Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


RUMMY - Jocul pe Tabla, Etalat

Joc

+ Font mai mare | - Font mai micRUMMY

01. Introducere: Jucatori si Obiective.
02. Piesele de joc si distribuirea lor.
03. Jocul Etalat
04. Jocul pe Tabla
05. Scor

06. Reguli neoficiale01. Introducere: Jucatori si Obiective

Jocul de Rummy

Jocul de Rummy contine 106 piese: 104 piese cu numere si 2 piese de Joly. Piesele cu numere sunt impartite in 4 culori: rosu, galben, albastru si negru. Fiecare culoare contine numerele de la 1 la 13 in dublu exemplar.

De asemenea un joc de Rummy mai contine 4 table pe care jucatorii tin piesele in timpul jocului in asa fel incat fiecare jucator poate vedea doar piesele lui.

Jucatorii si obiectivele jocului

Jocul poate fi jucat de 2, 3 sau 4 jucatori. La fiecare tura de joc se trage o piesa si se arunca una.

Realizarea grupurilor:

Sunt 2 tipuri de combinatii valide de piese:


Suita sau Sirul - este un grup format din cel putin 3 piese consecutive de aceiasi culoare. Un 1 poate fi folosit pentru a face o suita de tip 1-2-3 sau poate fi asezat dupa 13 pentru a face o suita de tip 12-13-1. Un 1 nu poate fi asezat niciodata in mijlocul unei suite: 13-1-2 nu este o suita valida.

Joly
Un Joly pot fi folosit pentru a inlocui orice piesa este nevoie intr-o suita sau formatie. Odata folosit un Joly va tine locul unei singure piese . Spre exemplu: la suita [9 rosu] - [10 rosu] - sepoate lipi un [12 rosu]pentru ca Joly tine loc de [11 rosu]. Nu putem sa mutam Joly inainte de [9 rosu]pentru a lipi un [7 rosu].

O combinatie valida de piese trebuie sa contina cel putin un numar dublu de piese reale fata de numarul de Joly folosit.

Exemplu: Daca avem 2 Joly intr-o suita trebuie sa mai avem cel putin 4 piese pe langa ei.

Nu se poate etala ultima combinatie de piese pentru ca lipseste suita. Chiar daca jucatorul are 60 de puncte, el nu are suita, doar formatii.

Dupa asta, la fiecare tura, dupa ce a tras o piesa si inainte de a arunca, un jucator poate cobora alte suite si formatii sau poate 'lipi' piese la celelalte formatii/suite aflate pe masa.

Nu e obligatoriu ca la fiecare tura sa se coboare o formatie/suita, chiar daca un jucator le are pe tabla. Eventualele suite/formatii se pot tine pe tabla pentru o utilizare ulterioara daca asa se prefera. Exista insa riscul ca un alt jucator sa sa incheie jocul in acest timp, iar piesele ramase pe tabla se scad, ducand astfel la un scor final mai mic.

Daca un jucator nu a etalat piese inca, se poate trage ultima piesa aruncata de cineva doar daca acea piesa ajuta la etalare.

Tabele cu Valoarea Pieselor de Joc

Valoarea pieselor la final de joc:

5 puncte fiecare

10 puncte fiecare

25 puncte

Joly

50 puncte

Atu (daca il are de la inceputul jocului)

50 puncte

Desfasurarea jocului dupa prima etalare
Dupa ce a etalat prima data, un jucator are urmatoarele optiuni:

Poate sa coboare si alte suite/ formatii fara sa mai indeplineasca baremul de 45 de puncte.

Poate sa adauge piese noi la formatiile/suitele deja coborate de el sau de alte persoane.

Poate sa ia oricand ultima piesa aruncata de cel dinainea lui in loc sa traga o piesa din gramada. Conditia e ca jucatorul sa faca imediat cu acea piesa si cu cel putin 2 piese de pe tabla o noua suita/formatie pe care sa o coboare pe masa.
Daca are 2 piese pe tabla care formeaza o suita/formatie cu oricare piesa data jos de cineva, jucatorul poate lua acea piesa de jos ('rupe trenul' in limbaj popular) pentru a-si cobora suita/formatia astfel formata. Apoi trebuie sa ia de jos si sa puna pe tabla toate pietrele de dupa piesa de la care a 'rupt'. Tot in acea tura poate lipi piese sau cobora alte suite/formatii.

Daca un jucator a coborat o formatie de 3 piese alcatuita din 2 piese si un Joly, se poate lua acel Joly doar daca cel care il ia are celelalte 2 piese in culorile care lipsesc, completand astfel formatia. La fel, conditia e ca jucatorul sa faca imediat cu acel Joly si cu cel putin 2 piese de pe tabla o noua suita/formatie pe care sa o coboare pe masa.

In cazul in care un jucator inchide pe tabla, el primeste un scor fix de 400 de puncte, independent de valoare pieselor de pe tabla.

*Nota: Un jucator care a ales sa joace pe tabla, trebuie sa apese butonul 'Inchid pe Tabla' inainte de a arunca jos o piesa pentru a anunta ca a terminat. E necesar acest lucru deoarece, desi are formatii si suite complete pe tabla, jucatorul poate vrea sa incerce sa incheie cu Joly. Un jucator care incheie jocul cu Joly (adica ultima piesa pe care o arunca jos este Joly) va avea punctajul dublat.

2. Mozaic - jucatorul trebuie sa aiba pe tabla 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-1 de culori diferite. Nu trebuie sa existe 2 piese de aceiasi culoare una langa alta. O alta conditie este ca primele 4 piese 1-2-3-4 sa fie fiecare de alta culoare: rosu, galben, albastru si negru (nu neaparat in aceasta ordine a culorilor).

4. Monocolor - jucatorultrebuie sa aiba pe tabla 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-1 de o singura culoare. E cel mai greu de realizat, dar si cel mai bine punctat. Punctaj: 1000 de puncte.

05. Scor

Joc Etalat: cel care termina primul jocul primeste un bonus de inchidere de 100 de puncte plus valoare pieselor etalate. Ceilalti jucatoriprimesc valoarea pieselor etalate minus piesele cu care au ramas pe tabla.

Valoarea pieselor la final de joc:

5 puncte fiecare

10 puncte fiecare

25 puncte

Joly

50 puncte

Atu (daca il are de la inceputul jocului)

50 puncte

Jucatorii care nu au etalat nimic au -100 de puncte, iar cei care au anuntat joc pe tabla si nu au terminat au -400 de puncte.


Joc Simplu pe Tabla: 400 de puncte
Mozaic: 600 de puncte.
Bicolor: 800 de puncte.
Monocolor: 1000 de puncte.


Se intampla ca nimeni sa nu inchida si sa se termine piesele de joc. In acest caz se inchide jocul si fiecare jucator calculeaza piesele etalate minus piesele ramase pe tabla. In cazul jucatorilor care nu au etalat nimic, ei au -100 de puncte, iar cei care au anuntat joc pe tabla si nu au terminat au -200 de puncte.

*Nota: se poate intampla ca un jucator care a etalat mai mult sa aiba mai multe puncte decat 'castigatorul' jocului.

Daca cineva inchide aruncand un Joly, atunci valoarea punctelor sale se dubleaza.

Daca Atu-ul este 1 jocul 'se dubleaza'. Cine castiga, castiga dublu, cine pierde, pierde dublu.

Daca Atu-ul este Jolly, atunci cel care este primul jucator il va lua pe tabla si i se vor mai da apoi doar 13 piese.

06. Reguli neoficiale

Jucatorii care folosesc propriile reguli la jocurile de Rummy trebuie sa faca mese private. Cei care vor sa joace dupa regulile scrise mai sus vor intra la orice masa, iar cei care vor sa joace cu reguli noi vor cauta din start mesele private. Pe langa parola de la masa, ei vor primi de la gazda si informatii asupra noilor reguli de joc. Astfel se va economisi timp cautand tipul de joc preferat si se vor evita confuziile privind regulile jocului. Cei care nu respecta aceasta conventie vor pute fi sanctionati. 

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 12296
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved