Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


SPALAREA CREIERULUI

Sociologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



spalarea creierului

(engl. Brainwashing), actiune constienta de schimbare completa, manipulativa a intregului sistem d-valori, atitudini, credinte ale unei persoane prin incercarea de indoctrinare fortata de regula, aceasta indoctrinare are in vedere insusirea unor noi conceptii politice sau religioase, crearea unei dependente totale de un grup politic sau religios.



♦ Metodele utilizate in s.c. constau in: izolarea fortata a persoanei (inchisoare, interdictie de a comunica cu cei din jur, deprivare totala de climat afectiv-emotional) in urma careia se simte acut nevoia de celalalt, torturi fizice si psihice, supunerea persoanei unui stress foarte ridicat, presiunea psihologica a grupului, folosirea compromisului gradual (principiul "the foot in the door' care se sprijina pe logica primei concesii, pornind de la concesii marunte, foarte mici, care apoi sustin si antreneaza un sir intreg de compromisuri din ce in ce mai mari; acestea conduc treptat la o convertire, la un mod nou de gindire prin persuasiune psihologica). Metodele utilizate in s.c. combina fortarea cu manipularea si acceptarea benevola.

♦ Teoria s.c. s-a cristalizat ca rezultat al analizei experientei prizonierilor americani in inchisorile chineze, capturati in timpul razboiului din Coreea. Specialistii americani (Segal, I954; Edgar Schein, I956) au fost surprinsi de eficacitatea indoctrinarii comuniste a sute de prizonieri americani din inchisorile chineze (controlul total al gindirii acestora de catre cei care i-au capturat), concretizat in refuzul unora de a se mai intoarce in America si de interiorizarea sistemului de valori si credinte (ideologia comunista) de catre o mare parte a altora.



♦ Tehnicile de s.c. descrise in literatura americana pot fi regasite in "celebrul experiment' din inchisoarea de la Pitesti. Lucrarile care descriu cutremuratoarea experienta traita de studentii arestati la sfirsitul anilor '40 de regimul comunist roman reprezinta un material de exceptie pentru intelegerea eficacitatii, pe termen scurt, a metodelor de s.c.  E.Z.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 879
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved