varsta copil

Baieti

Fete

Greutatea

(in grame)

Lungimea

(in cm)

Greutatea

(in grame)

Lungimea

(in cm)

la nastere

o luna

2 luni

3 luni

4 luni

5 luni



6 luni

7 luni

8 luni

9 luni

10 luni

11 luni

12 luni

Lungimea

(in cm) Greutatea

(in grame)

NU UITA CA BEBELUSUL TAU ESTE UNIC! Acest ghid de dezvoltare pe etape de varsta iti indica doar potentialul pe care il are un copil, iar daca progresele nu apar chiar acum, nu te ingrijora, ele pot sa apara in curand. Ai incredere si rabdare! NN iti recomanda si te incurajeaza ca de fiecare data cand ai o nelamurire legata de sanatatea copilului tau sa te adresezi unui specialist.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



});

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2151
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved