Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


INVATA SA DEVII UN PARINTE MAI BUN

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai micPSIHOLOGIA EDUCATIEI

-Proiect educativ pentru parinti-
INVATA SA DEVII UN PARINTE MAI BUN

Invata sa devii un parinte mai bun pentru copilul tau

Argument

Venirea unui copil intr-o casa este un prilej de satisfactii si de fericire. In acelasi timp trebuie insistat ca aceasta sosire implica o mare responsabilitate a parintilor.

In urma observatiilor efectuate privind comportamentul parintilor fata de copii precum si relatia parinte-copil s-au constatat urmatoarele:

sunt parinti care nu acorda copiilor sai un timp calitativ pentru a se apropia si a transmite tot ceea ce au nevoie copiii;

nu toti parintii adopta un model bazat pe deschiderea fata de preocuparile si activitatile zilnice ale copiilor;

Necesiatatea acestui proiect rezulta din cele mentionate mai sus dar si datorita faptului ca perioada copilariei este unica si fiecare clipa pierduta ne trimite uneori mai departe de ei scapand din vedere esentialul, si anume responsabilitatea de a fi parinte.

Scopul principal al activitatilor este acela de a-i determina pe parinti sa constientizeze faptul ca primul an de viata reprezinta stadiul in care trebuie sa ofere copiilor mai multa dragoste si stabilitate emotionala pentru a-i ajuta sa se formeze ca oameni.

Proiectul isi propune sa contribuie la orientrea parintilor de la un model autoritar spre un model bazat pe: deschiderea fata de preocuparile si activitatile zilnice ale copilului, oferirea afectiunii si atentiei in cresterea copilului.

Scopul proiectului

Proiectul urmareste sprijinirea parintilor in vederea intelegerii si asumarii responsabilitatilor ce le revin cu privire la cresterea , ingrijirea si educarea propriilor copiiilor intre 0-6 luni.

Obiectivul general al proiectului

Sprijinirea parintilor in vederea intelegerii si asumarii responsabilitatilor ce le revin cu privire la cresterea , ingrijirea si educarea propriilor copii.

Obiective specifice:

Dezvoltarea abilitatilor sociale

Dezvoltarea abilitatilor lingvistive

Dezvoltarea abilitatilor de moticitate fina

Dezvoltarea de motricitate grosiera

Activitati:

Impreuna cu copiii nostri

Parintii vor participa la intalnirea organizata cu prilejul lansarii proiectului, moment in care se vor face cunoscute tema si continutul proiectului. Parintilor li se va explica necesitatea relationarii cu bebelusul in primele 6 luni, relationare ce lipseste uneori fie din cauza oboselii pe care o resimte mama dupa nastere, fie pentru ca parintii considera ca bebelusul este prea mic pentru a-i intelege la aceasta varsta

Parintilor li se va explica ca primul an de viata al bebelusului este o perioada de crestere si dezvoltare care necesita toata atentia lor. Copilul are nevoie in primul rand de dragoste si atentie. Educarea si jocul cu nou-nascutul intr-un mediu protejat si interesant constituie fundamentul educatiei si succesului de mai tarziu. Sugarii si copiii mici isi dezvolta aptitudinile prin joc si de aceea parintii oricat de ocupati ar fi trebuie sa gaseasca timp pentru a interrelationa cu bebelusul si a se juca cu el.

Sa descoperim lumea inconjuratoare

In cadrul acestei activitati parintii vor ajuta la dezvoltarea aptitudinilor sociale ale copiilor lor.Nou-nascutul este foarte atasat de mama inca din uter si vrea ca ea sa-i fie mereu in preajma dupa nastere si sa-i ofere afectiune si protectie.Atat mama cat si tata vor lua sugarul in brate cat mai des pentru a-l face sa se simta protejat.

Pentru a stimula vederea nou-nascutului parintii pot face urmatoarele:

Vor privi copilul fata in fata si ii vor lasa acestuia timp sa le studize trasaturile precum si contrastele dintre par si dinti sau fata;

Vor desena imagini in culori contrastante (alb si negru la inceput,iar apoi rosu si albastru) pe care le vor agata deasupra patutului , sau intr-un loc in care pot fi observate cu usurinta de nou-nascut;

Vor alege jucarii sonore cat mai viu colorate pe care i le vor plimba mai intai prin fata ochilor, iar apoi i le vor da bebelusului sa le atinga;

Vor tine bebelusul pe umeri pentru ca acesta sa vada mai bine camera si obiectele inconjuratoare. Acest lucru ii va stimula curiozitatea si dorinta de descoperire.

Mami si tati vorbiti cu mine

Chiar daca copilul este la o varsta frageda lui ii face sa asculte vocea tatalui, dar in special vocea mamei pe care o auzea inca din uter.

Capacitatea lingvistica a bebelusului se dezvolta atunci cand parintii vorbesc cu bebelusul.

Mama si tata vor putea intreprinde urmatoarele activitati pentru a dezvolta capacitatea lingvistica a bebelusului:

Ii vor vorbi bebelusului fata in fata rostind cuvintele clar si rar pentru a-i lasa timp sa vada miscarile limbii si ale buzelor;

Ii vor repeta numele pe tot parcursul zilei ;

Atunci cand bebelusul gangureste, parintii il vor asculta cu atentie privindu-l in ochi si ii vor arata ca sunt interesati de ceea ce spune raspunzandu-i prin aceleasi sunete sau inventand altele, ori vorbind cu el ca si cand ar intelege ce spune.

Seara la culcare mama ii va citi copilului o poveste cu voce clara si linistita sau ii va canta un cantec de leagan.

4. Sa ne jucam impreuna

a) Motricitatea fina reprezinta abilitatea bebelusului de a-si folosi muschii mici ai mainilor.

La inceput sugarii isi descopera degete cu ajutorul gurii si apoi le intinde pentru a prinde obiecte.

Parintele va alege o jucarie viu colorata(de preferat sonora) pe care o va plimba la inceput prin ochilor copilului pentru a-i starni curiozitatea. Apoi parintele va atinge cu jucaria mana copilului pentru a-l incuraja sa o prinda. Aceasta activitate va fi repeta de mai multe ori pe parcursul zilei.

b) Motricitatea grosiera se refera la abilitatea bebelusilor de a-si folosi muschii gatului, mainilor si picioarelor. In primele 6 luni bebelusi reusesc sa –si sustina capul, sa-l ridice, sa dea din maini si din picioare.

Parintii vor pune copilul pe brtica pentru a-i intari muschii gatului. Cand copilul se afla in aceasta pozitie mama si tata vor vorbi cu el fata in fata(pe cat posibil) pentru a-l incuraja. Atunci cand copilul va obosi,parintele in va intoarce pe spate si ii vor oferi un obiect pe care sa il loveasca cu mainile si picioarele pentru a face exercitii de intindere si de lovire. Se poate folosi un carusel cu jucarii sau se pot alege jucarii pe care parintele sa le tina in mana.

Parintele se va juca cu copilul cucu-bau sau alt joc adaptat varstei . Pentru „cucu-bau” parintele poate folosi o paturica sau un patratel de finet dupa care se va ascunde, aratandu-se apoi copilului si rostindu-i „cucu”, respectiv „bau”. Jocul cucu-bau are rolul de a-i arata copilului ca obiectele si oamenii exista si atunci cand el nu le vede.

Dupa ce copilul isi sustine capul si vederea se imbunatateste, el devine interesat de lumea din jurul lor. Parintele ii poate face copilului o „cutie cu minuni” in care sa puna diferite obicte, materiale, texturi pe care copilul sa le atinga.

Grup tinta

Grupul tinta caruia i se adreseaza proiectul este format din

5 parinti

5 bebelusi intre 0-6 luni

Impactul estimat al implementarii proiectului

Parintii din grupul tinta vor dobandi abilitati si deprinderi noi in educarea copiilor,vor adopta metode noi in relatia cu copiii, relatie ce se va baza mai mult pe afectiune si intelegere. Parintii ii vor oferi copilului exemple de comportament si vor stabili o relatie in cadrul careia copilul sa se simta iubit si in siguranta.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 649
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site