Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


FUNCTIILE PSIHOSOCIALE ALE MICROGRUPURILOR

Psihologie psihiatrie+ Font mai mare | - Font mai micFUNCTIILE PSIHOSOCIALE ALE MICROGRUPURILOR

In cadrul sistemului social global, grupurile indeplinesc multiple si complexe functii, derivate din tripla lor calitate de mediu natural si imediat al existentei individuale, veriga de legatura dintre individual si social, element bazal al diferitelor tipuri de structuri si formatiuni sociale. In consecinta, functiile microgrupurilor se vor manifesta pe urmatoarele directii principale:(a) realizarea sarcinii in conditii de eficienta care sa corespunda unor criterii de optimalitate grupala si sociala, sarcina avand si rolul de principal factor constitutiv pentru grup.

(b) satisfacerea trebuintelor psihologice ale membrilor grupului, precum si rezolvarea unor probleme psihologice cu care acestia se confrunta in plan intrasau extra-grupal;

(c) asigurarea si mentinerea coeziunii, coerentei si limitelor grupului ca sistem, pe fondul realizarii sarcinii sale constitutive, acestea fiind totodata si conditiile esentiale ale existentei sale;

(d) reglementarea raporturilor dintre grup si alte grupuri, organizatii si institutii sociale, precum si dintre acestea si persoanele aflate sub incidenta lor formala sau informala.

Indiferent de natura sa, grupul ca sistem psihosocial isi fundamenteaza existenta pe capacitatea de a satisface in mod diferentiat trebuintele psihologice ale membrilor sai. Nevoile fundamentale de integrare, afirmare sau recunoastere sociala, trebuintele de afectiune, comunicare sau protectie, cele de ascendenta sau dependenta - toate aceste configuratii motivationale specifice fiecarei persoane pot fi satisfacute in mod diferentiat, intr-o masura care depinde de calitatile structurale si functionale ale grupului ca sistem.

Dupa cum remarca J.P. Sartre, grupul nu este o totalitate amorfa, ci o "celula-mama", capabila sa asigure individului protectie psihica, caldura afectiva si un mediu in care se poate descoperi, forma, manifesta si dezvolta. In consecinta, dinamica grupului va fi strans legata de dinamica vectorilor motivationali individuali si a acelora care rezulta intr-un context relational, interpersonal, intragrupal sau intergrupal, precum si de capacitatea sistemului de a satisface nevoile si aspiratiile membrilor sai, in conditiile oferite de cadrul normativ si axiologic al spatiului sociocultural respectiv.

Grupul constituie un mediu interactiv in care are loc nu numai armonizarea trebuintelor interindividuale ale membrilor cu imperativele mediului social, ci si crearea unor noi nevoi, reprezentari si atitudini, care pot viza pe ceilalti membri, grupul ca imagine miniaturala a societatii sau diferite segmente ale societatii globale. Acest fenomen de "remodelare psihologica in context grupal" se realizeaza prin ajustari, adaptari sau restructurari in plan cognitiv, afectiv, motivational, atitudinal, relational si comportamental, pe fondul creat de capacitatea de influenta a grupului de apartenenta, dar si a celor de presiune, aspiratie sau comparatie.Pentru a reusi satisfacerea trebuintelor membrilor sai, grupul trebuie sa indeplineasca doua conditii esentiale, care sunt totodata si conditiile fiintarii sale: realizarea sarcinii si mentinerea coeziunii si limitelor prin care se identifica. Dupa cum s-a aratat, sarcina reprezinta un factor constitutiv al grupului, indiferent daca acesta este fixata din afara, ca in cazul unui grup formal, sau este adoptata prin consens, ca in cazul grupurilor informale. In toate aceste situatii, sarcina ofera ratiunea de a fi a unui grup, chiar daca uneori este un pretext, implicit pentru realizarea functiei legata de nevoile membrilor sai, care nu pot fi satisfacute decat intr-un context interactional de grup. Dupa cum se va arata mai departe, sarcina indeplineste o tripla functie: 1) polarizeaza si orienteaza eforturile si actiunilor membrilor grupului; 2) structureaza relatiile intra si intergrupale; 3) racordeaza viata si activitatea grupului la coordonatele sistemului social global, respectiv la valorile, normele si obiectivele generale ale sistemului sociocultural caruia grupul ii apartine. In consecinta, natura sarcinii va afecta profund atat desfasurarea raporturilor interpersonale, mai ales in ceea ce priveste leadership-ul, cat si structurarea grupului ca sistem orientat spre o anumita finalitate.

Corelativ cu natura sarcinii, performanta va influenta direct procesele psihosociale de grup, fiind un indicator sintetic al functionalitatii intregului sistem. Indeplinirea functiei constitutive (realizarea sarcinii la un nivel inalt de performanta) este strans conditionata de mentinerea unei coezivitati care sa permita coordonarea si concentrarea eforturilor comune, pe fondul actiunii unor eventuali factori disfunctionali. Grupul realizeaza constant o presiune spre conformism, faciliteaza actiunea unor factori centripeti in defavoarea celor centrifugi si incearca sa-si mareasca atractivitatea pentru membri sai, astfel incat sa-si mentina limitele, unitatea si functionalitatea.

Paralel cu realizarea acestor functii de baza, grupul are capacitatea de a mijloci si reglementa raporturile membrilor sai cu alte grupuri, organizatii si institutii, jucand atat rolul unui "releu", cat si pe acela al unui "tampon social".
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1813
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved