Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Drogurile si dependenta de droguri

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PSIHOLOGIA COPILULUI - de la nastere la adolescenta
PSIHOPATOLOGIE NOSOLOGICA
PERSPECTIVA SOCIOLOGICA (II) - TENDINTE ACTUALE IN CRIMINOLOGIE
Definirea organizatiilor
PRINCIPIILE EDUCATIEI MORALE.
Conceptul si prottotipul – prezentare generala
Imaginatia
VOINTA
PSIHOLOGIA PERSONALITATII
TESTAREA INTELECTULUI: PRINCIPII DE INTERPRETARE; PROBE DE CAPACITATI COGNITIVE


Drogurile si dependenta de droguri

De ce sa vorbim despre DROGURI?
A nu discuta despre o problema nu inseamna disparitia ei, nici a urmarilor si efectelor asupra vietii si sanatatii individului in cauza. Informatia exacta despre riscurile si pericolele consumului de droguri poate preveni adoptarea acestui comportament de risc, fiind cunoscut faptul ca dependenta de aceste substante poate sa apara chiar dupa o singura doza!

La ce varsta s-ar putea incepe discutiile cu copiii despre

DROGURI?

Specialistii sunt de parere ca nu exista o limita inferioara de varsta. Copiii si tinerii afla despre droguri foarte devreme de la televizor, de la fratii sau prietenii mai mari. Este important sa inteleaga de timpuriu faptul ca drogurile sunt primejdioase si pot fi extrem de daunatoare. Pe masura ce copilul creste, discutia poate fi abordata, in detaliu, pentru un drog anume.

Explicarea unor termeni

DROGUL

-In limbaj comun termenul „drog” se refera la substante naturale, sintetice sau semisintetice, care afecteaza grav sanatatea omului, fiind capabile sa produca:

tulburari ale activitatii mentale, senzatiilor, perceptiilor, comportamentului (inclusiv comportamentul alimentar si de reproducere), cu consecinte negative asupra vietii de zi cu zi a consumatorului sau a celor din jurul sau;

tulburari somatice (de la greturi, varsaturi, dureri de cap, pana la convulsii, coma, lesin sau chiar MOARTE!);

dependenta fizica si psihica;

Dependenta de droguri se refera la consumul repetat al acestor substante in scopul producerii placerii sau evitarii disconfortului fizic si emotional. Avem in vedere trei aspecte importante:

*substanta (drogul) controleaza comportamentul consumatorului prin nevoia de autoadministrare in mod repetat;

Persoana nu mai este libera,    este dependenta de consumul de droguri!

*drogul afecteaza sistemul nervos central prin MODIFICAREA FUNCTIONARII NORMALE A CREIERULUI, avand urmatoarele efecte: schimbari ale starilor emotionale, gandirii, perceptiei! Dezechilibrul permanent al organismului este rezultatul solicitarii anormale a unui circuit natural al creierului.

*substantele din componenta drogurilor actioneaza ca o intarire (ca un stimul recompensa) care sustine dorinta persoanei de a continua sa le consume;

-In medicina termenul de drog are alt inteles: substanta care previne / trateaza anumite boli sau intareste bunastarea fizica si psihica (exemplul tranchilizantelor care se elibereaza numai sub prescriptie medicala).

-In farmacologie conceptul de drog semnifica orice agent chimic care activeaza procesele biochimice sau fiziologice ale tesuturilor si organelor corpului omenesc.

TOXICOMANUL este acea persoana care se afla in stare de dependenta fizica si/sau psihica cauzata de consumul de droguri, constatata de una din unitatile sanitare stabilite in acest sens de Ministerul Sanatatii.

Consumul ilicit de DROGURI este consumul de droguri aflat sub control national, fara prescriptie medicala.

Cura de dezintoxicare si supraveghere medicala consta in masurile ce pot fi luate pentru inlaturarea dependentei fizice si/sau psihice fata de droguri.

Toxicomanii care vin din proprie initiativa la o unitate medicala specializata, pentru a beneficia de un tratament, pot cere confidentialitate! Una din aceste institutii este Centrul de Prevenire si Consiliere Antidrog Brasov aflat pe strada Muresenilor nr. 5 (telefon: 934). Apelurile pot fi anonime si nu este necesar ca persoanele sa-si dea numele real.

PROTEGO este un program de prevenire a consumului de droguri adresat parintilor care au copii cu varste cuprinse intre 13 si 15 ani. Acest program se    desfasoara in cadrul centrului mai sus amintit, participarea fiind gratuita.

Droguri diferite, efecte diferite

Pentru a ne feri de DROGURI, este necesar sa avem informatii despre cum arata ele, care sunt efectele si riscurile consumului acestor substante deosebit de nocive pentru organism, provocand MOARTEA!

„Drogurile, iluzie cu sens unic!”

AMFETAMINE

Ce sunt si cum arata?

 • Sunt droguri de mare risc!
 • Se prezina sub forma de pudra de culoare alba, gri sau alb murdar ori sub forma de tablete.

Efecte:

 • Provoaca tulburari de somn (insomnie), pierderea poftei de mancare, mancarimi intense care antreneaza un scarpinat prelungit.
 • Starea generala se altereaza prin tulburarea somnului si a nutritiei.
 • Nu satisfac nevoile de substante nutritive de care are nevoie organismul.
 • Unii consumatori pot deveni extrem de nervosi si anxiosi. De aici riscul manifestarilor violente, al conflictelor interpersonale, un motiv in plus pentru ca oamenii sa nu consume droguri!

ANXIETATEA este o stare afectiva de neliniste, tensiune, ingrijorare si teama nejustificata (teama abandonului, pedepsei, accidentelor, nenorocirilor etc.). Cand este prezenta in proportie redusa poate fi considerata fenomen normal, un imbold pentru ca individul sa controleze aceasta stare si sa-si mobilizeze energia pentru a rezolva situatiile cu care se confrunta. Sub influenta drogurilor aceasta stare se poate accentua, existand riscul tulburarilor psihice.Riscuri:

 • Posibilitatea de a deveni dependent foarte repede si de a avea nevoie de o doza din ce in ce mai mare , pentru a obtine acelasi efect initial!
 • Somnul, memoria si puterea de concentrare sunt afectate imediat.
 • Probleme de alimentatie;
 • Stare de DEPRESIE (omul se simte nefericit, excesiv de trist, pesimist, nemultumit de el insusi, ii vine greu sa se concentreze, sa gandeasca, sa discute cu alti oameni, are crize de plans etc.) In viata fiecarui om intervin si momente de tristete pe care invatam sa le acceptam ca situatii firesti de viata. Daca aceasta stare de depresie se prelungeste este necesara interventia specialistilor (medici, psihologi), pentru a-l ajuta pe individ sa redevina un om fericit si multumit de el insusi, capabil sa se bucure de ceea ce ii ofera viata si sa nu-si puna sanatatea in pericol consumand droguri!
 • Consumul frecvent al acestui drog, un timp indelungat, duce la agresivitate, instabilitate, agitatie, omul se simte ametit, tulburat, nelinistit, cu dureri de cap, puls accelerat, transpiratie abundenta.
 • Cresterea excesiva a temperaturii corpului – la fel ca si la drogul ECSTASY, consumul de AMFETAMINE poate avea ca urmare supraincalzirea , o situatie foarte periculoasa si greu de controlat! In urma unor petreceri la care se consuma droguri unii participanti pot sa ajunga la spital din cauza deshidratarii produse in urma supraincalzirii.
 • Folosirea indelungata pune inima in pericol si o supradoza poate fi fatala!

CANABIS

Ce este si cum arata?

 • Este un drog de risc, un drog ilegal provenit dintr-o planta, canepa indiana.
 • Se gaseste sub forma de:

„iarba” (MARIJUANA): frunze uscate sau inflorescenta;

hasisul: rasina plantei (bare de culoare verde, maro sau galbena, dupa regiunea de productie);

uleiul: un preparat mai concentrat in substanta activa;

Efecte:

 • Produce somnolenta, oboseala si lipsa de energie.
 • Creste frecventa batailor inimii (palpitatii) si a respiratiei.
 • Scade secretia de saliva dand senzatia de „gura uscata”.
 • Dilata vasele de sange, ochii se inrosesc.
 • Determina senzatia de greata (in doze mari).

Riscuri:

 • Produce stari de iritare, neliniste, insomnie, anxietate, amorteala, sentimentul persecutiei.
 • Pot sa apara halucinatii (stari psihice anormale sub stapanirea carora oamenii au convingerea ca vad lucruri sau aud zgomote care de fapt nu exista. „Aveam senzatia ca vad oamenii cum ies din corpul lor!?”a declarat un consumator.)
 • Afecteaza pe termen scurt memoria si puterea de concentrare, scazand performantele intelectuale (omul isi pierde interesul pentru studiu, pentru a depasi dificultatile).
 • Dozele mari antreneaza rapid dezorientarea in timp si spatiu, perturband perceptia vizuala si a memoriei imediate.
 • Depresie grava!
 • Impreuna cu TUTUNUL, CANABISUL mareste riscul de imbolnavire prin cancer de plamani si creste riscul de DEPENDENTA DE TIGARI (tutunul contine nicotina, alt drog care determina dependenta!!). Tinerii se autoeduca in ideea de a nu fuma si a nu consuma droguri, stiind ca este foarte periculos pentru sanatatea lor, dovedind astfel ca sunt independenti si maturi, decid responsabil si sunt inteligenti tocmai prin puterea de a evita ce este periculos, invatandu-i, la randul lor, pe alti tineri (intereducatie: formarea adolescentilor de catre adolescenti).
 • Riscul de a provoca accidente in trafic, fie ca esti pieton, fie ca esti la volanul unei masini (sub influenta drogului slabeste capacitatea de a conduce autoturismul). Nu va urcati niciodata intr-o masina cu cineva care a consumat droguri sau alcool!

COCAINA

Ce este si cum arata?

 • Este un drog de mare risc, un drog ilegal, care se intalneste sub forma de pasta de coca, pudra de cocaina. Aceasta este vanduta sub forma de fulgi sau pudra alba, cristalina si este cunoscuta sub numele de „snow” – zapada.

Efecte:

 • depresie profunda, insomnii, frica (te simti urmarit in permanenta);
 • constrictia (ingustarea) majoritatii vaselor de sange;
 • tulburari ale ritmului inimii; etc.

Riscuri:

 • Afecteaza mucoasa nazala (daca este inhalata nazal).
 • Determina probleme cu inima, dureri in piept!
 • Produce stari de neliniste, confuzie, insomnie.
 • Grave tulburari psihice (anxietate, halucinatii, instabilitate nervoasa, psihoze, paranoia – mai ales in prezenta zgomotului – accese de panica).
 • O SUPRADOZA POATE FI FATALA!

CRAKCe este si cum arata?

 • Este un drog de mare risc!
 • Contine in compozitia sa cocaina, alaturi de alte substante, are culoare bej si se prezinta sub forma de cheaguri.

Efecte:

Consumul de CRAK (fumatul) determina efecte asemanatoare cocainei, dar mult mai intense!

Antreneaza rapid tulburari la nivelul creierului, depresie.

Afecteaza grav caile respiratorii, inima, nasul!

Riscuri:

 • Creeaza dependenta foarte repede!
 • Dupa ameteala se instaleaza, in mod obisnuit, nelinistea, greata si insomniile.
 • FUMATUL afecteaza grav plamanii si inima!
 • Consumul abuziv opreste inima si respiratia, ducand la moarte!!

HEROINA

Ce este si cum arata?

 • Este un drog de mare risc!
 • In stare pura este o pudra de culoare alba care, amestecata cu alte substante, capata o culoare alb-maronie.

Efecte:

 • greturi, varsaturi, ameteli, iritabilitate penibila pentru utilizatori si anturaj;
 • coma, moarte prin supradoza!!

Riscuri:

 • Determina pierderea vitezei de reactie si flexibilitatea in gandire, incapacitatea de a aprecia corect situatiile critice. De aici, riscul mare al accidentelor!
 • Pot sa apara sufocari, convulsii, incetinirea ritmului respirator. In cazul in care omul sufera de o boala de plamani (ex.: astm), consumul de HEROINA poate fi fatal!
 • Toleranta se dezvolta rapid: utilizatorul are nevoie de mai multa HEROINA pentru a obtine acelasi efect! Dependenta rapida!

Riscuri suplimentare, daca HEROINA este injectata:

 • Introducerea in sange a unor bacterii (microorganisme care provoaca boli infectioase).
 • Infectii cu HIV, virusul care duce la SIDA!!
 • Infectii cu virusul hepatitei B si C (cand se folosesc ace si seringi nesterile!)
 • Cangrena, cand drogul este injectat in artera si nu in vena!
 • SEPTICEMIE – o boala grava determinata de patrunderea in sange a microbilor proveniti de la o rana infectata!

ECSTASY

Ce este si cum arata?

 • Este un drog de mare risc!
 • Se prezinta sub forma de comprimate sau capsule colorate (alb, maro, roz, galben) si au forme variate.

Efecte:

 • In afara de halucinatii, imediat apar si alte efecte: agitatie cu cresterea tensiunii arteriale, transpiratii etc.

Riscuri:

 • Pe masura ce drogul isi face simtit efectul, apar ameteli, contracturi ale maxilarelor, transpiratii, cresterea batailor inimii.
 • Urmeaza oboseala, epuizarea, insomnia, deprimarea, uneori pentru zile intregi.
 • Pot sa apara stari de depresie, anxietate, halucinatii infricosatoare si dificultati in orientare, odata ce efectul pilulei a trecut.
 • O persoana aflata sub influenta drogului nu mai poate conduce masina, pentru ca ii este afectata coordonarea miscarilor!
 • Exista riscul afectarii celulelor nervoase si al bolilor psihice (paranoia)!
 • Consumul indelungat afecteaza iremediabil ficatul!

LSD

Ce este si cum arata?

 • Este un drog ilegal de mare risc!
 • Se gaseste sub forma de patratele de hartie (sugativa), deseori cu poze sau puncte mici de marimea unui varf de mina de creion.

Efecte:

 • Este un drog halucinogen si are un efect puternic asupra mintii (omul are convingerea ca vede lucruri si aude zgomote care de fapt nu exista).

Riscuri:

 • Sa vezi totul distorsionat, tulbure, sa nu mai ai controlul propriilor simturi, ceea ce este foarte grav intrucat pune in pericol viata persoanei in cauza si a celor din jurul ei! Sa te ranesti pe tine sau pe cei din jurul tau ori sa fii victima unor accidente!
 • Ca totul sa se transforme intr-un cosmar, un amestec de depresie, ameteala, panica.
 • Utilizatorii se pot simti amenintati si pot uita ca drogul este de vina!
 • Revenirea poate fi dezagreabila si consumatorii se pot regasi intr-o stare de confuzie insotita de panica, teama, delir. Aceasta „regasire” ii face sa se simta socati pentru multa vreme!


In concluzie, nu imitam oricare comportamente ale prietenilor nostri si evitam ceea ce stim ca este periculos! Tinerii sunt indemnati sa nu uite ca nimeni, niciodata, nu ii obliga sa faca nimic din ceea ce nu isi doresc sa faca (puterea de a spune „NU!”). De exemplu, ei pot refuza hotarat sa fumeze, sa bea alcool si sa consume DROGURI! Astfel ei isi impun vointa si arata ca sunt independenti, asa cum isi doresc mereu, fiind in acelasi timp mandri de ei insisi, apreciati si laudati de catre parinti, profesori, prieteni si alte persoane din jurul lor, pentru hotararea de a actiona conform deciziei luate.

De retinut:

-Prietenii adevarati nu te vor pune niciodata in pericol!

-Adevaratii prieteni te iubesc si-ti vor binele!

SUBSTANTELE INHALANTE

Riscuri:

 • Pot determina moarte subita, chiar de la prima folosire! Jetul de substanta inhalanta poate provoca moartea, prin inducerea unei reactii de hipersecretie bronsica, cu inundarea plamanilor!
 • Abuzul poate produce ameteli, stari de voma si lesin, oprirea inimii!
 • Abuzul (folosirea excesiva) pe termen lung poate afecta creierul, ficatul si rinichii.
 • Afectarea simturilor face ca utilizatorii sa nu mai fie capabili sa conduca masina in conditii de securitate (risc de accidente rutiere)!

TRANCHILIZANTELE

Ce sunt?

 • Sunt „calmante” recomandate de medici pentru tratarea diferitelor tulburari mentale.

Efecte:

 • Linistesc, calmeaza starile de tensiune, reduc anxietatea, dar incetinesc activitatea mentala.
 • Dozele mari dau ameteli si tulburari de memorie pe termen scurt.
 • Consumul indelungat provoaca tulburari de dispozitie, un sentiment de singuratate.

Riscuri:

 • Oamenii care se bazeaza pe medicamente pentru a se calma sau pentru a dormi pot deveni dependenti, pentru ca se dezvolta toleranta fata de drog!

O viata echilibrata, cu o alimentatie corecta, alternarea muncii cu odihna si recreerea si evitarea conflictelor de orice fel, previne tulburarile de somn, oboseala excesiva, agitatia, tensiunea si reduce consumul excesiv al calmantelor, acestea avand si efecte negative! Si eu, in calitate de psiholog, imi propun sa urmez aceste directii educative in cadrul activitatii de consiliere educationala care promoveaza valorile umaniste: a ajuta individul sa fie sanatos, sa previna diferite tulburari, sa se simta bine cu sine, cu ceilalti in lumea in care traieste, construindu-si si dezvoltandu-si fortele pozitive    (capacitatea de dragoste si vocatie, intelepciunea, puterea de a ierta, altruismul – atitudinea binevoitoare si dezinteresata manifestata in favoarea altora, responasbilitatea, toleranta, capacitatea de stabilire si mentinere a relatiilor interpersonale armonioase, corectitudinea, autodeterminarea – capacitatea de a face singur alegeri corecte in viata) si atitudinea pozitiva (a face tot posibilul pentru a-ti realiza visele si a persevera pentru a reusi).

Alte riscuri in cazul consumului de tranchilizante:

 • Automedicatia, in cazul calmantelor, poate fi periculoasa!
 • Incetinesc reactiile, fiind posibile accidente de orice fel: rutiere, casnice etc.
 • Sunt foarte periculoase atunci cand se asociaza cu alcoolul!

CONCLUZII

Toate drogurile sunt periculoase! Este pusa in pericol dezvoltarea normala, mintala si fizica, a omului! Copiii si tinerii sunt avertizati sa nu incerce sa consume droguri, stiind ca dependenta poate sa apara chiar de la prima doza (termenul „dependenta” a fost explicat anterior). Pe masura ce devine dependent utilizatorul are nevoie de bani pentru a-si procura drogul, neglijandu-si nevoile de hrana, imbracaminte, studiu, calatorii, recreere etc., sanatatea sa fiind grav afectata.

Consumatorii care combina drogurile risca mai mult, punandu-si in pericol viata!

„Grija pentru prietenul tau”!

Recunoaste o situatie de criza in grupul de prieteni:

-Daca cineva intra in panica, stai cu el, pana cand vine medicul, si da-i de inteles ca totul va fi in ordine!

-Daca individul se simte rau sau lesina, este necesara interventia urgenta a unui medic.

SANCTIUNI !

Cumparand si luand droguri:

-Iti creezi probleme cu familia, legea, cu cei care vand drogurile!

-Poti ajunge sa locuiesti in strada!

-Te poti trezi la spital, tribunal sau inchisoare!

Consumul ilicit de droguri este interzis pe teritoriul Romaniei!

Cultivarea, prepararea, transportul, punerea in vanzare, cumpararea, oferirea, detinerea sau alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, fara drept, se pedepsesc cu INCHISOAREA si interzicerea unor drepturi, printre care: pierderea dreptului de a conduce automobile! Sanctiuni asemanatoare sunt in cazul punerii la dispozitie, cu stiinta, a unui local, a unei locuinte sau a oricarui loc amenajat, in care are acces publicul, pentru consumul de droguri!


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1271
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site