Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


DEVIANTA SOCIO-SEXUALA (VIOL, PROSTITUTIE)

Sociologie


DEVIANTA SOCIO-SEXUALA (VIOL, PROSTITUTIE)

Din interactiunea dintre factorii psihologici interni si cei sociologici externi si sub actiunea unor cauze multideterminate, pot lua nastere comportamente socio-sexuale deviante.

O forma de devianta socio-sexuala este violul. Violul este definit ca fiind contactul sexual obtinut prin forta sau prin amenintarea cu forta, sau cand femeia, de regula, se afla intr-o stare ce exclude posibilitatea ca ea sa consimta la consumarea relatiei. Aceste situatii pot fi atunci cand ea este minora, cand este sub influenta vreunui drog sau intr-o stare de obnubilare a constiintei.

Studiile realizate pana acum au infirmat unele prejudecati legate de agresiunea sexuala:

In primul rand, s-a ajuns la concluzia ca, desi este definit ca un act sexual, violul este in primul rand o expresie, o manifestare a violentei, a puterii si a furiei. Psihanalistii insa nu sunt de acord cu aceasta teorie, ei nu vor sa recunoasca latura agresiva si interpreteaza violul ca pe o problema strict sexuala.

In al doilea rand, s-a concluzionat ca agresorul sexual nu este, in majoritatea cazurilor, un strain, asa cum se tinde sa se creada; de regula, violatorul face parte, intr-un fel sau altul, din anturajul victimei. In aceasta categorie intra si violul marital, care a existat ca problema dintotdeauna, dar numai in ultima vreme se discuta despre el.

Agresorii sexuali isi aleg victimele dintre femeile sau persoanele care li se par mai degraba vulnerabile decat dintre femeile care sunt imbracate intr-un fel sal altul sau care abordeaza o anumita infatisare. Aceasta duce la ideea ca in cele mai multe cazuri este gresita interpretarea care afirma ca femeia este cea care incita la viol.

Este gresita ideea ca o femeie sanatoasa poate rezista unui agresor sexual daca acesta este singur. Discutia se refera la acea idee cum ca violul s-ar petrece cu acordul tacit al victimelor.

Factorii predispozitiei la viol ar fi, pe scurt:

capacitatea biologica si dorinta barbatilor de a poseda

abuzul sexual suferit in copilarie

modelul social oarecum deviant al sex-rolului masculin

mitul masculinitatii in relatie cu puterea si cu virilitatea

legatura dintre sexualitate si agresivitate

efectele expunerii la pornografie, la mass-media, care aproape incurajeaza violul

violul ca mijloc de control social asupra femeilor.

PROSTITUTIA

reprezinta o alta forma a deviantei socio-sexuale. Teoria psiho-sociologica releva existenta a trei categorii de factori care duc la prostitutie:

Factorii predispozanti - promiscuitatea familiala, dezorganizarea familiei, aprobarea sau tolerarea prostitutiei in mediul de provenienta.

Factorii de atractie - castigurile mari sau aparent mari, viata usoara si excitanta

Factorii precipitatori - presiunea economica, lipsa sansei unei casatorii avantajoase, o poveste de dragoste ratata, influenta mediului, insistenta unor proxeneti sau a altor prostituate.

Psihologii afirma ca exista doua categorii de prostituate: prostituatele voluntare (prefera aceasta activitate pe considerente relativ rationale sau ca rezultat al alegerii libere) si prostituate compulsive, care ajung prostituate datorita unor necesitati psiho-nevrotice. Acestea din urma de regula sunt mai putin inteligente si au venituri mai mici decat prostituatele voluntare. Decizia lor este in general influentata de factorii predispozanti, in timp ce la prostituatele voluntare decizia este influentata de factorii de atractie.

Se considera ca prostitutia nu este si nu poate fi eradicata, deoarece sistemul de norme morale include existenta sa ca institutie sociala cu rol de a proteja familia si eventual de a pastra integritatea moral-sexuala a sotiilor si fiicelor cetatenilor respectabili. In acelasi timp insa, acest sistem incurajeaza sotii si fiii respectabili mai degraba sa apeleze la aceasta "institutie" decat sa faca presiuni asupra prietenelor, logodnicelor sau sotiilor in vederea unei angajari in sex premarital, extramarital sau in promiscuitate sexuala.

Ideea si problema numarul unu actualmente se refera la legalizarea sau nu a prostitutiei.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1608
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved