Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Literatura pentru copii si specificul sau

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Sonetul
BALTAGUL - DEMONSTRATIE
Ciocoii vechi si noi – caracterizarea lui Dinu Paturica
GEORGE COSBUC NU TE-AI PRICEPUT
„Mara”- Monografia targului ardelenesc
George Calinescu 1899 – 1965
LITERATURA ASERVITA IDEOLOGIEI COMUNISTE
EROINA EGOISTA IN OPERA LUI GALSWORTHY SI A LUI THACKERAY
Prezinta tipurile de personaje dintr-un basm cult studiat
Conceptia critica a lui Marcel Raymond


Literatura pentru copii si specificul sau

“Copilul se naste curios de lume si nerabdator de a se orienta in ea. Literatura care ii satisface aceasta pornire il incanta (…) ; ca sa fie opere de arta scrierile pentru copii si tineret trebuie sa intereseze si pe oamenii maturi si instruiti. A iesi din lecturi cu stima sporita pentru om, acesta e secretul marilor literaturi pentru tineret. George Calinescu
  1. Conceptul de literatura pentru copii

Conceptul de literatura pentru copii este mult discutat si adesea contestat, deoarece teritoriul ei depaseste granitele literaturii.

Literatura pentru copii este o forma de cunoastere prin intermediul imaginii artistice. Ea include totalitatea creatiilor care, prin:

a). profunzimea mesajului

b). accesibilitate

c). calitatea realizarii artistice intra intr-o relatie afectiva cu cititorul

Literatura pentru copii investigheaza universal propriu de cunoastere al copilului, aspiratiile lui, releva eroismul oamenilor dintotdeauna printr-o ingenioasa transfigurare artistica.

Consideratii critice

Benedetto Croce (1866-1952) sustine ca cititorii mici prefera cartile mediocre, deoarece ei nu au capacitatea de a intelege literature ca arta, ci prefera actiunile palpitante, aventurile etc.

Anatole France (1844-1924) isi afirma increderea in capacitatea de selectie a micilor cititori, care vor respinge scrierile lipsite de valoare artistica.

Mihail Sadoveanu (1880-1961) este de parere ca o carte buna ramane buna si cand micul cititor ajunge adult.

J. J. Rousseau afirma despre copil ca ar trebui sa beneficieze de o educatie care sa-i confere totala libertate in cunoasterea realitatii, a legilor sociale, in disciplinarea gandirii si vointei lui.

Copiii indragesc acele personaje in pielea carora se regasesc : Nica a lui Stefan a Petrii, Lizuca, Robinson Crusoe, David Copperfield, Tom Sawyer etc.

Exista unele opere care sunt doar in aparenta « pentru copii » : Amintiri din copilarie, de Ion Creanga. Copilul savureaza intamplarile hazlii ale eroului, adultul gusta filosofia subtextuala, a ireversibilitatii timpului.

Scriitorii pentru copii nu trebuie sa ramana fixati pe ideea ca scriu pentru cei mici si nivelul lor de a percepe arta este scazut. Se pot scrie carti pentru copii, daca scriitorul va face apel la propria sensibilitate infantila. Ex. Carlo Collodi, Jules Verne, Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi etc.

Unele opere literare nu sunt scrise pentru copii, dar intra in sfera de cuprindere a literaturii pentru copii : Calatoriile lui Gulliver, Robinson Crusoe, Don Quijote s.a.

ConcluzieLiteratura pentru copii cuprinde totalitatea operelor accesibile micilor cititori, indiferent daca au fost scrise sau nu pentru ei. Ea este o creatie literara, iar criteriul de evaluare este cel estetic.

  1. Copilul si universul sau in literatura

Literatura Antichitatii clasice si a Renasterii nu a cuprins opere pentru copii decat accidental.

In Evul Mediu existau carti destinate instruirii printilor mostenitori ai caselor monarhice.

„Delfinul” Frantei citea „Calatoriile lui Telemah”, o prelucrare moderna a Odiseei lui Homer.

Cartile erau adevarate „testamente”: Invataturile lui Vasile Macedoneanul catre fiul sau Leon (opera bizantina), Invataturile cneazului rus Vladimir Monomah catre fiii sai (opera slavona), Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie (opera romaneasca).

La sfarsitul secolului al XVII-lea, apare colectia de basme a lui Charles Perrault (1628-1703), in frunte cu Scufita Rosie.

J. J. Rousseau scrie cartea „Emil, sau despre educatie”, in care este descoperita copilaria cu farmecul ei inocent.

In secolul al XIX-lea, apare in Franta romanul „Mizerabilii” al lui Victor Hugo, unde sunt creionate doua personaje indragite de copiii de pretutindeni: Cosette si Gavroche.

In Romania apar opere memorialistice ale unor scriitori ca: I. Heliade-Radulescu, Costache Negruzzi, Alecu Russo, Vasile Alecsandri, Ion Ghica. Elemente despre copilarie se gasesc si in opera lui Mihai Eminescu, Ioan Slavici, George Cosbuc si, bineinteles, Ion Creanga.

Ce urmarim in literatura pentru copii?

Conflicte si personaje;

Limbajul specific si stilul;

Interferenta dintre epic, liric si dramatic;

Valorificarea virtutilor comicului (umor, ironie, satira si grotesc) prin aducerea in prim-plan a unor tipuri de comportament;


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1827
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site