Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


LUPTA PENTRU PUTERE IN ORGANIZATII

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micLUPTA PENTRU PUTERE IN ORGANIZATII

Obiective

Intelegerea surselor conflictului organizational.

Intelegerea legaturii conflictelor cu lupta pentru putere in organizatii.Intelegerea fenomenului puterii si autoritatii in context organizational.

Constientizarea aspectelor legate de etica utilizarii puterii.

Recunoasterea transformarilor gupului in timpul conflictului si a tacticilor luptei pentru putere.

Constientizarea rolului conflictului in adaptarea organizationala.

Cauzele conflictului organizational. Organizatiile sunt comunitati umane care se comporta ca oricare alte comunitati. In interiorul lor oamenii concureaza pentru putere si resurse; exista diferente de opinii si valori, conflicte de prioritati si de scopuri; exista confruntarea dintre cei care vor sa schimbe lucrurile si cei care doresc sa duca o viata linistita la locul lor de munca; exista grupuri de presiune, clici si cabale, rivalitati si contestari, incompatibilitati intre caractere si aliante. Nu numai ca nu exista un sistem social ideal in care aceste diferente dispar. Diferentele sunt chiar necesare, pentru ca o organizatie sa se poata adapta la o lume inconjuratoare in continua schimbare. Sarcina managerului este sa capteze aceste energii si sa foloseasca diferentele din interiorul organizatiei, pentru dezvoltarea ei. Organizatiile utilizeaza competitia intre grupuri si persone ca o cale de obtinere a unei performante mai ridicate din partea fiecaruia; un mijloc prin care se stimuleaza si canalizeaza energii; un context in care membrii se identifica mai mult cu grupul, uita diferentele individuale si accepta scopul comun; un context in care grupul devine mai structurat, mai organizat; un instrument care separa pe cei eficienti de neeficienti, un stimulent pentru niveluri mai ridicate ale performantei.

Competitia, Scopurile si convingerile ca surse ale conflictului organizational

Diagnoza conflictului are ca tinte transformarile grupurilor in timpul conflictului. Loialitatea fata de propriul grup devine mai importanta Coeziunea grupului creste. Preocuparile fata de realizarea sarcinilor se accentueaza concomitent cu scaderea atentiei fata de problemele personale. Stilul de conducere devine mai autoritar. Organizarea muncii in grup este mai rigida. Conflictul favorizeaza distorsiunile perceptive. Orientare ineficienta,grupurile sunt mai putin concentrate asupra problemei, sunt preocupate din ce in ce mai mult sa invinga, sa nu piarda.

Tacticile luptei pentru putere in organizatii. Controlul informatiei: prin angajarea expertilor din afara organizatiei; controlul subtil al deciziilor. prin controlul agendei discutiilor si prin controlul paraemtrilor deciziei, controlul liniilor de comunicare, 'gatekeepers', etc. Distorsiunea informatiei. Instituirea de reguli si reglementari suplimentare; ocolirea regulilor si reglementarilor prin stabilirea relatiilor informale. Controlul recompenselor. Denigrarea.Managementul conflictului. Managementul conflictului organizational se bazeaza pe intelegerea cauzelor care au generat conflictul si pe recunoasterea tacticilor luptei pentru putere in organizatii. Actiunile de management pot avea doua orientari: (a) organizarea mediului intern, pentru a preveni degenerarea competitiei in conflict si, respectiv, pentru a transforma conflictul in competitie      si (b) controlul conflictului Prima orientare este o strategie ecologica, pe termen lung, a doua orientare este o strategie la care managerii recurg, de multe ori, pentru o solutionare, pe termen scurt, a conflictului.

Organizarea mediului intern: Organizarea mediului competitional. Reguli si proceduri de interactiune. Crearea functiei de coordonare.

Controlul conflictului: confruntarea, folosirea reprezentantilor, negocierea, minimalizarea, impunerea unei solutii, separarea partilor,ignorarea conflictului.

Conflictul si adaptarea organizationala. Conflictul si lupta pentru putere pot constitui singura cale de schimbare a unei organizatii incremenite. O organizatie flexibila promoveaza diferentele si le canalizeaza in folosul sau prin:

(a) O definire clara a orientarii organizatiei,

(b) Asigurarea unui climat de experimentare.

(c) Colaborarea nu exclude proprietatea privata a ideilor si initiativelor.

(d) Implementarea: de la proiecte nondirectionate la activitate planificata.

Exercitii

1. Identificati in experienta curenta tipuri de actiuni pentru care s-ar potrivi eticheta "comportament politic".

2. Analizati de ce urmatoarele actiuni limiteaza efectele comportamentului politic in organizatii:

A face cat mai clare bazele si procesele de evaluare a persoanelor.

Diferentierea recompenselor.

Apropierea in timp a recompensei de rezultatele obtinute.

Disiparea subgrupurilor foarte coezive.

Alegerea atitudinii non+manipulative drept criteriu de promovare.atitudinii opuse

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1020
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved