Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Integrarea informatiilor

Psihologie psihiatrie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Integrarea informatiilor

Formarea impresiilor este un proces de integrare a informatiilor intr-o imagine unitara. Integrarea se bazeaza pe: dispozitiile personale ale observatorului si pe trasaturile persoanei percepute (figura 5.6). Procesul perceptiei sociale porneste de la observarea comportamentului, a situatiei si a subiectului. Pe aceasta baza se efectueaza atribuiri cauzale; in anumite conditii impresiile se formeaza numai dupa integrarea atribuirilor. Pe baza impresiilor se confirma distorsiunile perceptive, existand riscul autoimplinirii profetiei.



Trasaturile sunt considerate dupa semnificatia lor in ochii observatorului. Determinarea trasaturilor nu este o medie aritmetica calculata prin insumarea tuturor informatiilor despre persoana perceputa si raportarea sumei la numarul de elemente.

Asemenea altor aspecte ale perceptiei sociale, formarea impresiilor nu se intemeiaza pe reguli logice. Combinarea trasaturilor nu este efectuata de un computer, ci de un om, de aceea deviatiile de la aritmetica sunt inevitabile. Explicatia acestor deviatii consta in interactiunea urmatorilor factori: caracteristicile observatorului, caracteristicile tintei, teoriile implicite ale personalitatii, efectul primei impresii.

Caracteristicile observatorului

Exista diferente intre observatori privind natura trasaturilor pe care le percep. Diferentele se refera la tipurile de impresii: unii observatori apreciaza inteligenta, altii aspectul fizic, altii simtul umorului etc. Fiecare remarca si isi aminteste anumite tipuri de trasaturi relative la persoana perceputa. In consecinta, aceeasi persoana tinta va crea impresii diferite la observatori diferiti.

Figura 5.6. Procesele perceptiei sociale (dupa Gilbert si Malone)

Impresiile observatorului se pot schimba in timp in functie de experientele recente. Conceptele utilizate mai frecvent si mai recent revin in minte cu usurinta si influenteaza interpretarea noilor informatii (liste de cuvinte memorate ce influenteaza descrierea aceleiasi persoane - tipul de concepte cu care s-a operat va afecta prezentarea impresiilor). Efectul este mai puternic daca sunt prezentate atat de rapid incat, subiectii nu sunt constienti de expunere si daca ei nu sunt puternic motivati sa efectueze aprecieri precise si obiective despre persoana tinta.

Impresiile sunt influentate si de dispozitiile observatorului. Daca el se afla intr-o stare pozitiva ori este trist sau manios, va selecta si va colecta informatii corespunzatoare trairilor sale. Efectul partinitor al dispozitiilor este cu atat mai puternic cu cat persoana perceputa este mai deosebita (atipica) pentru ca intelegerea necesita mai mult efort.

Efectul combinat al diferentelor individuale, al experientelor recente si al fluctuatiei dispozitiilor, ne determina sa afirmam ca intr-o anumita masura, formarea impresiilor depinde de ochii    privitorului

Caracteristicile tintei

Trasaturile de personalitate diferentiaza indivizii perceputi. Intr-una din teoriile trasaturilor, sunt stabilite cinci dimensiuni pe baza carora s-au stabilit diferente interpersonale: extraversiunea, stabilitatea emotionala, deschiderea la experienta, agreabilitatea si constiinciozitatea (The Big Five). Dintre acestea unele sunt mai usor de judecat decat altele. In perceptia sociala se remarca in primul rand, extraversiunea.

Valenta trasaturii este de asemenea importanta pentru impresia finala. Informatiile negative au o greutate mai mare decat cele pozitive. Exista o mai mare probabilitate de a acorda atentie informatiilor care incalca expectantele noastre pozitive relative la o persoana. O singura trasatura negativa este suficienta pentru a distruge reputatia unei persoane (opinia publica este modelata mai usor de insusirile negative ale candidatilor decat de cele pozitive).

Teoriile implicite ale personalitatii

Teoriile implicite ale personalitatii reprezinta o retea de pareri privind relatiile dintre diferitele tipuri de oameni, trasaturi si comportamente. Ele se formeaza pe baza experientelor personale.

Stiind ca cineva are o anumita trasatura, vom deduce ca prezinta si alte tipuri de trasaturi (de exemplu, imprevizibil-periculos) sau vom deduce de la anumite trasaturi, comportamente specifice, determinate de trasaturile respective.

Trasaturile centrale exercita o influenta puternica asupra tuturor impresiilor. Impactul trasaturilor centrale este confirmat de diferite studii. S-a constat ca atunci cand o persoana este etichetata rece si alta calda, din aceeasi lista de cuvinte subiectii vor alege pentru fiecare insusirile corespunzatoare trasaturii centrale.

Efectul primei impresii

Ordinea descoperirii trasaturilor este de asemenea, importanta in formarea perceptiei sociale. Informatiile prezentate mai devreme sau la inceput au un impact mai puternic fata de cele prezentate ulterior.

Efectul primei informatii este atat de puternic, deoarece, observatorul tinde sa creada ca si-a format o impresie precisa si nu mai este atat de atent la informatiile contradictorii ulterioare. In plus, aceasta ii solicita consum de timp si il oboseste. Daca este stimulat in cautarea informatiilor ce infirma prima impresie, efectul acesteia se reduce.

Dupa formarea primei impresii toate informatiile viitoare sunt interpretate in perspectiva acesteia. Astfel, la o persoana etichetata blanda, calm inseamna gentil, pacifist, senin, iar la o persoana etichetata cruda, calm inseamna rece, calculat, abil. Transformarea informatiilor contradictorii intr-o impresie coerenta pare a fi un proces creativ remarcabil (de exemplu, bun + hot = haiduc).

s

Intrebari de verificare

1. Ce caracteristici ale observatorului influenteaza impresiile despre o persoana?

2. Cum se explica efectul primei impresii?



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 682
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved