Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Publicistica lui Eminescu

Literatura romana+ Font mai mare | - Font mai micPublicistica lui Eminescu

Prinsa intre "zeificare" si "demitizare", "viata" lui Eminescu nu a fost deloc linistita in ultimii ani. Numarul din Dilema n-a facut decat sa acutizeze o anume stare, care inca produce reverberatii (vezi si "Dosar - "Cazul Eminescu" - din "Romania literara", 19-25 mai 1999, deci la un an distanta).De altfel anii 1999 si 2000 au adus un numar impresionant de articole, emisiuni radio si TV, aparitii editoriale, cuprinzand cele mai diferite atitudini si ipoteze de lucru. La toate aceste se adauga editii din opera poetului, inclusiv ultimul eveniment legat de aparitia corespondentei inedite cu Veronica Micle.

Discutia este fireasca si binevenita. O "relectura a eminescului tine de normalitate. Ceea ce nu putem accepta este asa zisa demitizare progrmata, nu o data endocrina si fara cunoasterea reala si profunda a operei, in aceeasi masura i n care ni se pare total neproductiva din punct de vedere cultural atitudinea idolatrizanta care respinge din pornire orisice dialog.

Fara a intra in aceasta "dezbatere" trebuie sa acceptam ca accesul la Eminescu presupune o "reintalnire" cu opera, caci, dupa cum spune Goethe, doar "ce apropiat cunosti usor cuprinzi".

Dar intalnirea cu opera lui Eminescu presupune si luarea in posesie a activitatii lui publicistice. Sa nu uitam ca este vorba de o activitate care-i acopera intreaga viata si care aduna sute de texte, ceea ce este evident pentru oricine parcurge volumele IX-XIII din editia lui Perpessicius.

Cunoasterea publicisticii eminesciene ni se pare o conditie pentru "asumarea" poetului, dar, in acelasi timp si pentru a intelege o epoca asa cum s-a proiectat si cum l-a implicat pe autor.

Exista insa si o alta categorie de argumente. Ele vin din insusi destinul presei, ca modalitate de comunicare.

Eminescu s-a realizat ca ziarist la nivelul tuturor formulelor, s-a exprimat in toate genurile publicistice - de la stire la articolul de opinie - reprezentand un moment decisiv in procesul de "profesionalizare" al gazetarilor.

Importanta pentru Eminescu si pentru opera, plina de semnificatii pentru traseul presei, nu o data actuala prin problematica si atitudine, activitatea publicistica a lui Eminescu trebuie cunoscuta.

In aceeasi masura sunt seducatoare cercetarile care urmaresc "circulatia interioara", "influenta lui Eminescu asupra lui Eminescu", masura in care textul publicistic este iradiat de geniul poetului, dar si masura in care gestul poetic sufera actiunea gazetarului.

In acest sens va ofer, provocator, cateva exemple.

In articolul din 18 iunie 1883, La descoperirea statuei lui Stefan, Eminescu scria:

". Tu, ale carui raze ajung la noi ca si acelea ale unui soare ce demult s-a stins, dar a carui lumina calatoreste inca de mii de ani prin univers dupa stingerea lui."

Nu este greu sa descoperim aici o imagine care-si va gasi locul in La steaua, poezie din 1886.

" . de mult s-a stins in drum

In departari albastre

Iar raza ei abia acum

Luci vederii noastre."

In doua articole, reproduse de editia Cretu (Opera politica, vol. II, pg. 153 si 181) apare ecuatia "puscarie - casa de nebuni" pe care o cunoastem din Scrisoarea a III-a. Iata citatul: " E drept ca bugetul celor doua cinstite academii de la Vacaresti si de la Marcuta s-au cam incarcat." sau " n-au cautat nicicand a deplasa ilustratiunile academiei de la Marcuta si de la Vacaresti.".

De altfel, perfect explicabil, inca alte aspecte "comune" pot fi identificate pornind de la Scrisoarea a III-a; ceea ce demonstreaza si D. Vatamaniuc in volumul citat la bibliografie.

In Curierul de Iasi din 7 iulie 1876 scrie cronica Economia nationala si D.A. Vladescu. Doctor in drept si in medicina. Gasim acolo urmatorul text: "Apoi Domnul sa ne uite, ca nu-i destul ca un bulgaras ori un grecotei sa se frizeze trei ani la Paris pentru a se-ntoarce de acolo roman neaos", ceea ce ne conduce usor spre "Ai nostri tineri". De altfel, aceasta imagine mai apare in presa eminesciana.

Din Scrisoarea a II-a ne suna versurile: Daca port cu usurinta si cu zambet a lor ura / Laudele lor, desigur, m-ar mahni peste masura."

Dar Eminescu scria in Timpul din 25 martie 1879: "Ii multumim din toata inima de onoarea ce ni se face si speram ca niciodata nu-si va schimba aceasta opinie, ceea ce pentru noi ar fi cauza unei mari mahniri."

Si, evident, sirul exemplelor poate continua.

Scria, in 1939, Serban Cioculescu: "a nesocoti aceasta productie majora a spiritului romanesc care este activitatea ziaristica a lui Eminescu, inseamna a trece cu vederea unul dintre modurile prin care ni se releva geniul sau".

Recomandari tematice

Publicistica, o constanta a eminescianismului.

Inceputurile.

Eminescu - Curierul de Iasi si jurnalismul de informare.

Eminescu la Timpul

Ultimele voci ale gazetarului

Genurile publicistice si Eminescu

Jurnalism de informare: stirea, cronica, faptul divers etc.

Jurnalism de opinie: editorialul, polemica, critica teatrala, necroloage, "interpelari", revista presei

Directii tematice

Viata politica

Economia

Istoria

Teatrul

Limba si literatura

Scoala

Particularitatile discursului publicistic (vezi Monica Spiridon, cf. bibliografiei)

Relatia dintre poet si gazetar

Actualitatea publicisticii eminesciene

Bibliografie selectiva:

A

Eminescu, Mihai, Opere IX-XIII, Publicistica, 1870 - 1889, Editura Academiei, 1980 - 1985.

Eminescu,    Mihai, Publicistica, Cartea moldoveneasca, Chisinau, 1990

Eminescu, Mihai, Poezie, proza literara, publicistica, editie scoasa de I. Hangiu, Editura Societatii de Stiinte Filologice din Romania, Bucuresti, 1991

B

Bulgar, Gheorghe, Eminescu. Coordonate istorice si stilistice ale operei, Editura Junimea, Iasi, 1980

Calinescu, George, Viata lui Eminescu, Editura Minerva, Bucuresti, 1989

Calinescu, Geroge, Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent, Editura Minerva, Bucuresti, 1982

Munteanu, George, Hyperion, Editura Minerva, Bucuresti, 1973

Noica, Constantin, Introducere in miracolul eminescian, Editura Humanitas, Bucuresti, 1992

Oprea, Alexandru, In cautarea lui Eminescu gazetarul, Editura Minerva, Bucuresti, 1983

Spiridon, Monica, Eminescu. O anatomie a elocventei, Editura Minerva, Bucuresti, 1994

Tudoran, Eugen, Eminescu, Editura Minerva, Bucuresti, 1972

Vatamaniuc, Dumitru, Publicistica lui Eminescu, Editura Junimea, Iasi, 1985

Vianu, Tudor, Mihai Eminescu, Editura Junimea, Iasi, 1974Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3022
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved