Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


PRODUS INTERN BRUT

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
ANOMIE
RELATIA DINTRE PERSONALITATEA PARTENERILOR SI FORMELE CASNICIEI
PRESTIGIU
Indicatori sociali
SONDAJUL - CERCETAREA SELECTIVA - Tipuri de sondaj
Aspectele sociale ale privarii de libertate
TEORII PRIVIND ROLUL MASS-MEDIA IN SOCIETATE
SOCIOGRAFIE
PRODUS INTERN BRUT
OPINIE SI SONDAJ DE OPINIE


produs intern brut

PIB - in abrevierea romaneasca sau GDP in cea engleza („gross domestic product') constituie o masura a fluxului total de bunuri produse si servicii prestate intr-o economie de-a lungul unei perioade determinate de timp, de regula un an, intr-un proces (de fapt, o multitudine) demarat prin intrari (input-uri = bunuri si servicii folosite in productie), incheiat prin iesiri (output-uri) si comportind uneori utilizarea de produse intermediare (= care in intervalul de timp ales trec prin mai multe cicluri de productie, destinate fiind mai degraba unui consum intermediar, adica spre a obtine alte produse, decit spre a trece direct in consumul final ca atare). PIB reprezinta o agregare a rezultatelor finale ale angrenarii diferitilor factori de productie. (Dupa Marshall, factori de productie sint lucrurile de care e nevoie spre a face o marfa. In terminologia moderna, referirea la ei se face prin amintitul „input' care, in mare, include: pamintul, munca si capitalul (este insa in general recunoscut ca gruparea nu e inatacabila, data fiind posibilitatea subclasificarii fiecarui input in mai multe componente).♦ De retinut ca produsele ce fac obiectul consumului intermediar nu se aduna (se cuprind numai bunurile folosite pentru consumul final al populatiei sau bunurile de investitii). Si aceasta pentru ca valorile bunurilor intermediare sint deja cuprinse implicit in preturile bunurilor finale.

♦ Calificativul „brut' semnaleaza faptul ca nu s-a facut „curatarea' datelor de cheltuielile pe bunuri destinate inlocuirii unor parti (uzate sau depasite) ale bazei tehnico-materiale; prin scaderea cheltuielilor de inlocuire s-ar obtine produs intern net („net domestic product'; NDP).

♦ Calificativul „intern' semnalizeaza faptul ca nu s-a cuprins venitul rezultat din investitii efectuate si proprietati detinute de autohtoni in afara granitelor, si nu s-a scazut venitul creat in tara, dar ce revine unor straini aflati in afara; prin aplicarea acestor doua operatii asupra PIB se obtine produsul national brut in abreviere romaneasca - PNB, iar in cea englezeasca -GNP („gross national product').

♦ Aspectele trecute in revista contureaza continutul teoretic al PIB sau PNB. O valoare baneasca asociata acestor continuturi ne plaseaza pe terenul PIB-ului real sau al PNB-ului real.

♦ O alta problema majora de continut al acestor indicatori macroeconomici este cuprinderea sau nu a subsidiilor si impozitelor indirecte. Impozitele indirecte (aplicate asupra cheltuielilor sau „pe cumparari') ca si cele directe (aplicate asupra veniturilor sau averii) constituie forme de prelevare la dispozitia statului (guvernului, bugetului) a unor sume; sumele sint destinate, intre altele, a contribui la redistribuirea veniturilor prin transferuri (plati fara contrapartida facute catre persoane aflate in nevoie) sau la restructuarea productiei prin acoperirea partiala a costurilor in unele sectoare aflate in dificultate (practica acordarii de subsidii sau subventii, opusa practicii de impozitare). Daca intereseaza costurile efective ale productiei, fara subventiile care - in mod artificial - le usureaza si fara impozitele care - in final - le incarca, se va opera cu indicatori ce reflecta costul factorilor de productie sau „la pret de cost'. Daca, dimpotriva, nu se procedeaza la eliminarea din calcul a subventiilor (prin adaugare) si a impozitelor indirecte (prin scadere), indicatorii apar „la pretul pietei'. In sensul acestor precizari, se opereaza cu PIB si PNB la pretul pietii sau cu PIB si PNB la pret de cost, acestea din urma „curatate' fiind de efectul impozitelor indirecte si eventualelor subventii (PIB/PNBp. piata minus impozite indirecte plus subventii = PIB/PNBp.cost).♦ Operatia de „curatare' a PIB sau PNB, reale, de efectele inflatiei in anul respectiv transforma valoarea initiala - PIB nominal sau PNB nominal - intr-una ce reflecta rezultatul procesului productiv pur, propriu-zis: PIB (sau PNB) real efectiv; diferenta eliminata se cheama deflator.

♦ In practica si teoria economiilor (ex)socialiste, agregarea indicatorilor macroeconomici prezentati aici cuprinde doar acea subdiviziune a productiei considerata a reprezenta „munca productiva' (lasind la o
parte rezultatele „muncii neproductive' - in linii mari, serviciile), cu sau fara scaderea cheltuielilor materiale, conducind, respectiv, la concepte de „venit national' si ,produs social total', care nu intra ca atare in sistemul international de indicatori (ai O.N.U., UNESCO si altor organisme; acestea opereaza cu PIB si PNB).
E.P.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 930
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site