Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Psihodiagnoza la varstele mici

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai mic



Psihodiagnoza la varstele mici

Testele pentru copiii foarte mici denumite baby – test au o utilizare din ce in ce mai extinsa. Dr. S. R. Chaille (1887) poate fi considerat primul care a publicat o serie de teste simple pentru copiii sub 3 ani. Ele au fost grupate in asa fel incat sa permita parintilor sa vada daca copiii se dezvolta normal sau nu. Mai cunoscute sunt testele lui Alice Descoendres care in 1921 a facut o baterie de probe adecvate, aplicabile din jumatate in jumatate de an, pentru copiii de la 2 la 7 ani. Charlotte Buhler si Hildegard Hetzer au efectuat in 1932 o baterie de 10 probe pentru fiecare din primele luni ale copilariei apoi peste 15, 18 luni si pentru 2, 3, 4, 5, 6 ani. Prezinta interes inventarul de dezvoltare infantila al lui A. Gessell (Gessell Developmental Diagnosis) elaborat intr-o prima versiune in 1925 si refacut in 1940. Are in atentie dezvoltarea copiilor intre 4 – 60 saptamani. Fiecare modalitate de comportament (motor, verbal, de adaptare sociala) se coteaza cu + sau -. Se poate calcula un ritm de dezvoltare. Gessell a recomandat atentie la calitatile reactiilor, a avut reticente in ceea ce priveste calculul si cotatia acestei scale. Gessell a conceput evolutia psihica in copilarie ca o parcurgere de niveluri pe care le-a reprezentat printr-un arbore. La primul nivel, biologicul si psihologicul nu se diferentiaza, acesta este un nivel psihomotor. La nivelul 2 sunt evidente conduitele psihologice pe langa cele biologice. La nivelul 3 – conduitele ce exprima aptitudini.



O. Brunet si I. Lezine au elaborat o scara franceza de teste. Bateria e alcatuita din cate 10 probe pentru fiecare etapa din care 6 sunt considerate ca teste ce pun copilul in conditii experimentale controlabile in prezenta unui material usor de gasit si utilizat. Intrebarile din baterie usureaza primul contact cu parintii si dau posibilitatea de consemnare a conditiilor sociale si afective in care se dezvolta copilul. Testele sunt foarte utile parintilor pentru ca servesc drept introducere in problematica primei varste destul de dificile din punctul de vedere al studiului si al instruirii. Intrebarile determina surprinderea gradului de influenta al mediului. Autoarele considera ca foarte devreme are loc o corelatie intre QI al parintilor si QD (cotienul de dezvoltare) al copiilor. Testele sunt grupate in patru categorii avand fiecare o initiala pentru notare. P = controlul postural si motricitatea; C = coordonarea oculo – motorie; L = limbajul; S = relatiile sociale si personale. Gruparea acestora se face in functie de diferite etape ale dezvoltarii psihice timpurii. Pana la 1 an prezinta foarte mare interes controlul postural si motricitatea in general. Dupa 1an acestea vor fi notate, dar vor prezenta mai putina importanta decat caracteristicile achizitiilor verbale si posibilitatile de manuire de obiecte. Examinarea se desfasoara cu ajutorul unor experimente si intrebari. Durata unei examinari ~ 20 minute la copiii intre 4 – 12 luni si la 30 minute la cei intre 12 luni pana la 4 ani. Profilurile obtinute permit sa se urmareasca ritmul dezvoltarii psihice si sa se calculeze un QD.

Bateria Bayley cuprinde 185 itemi si are functii similare. Se refera la miscarile coordonate, vocalizare, apucare, intoarcere de pagini, denumire de obiecte, etc. Instructajul usor de efectuat al acestei baterii permite sa fie utilizata si de parinti fara vreun ajutor suplimentar.

Rene Spitz a elaborat o serie de baby – tests 1945 – 1946 prin care a pus in evidenta influenta mare a avitaminizarii afective in varstele timpurii. Carentele se manifesta in domeniul reactivitatii generale si in dezvoltarea intelectuala la copiii deprivati de afectiune si tandrete.

Bateria Borel – Maysonnay (de la 1 la 5 ani). Cuprinde imagini de obiecte simple pentru manuit – 13 imagini in culori. Ele trebuie manuite si indicate verbal elementele ce le contin. Bateria pune in evidenta inteligenta copiilor mici si tulburarile de limbaj (are functii).

Bateria    Merrill – Palmer cuprinde planse de incastrare, probe de limbaj. Scara cuprinde teste non – verbale foarte bune pentru 4 – 6 ani.

Scara de performanta Borelli – Oleron cuprinde 7 probe, au rol important factorii spatiali.

Scara de inteligenta pentru prescolari Minnesotta cuprinde o serie de probe nonverbale.

Bateria Cunningham Pintner, eleborata 1932, revizuita 1947 e folosita in gradinitele de copii. Bateria cuprinde variantele A, B si C fiecare cuprinzand 7 teste.

Observatie insotita de identificare de obiecte comune (animale, plante)

Perceptie de diferite obiecte pt a diferentia ceea ce este frumos (intre desenele aceluiasi obiect)

Identificarea de obiecte ce se pot asocia (gaina cu ou). Trebuie asociate 2 obiecte din 4.

Determinarea de greseli de marime si proportii in desene de vestminte (pt desenare personaje)

Capacitatea de a completa desene din care lipsesc anumite parti (decupare de parti)

Completarea de scene



Reproducerea unui desen dupa modelul dat in cadrul unor puncte (16 puncte)

Exista si bateria non-verbala Pintner-Paterson cu 13 teste.

Scarile de dezvoltare au o notatie aparte.

Grace Arthur (1919) si Woodword (1926) apoi Thorndike (testul C.A.V.D.) cu colaboratorii au trecut in revista sistemele de notatie unificandu-le.

Alte scari longitudinale: Pasamnik si Koblok (1946), Cavanaugh (1957), Callanger (1953), Horms (1957) etc

Bazandu-se pe conceptia si etapele de dezvoltare intelectuala prezentate de Piaget, Warburton s-a elaborat o baterie de teste de dezvoltare a gandirii logice a copiilor, ce contine 5 probe (operatii combinatorii, probe de depistare a notiunii de proportie si probabilitate, probe de gandire logica, reprezentari spatiale si conservare a greutatii si volumului. Tentative mai vechi in acest sens se aflau in testele Dubusson.

Exista si baterii de teste de dezvoltare pt copii cu deficiente (surdo-muti) si pt copii handicapati verbal (Drever si Mary Collins).

Testele de dezvoltare axate pe activitatea de desenare

Se considera ca prin desen se pot evidentia capacitati de percepere, reprezentare, capacitati intelectuale, caracteristici ale dezvoltarii psihice, aptitudinji creatoare ori ale personalitatii.

Modelul celor 10 figuri de H. Wallon si Lurcat – se pun in evidenta aptittudini intelectuale, flexibilitatea reprezentarilor.

Testul celor 21 figuri ale lui Piaget si B. Inhelder – sase coloane de patratele care 3 cuprind cate 7 imagini desenate de coloana. Acestora le corespund 3 coloane de cate 7 patratele goale. Subiectul trebuie sa reproduca figuril din coloanele cu modele. Pt. fiecare figura desenata se acorda cate un punctaj.

Testul lui Goodenough H. – 3 situatii diferite de desenare a omului (barbat, femeie, propria persoana) – indicatii privind structurarea aptittudinilor legate de reprezentarea in spatiu. E important daca desenul se face din fata sau din profil, daca picioarele si bratele sunt reprezentate, pozitia ce li se da, atributele ce se evidentiaza in figurile desenate, detaliile, vestimentatia, integrarea in peisaj sau intr-o activitate. Include elemente proiective.

Teste scolare (de cunostinte)

Se aplica transversal dar si longitudinal. Sondeaza caracteristicile informatiilor de care dispun tinerii si modul in care le manipuleaza. Sunt de 3 feluri: de educatie; instructie( de geografie, istorie..; structurate, nestructurate); de cunostinte. Testele de cunostinte vizeaza si inteligenta dar pun in evidenta deficiente si lipsuri (instrumente ale unui domeniu interdisciplinar complex). Procedee in alcatuirea testelor de cunostinte: 1. extragerea din programele scolare a cunostintelor generale, concomitent se solicita algoritmii de lucru; 2. extragerea din programele scolare a obiectivelor de baza ale acestora, testul avand in vedere aceste obiective. Teste de cunostinte – obiective = sondarea nivelului de cunostinte si sondarea capacitatilor psihice.

Testele de citire, scriere si calcul elementar

La nivelul primilor ani de scoala. Testele de lectura    materiale fonetice, literare, silabe, propozitii. Cinci niveluri de lectura: sub – silabica, silabica, ezitanta, curenta, expresiva

Testul SCGT – sectiuni – primele doua sondeaza capacitatile de lectura si calcul. Cuprinde cate 6 planse cu litere, silabe, cuvinte si propozitii. Apare simetric o gradare a prezentarii de cifre.1 punct / item. Se stabileste nivelul alfabetizarii, siguranta lecturii si natura aspectelor carentiale ale lecturii. Copiii – 4 –8 ani. Seria de numere > dificulatile de numeratie si varsta numeratie, viteza si siguranta de numeratie.



Testele de sondare a capacitatii de lectura si a scrierii la varstele scolare mici – Bovet – viteza si corectitudinea lecturii. Scriere categorii: a. copii care nu stiu copia corect un test; b. nu copiaza corect dar scriu corect dupa dictare; c. stiu ambele dar fac greseli.

Teste de achizitii scolare seria T. A. S. – Franta.

Testul de nivel scolar pt ortografie si calcul J. si M. Subes – prognoza repartitiei scolarilor dupa absolvirea primei clase.

Progresiv – educativ ­– autorul lor =reprezentanti ai invatatorilor sub egida Asociatiei Psihologilor Americani – 1968. Setul cuprinde cate 4 caiete pentru fiecare subiect. Caietele – teste cuprind fiecare 2 parti care se lucreaza in cate 35 minute. Cele patru caiete de nivel cuprind cunostinte scolare generale din domeniile stiintelor naturii (geografiei, geologiei) conform cu programele scolare. Exista o serie a cunostintelor aritmetice, a cunostintelor de limba si intelegere a lecturii, o serie de cunostinte privind viata sociala si caracteristicile ei mai importante. Nivele – primul nivel: cunostinte sociale .Al doilea nivel: activitati agricole. Alte teste – exista teste de cunostinte si pentru alte domenii: “Farnum muzic notation test” - sondeaza cunostintele muzicale unui disc cu 78 de turatii si a unui caiet de note muzicale corespunzatoare unor scurte melodii de cate 4 masuri fiecare ce sunt imprimate pe disc. Subiectul trebuie sa deceleze greseala din textul muzical ascultand melodia imprimata pe disc. Se foloseste pentru copii de la 11 la 18 ani.

Bateria Scat – 1957 – baterie complexa pe 2 factori verbal si numeric. La fiecare nivel de varsta = 4 subteste ( comprehensiunea frazelor, calculul, semnificatia cuvintelor, solutii de probleme numerice).

Testul Academic Promise test APT – G. Bennet si colab 1961 – baterie de predictie a succesului scolar pt studiile secundare de la 12 la 15 ani factori verbali, numerici, 4 tipuri de teste.

Testele de autoestimatie scolara Chestionarul M. S. A. E. – nivelul de adaptare al elevului la experienta sa scolara. 2 parti : autoevaluarea fata de disciplinele scolare ; estimatie privind factorii bipolari ca dificultatile in invatarea constanta, rimul continuitatea …

Testele de cunostinte pt nivel universitar

Teste de cultura generala + teste pt niveluri universitare.

Testele elaborate de invatamantul superior francez pt medicina

Teste ce permit o autoevaluare – Testele Harriman - 11 teste care acopera capitolele mari ale psihologiei. 3 subteste / test – raspunsuri la alegere, de completare.

Teste de cunostinte pt domeniile pedagogiei testul lui J. Mouly ; L. E. Walton – 3100 de itemi in 7 domenii.

Teste de cunostinte generale

Teste de cunostinte in limba romana – teste de ortografie, de cunostinte matematice, de istorie, gografie.





Politica de confidentialitate



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1132
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site