Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Poveste fara sfarsit de Michael Ende

Fabule ghicitori

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
GHICITORI DESPRE NATURA
PROVERBE ROMANESTI
GALETILE DE APA sau Cum sa deosebesti 'defectele bune'
Un tanar
Preotul si copilul
Danila Prepeleac - ION CREANGA
Povestea lui Harap-Alb - ION CREANGA
Cosmarul
Vizita… - ION LUCA CARAGIALE
La urat - ION CREANGA


Poveste fara sfarsit

de Michael Ende
Michael Andreas Helmuth Ende (12 noiembrie 1929 – 28 august 1995) a fost un scriitor german ce sa axant pe partea de scrieri fantastice si literatura pentru copii. Sa nascut in Garmisch (Bavaria, Germania), iar tatal sau a fost pictorul suprarealist Edgar Ende. Michael Ende a murit de cancer la stomac in orasul Stuttgard din Germania.

Ende a fost unul dintre cel mai cunoscuti si renumiti autori ai Germaniei din secolul alXX-lea, si asta datorita numeroaselor sale carti pe care le-a scris pentru copii. In orice caz, Ende nu a scris numai carti pentru copii ci si numeroase carti pentru adulti. Ende a spus, „ Este pentru copilul din mine, si din noi toti, de aceea imi spun povestile” si „ [cartile mele sunt] pentru orice copil intre 80 si 8 ani”. Despre scrierile lui Ende se poate spune ca descriu si combina in acelasi timp realitatea cu fantezia. Cititotul este invitat majoritatea timpului sa faca parte din povestire si de a avea un rol interactiv in cadrul povestirii, iar lumea din cartile sale reprezinta o oglinda a realiatii, el folosind fantezia pentru a adce putina lumina problemelor societatii moderne.

„Poveste fara sfarsit” a fost publicata pentru prima data in anul 1979,. Versiunea in limba engleza a aparut in anul 1983 si a fost tradusa de catre Ralph Manheim. Acest roman a fost adaptat in cadrul mai multor filme.

In acesta poveste majoritatea timpului se petrece intr-o lume paralela si anume Fantastica, o lume care era distrusa de Nimic. Primul protagonist este un tanar luptator, care este rugat de catre Imparateasa bolnava, sa gaseasca un leac pentru lumea lor.

Celalalt protagonist este un baiat din lumea reala, un cititor al povestirii cu acelasi nume, pentru care aceasta poveste in timp c o citea incepe sa devina din ce in ce mai reala.

Planul povestirii

Cartea are ca subiect principal un baiat, Bastian Balthazar Bux, care intalneste un barbat misterios, ce detinea un anticariat, de unde fura o carte care se numea „Poveste fara sfarsit” pe care o citeste.

Cartea incepe in lumea Fantastica, in momentul in care o lumina fantoma il roaga pe Pruncul Imparatesei      sa o ajute impotriva lui Nimic, care se intinde pe tot teritoriul. Imparateasca era din ce in ce mai bolnava, crezandu-se ca pentru acest lucru Nimic este cel vinovat. Aceasta trimite singura persoana care ar fi in stare sa-l opreasca pe Nimic, un baiat luptator care se numea Atreyu, singurul care ar putea sa gaseasca un leac pentru ca Imparateasa sa se vindece. Atreyu este un baiat curajos, toata lumea il considera un barbat adevarat desi el era doar un simplu baietel.In timpul calatoriei sale, Atreyu intalneste personaje ca Benjamin, Uyulala, si piticii Urgl si Engywook. De asemenea Atreyu il mai intalneste si pe Falkor, un dragosn aducator de noroc, care il ajuta pe Atreyu in timpul calatoriei sale. Dupa ce Falkon il scapa accidental pe Atreyu in Orasul Groazei, Atreyu il intalneste pe G’mork varcolacul, care il urmarea pe Atreyu inca de la inceputul calatoriei sale, incercand sa il omoare.

Fiul lui G’mork moare, iar Falkot si Atreyu pleca din Orasul Groazei, pornind la drum in vederea gasirii turnului de Fildes, acolo unde Pruncul Imparatesei locuia. Pruncul Imparatesei le spune acestora ca singurul lucru care ar putea sa salveze Fantasia este un copil uman, care trebuie sa-i dea Imparatesei un nume nou, pentru ca aceasta sa inceapa un nou ciclu de viata in Fantasia. Bastian se intoarce in Fantasia si o numeste pe Imparateasca

„Copilul Lunii”; Imparateasa il roaga pe aceata sa o ajute sa recontruiasca Fantastica cu imaginatia sa bogata, si in cele din urma, acesta va avea o multime de amintiri in lumea cea noua. Cu ajutorul lui Auryn, o Piatra Pretioasa il duce spre Imparateasa si ii da acestuia putere saupra tuturor locuitorilor din Fantastica, Bastian exploreaza Desertul Culorilor, se lupta cu raul Xayide, si ii intalneste pe cei trei Ganditori. Bastian se imprietenescu cu Atreyu, dar pana la urma rivalitatea dintre ei duce la o batalie intre cei doi, iar Atreyu este ranit. Prin urmare Bastian este corupt de catre Xayide care ii lasa fara nici un pic de putere. Acesta este invins chiar in momentul in care acesta incerca sa dea o lovitura de stat Pruncului Imparatesei.

In cele din urma Bastian si Atreyu se reunesc, iar fiul lui bastian se intoarce acasa. Se hotaraste sa returneze cartea proprietarului, Carl Conrad Coreander, dar cartea a disparut dupa ce acesta s-a intors din lumea Fantastica. Acesta ii explica lui Carl Conrad Coreander ce s-a intamplat, care incepe sa devina interesat de aventurile lui Bastian, si vrea sa tina legatura cu el pentru a mai discuta cu acesta despre aventurile pe care le are.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1868
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site