Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Asistenta UE - PHARE, ISPA, SAPARD

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Asistenta UE


Asistenta financiara acordata Romaniei de Uniunea Europeana in perioada 1992-1999 s-a ridicat la suma de aproximativ 1,2 miliarde euro. Pentru a atinge obiectivele propuse in strategia de pre-aderare si pentru a veni in intampinarea nevoilor tarilor candidate, Consiliul European de la Berlin a decis sa dubleze asistenta financiara incepand cu anul 2000 si sa creeze alte instrumente specifice: instrumente structurale de pre-aderare. In perioada 2000-2003, Romania a primit aproximativ 660 milioane euro pe an, prin cele trei instrumente de pre-aderare: PHARE, ISPA si SAPARD. In urma propunerii Comisiei Europene de a spori considerabil ajutorul pentru tarile candidate, incepand din 2004, pentru a le sprijini in parcurgerea ultimelor etape necesare pentru a indeplini criteriile de aderare, Romania va primi fonduri suplimentare (in valoare de pana la 40% in 2006), iar asistenta financiara UE pentru perioada 2004-2006 va ajunge la circa 1,8 miliarde euro.
PHARE

PHARE ramane instrumentul principal de asistenta, concentrandu-se asupra a doua mari prioritati: constructie institutionala (intarirea capacitatii administrative si institutionale) si sprijinirea investitiilor (finantarea de investitii pentru a aduce firmele si infrastructura la standarde europene). Rolul programului a continuat sa creasca, scopul sau devenind acela de a sprijini pregatirile pentru integrarea in UE, prin masuri concrete avand drept obiectiv indeplinirea criteriilor de la Copenhaga. PHARE ofera asistenta structurala la nivel regional (constructie institutionala si investitii pentru coeziunea economica si sociala) si finanteaza masuri in domeniul cooperarii trans-frontaliere si al securitatii nucleare. In perioada 2000-2003 Romania a beneficiat de mai mult de 1 miliard euro din fondurile PHARE alocate prin programe nationale, programe de cooperare trans-frontaliera si proiecte in domeniul securitatii nucleare.

Programele nationale reflecta urmatoarele prioritati: indeplinirea criteriilor politice si economice, intarirea capacitatii administrative, respectarea obligatiilor legate de acquis-ul comunitar, realizarea coeziunii economice si sociale. Pentru perioada 2004-2006, urmarind o abordare strategica multi-anuala, programul national include o componenta multi-anuala, constand in programe specifice pentru sectoare cheie (administratie publica, finante publice, agricultura, mediu, justitie, gestionarea frontierelor, minoritati, coeziune economica si sociala), elaborate pe baza strategiilor sectoriale, cu fise de proiect anuale si o componenta anuala ce acopera diferite nevoi specifice legate de implementarea acquis-ului comunitar.

Programele de cooperare trans-frontaliera (CBC) finanteaza proiecte care au drept scop dezvoltarea cooperarii de-a lungul frontierelor. Programele CBC sunt realizate cu Bulgaria si Ungaria, pe baza prioritatilor stabilite pentru fiecare granita, in documentele comune de programare. Pentru 2004-2006, in cadrul initiativei 'Wider Europe', PHARE va finanta pentru Romania programe de vecinatate cu Republica Moldova, Serbia si Muntenegru, Ucraina.

In cadrul finantarii PHARE, Romania beneficiaza de programe specifice, cum sunt cele in domeniul securitatii nucleare, si de programe/actiuni destinate mai multor beneficiari (informare si comunicare, protectia mediului si extindere, programe pentru finantarea unor proiecte mici, cooperare statistica, facilitati de finantare pentru municipalitati si pentru intreprinderi mici si mijlocii, SIGMA, TAIEX, anti-frauda si protejarea intereselor financiare ale comunitatii europene).

https://ue.mae.ro/index.php?lang=ro&id=202

Fonduri PHARE sunt alocate si pentru a acoperi o parte din contributia financiara a Romaniei pentru participarea la programele si agentiile comunitare. Romania este membra a Agentiei Europene pentru Mediu si participa la urmatoarele programe comunitare: IDA II (1998-2004), Intreprinderi mici si mijlocii (2001-2005), Combaterea discriminarii (2001-2006), Egalitatea dintre sexe (2001-2005), Combaterea excluderii sociale (2001-2005), Masuri de incurajare a angajarii fortei de munca (2001-2005), LIFE (2000-2004), Mecanismul de protectie civila (2002-2007), ONG-uri pentru protectia mediului (2002-2006), Programul cadru VI pentru cercetare si dezvoltare (2002-2006), Programul cadru VI al Euratom pentru cercetare si dezvoltare (2002-2006), eContent (2001-2005), Fiscalis 2003-2007, Vama 2007, Leonardo da Vinci II (2000-2006), Socrates II (2000-2006), Tineret (2000-2006), Cultura 2000 (2000-2004), Sanatate publica (2003-2008), Energie inteligenta pentru Europa (2003-2006), Planul de actiune pentru securitate pe Internet (1999-2004). Romania si-a exprimat si intentia de a participa la actiunile comunitatii europene in domeniul protectiei consumatorului (2004-2007).

ISPA (Instrument pentru Politici Structurale de Pre-Aderare)

ISPA functioneaza pe baza Regulamentului Consiliului (CE) nr.1267/1999 din 21 iunie 1999. Finantarea se concentreaza pe urmatoarele prioritati:

  • Reabilitarea infrastructurii de mediu (modernizarea surselor de apa, sisteme de canalizare si de tratare a apelor menajere uzate, managementul deseurilor in zonele urbane);
  • Imbunatatirea si modernizarea infrastructurii de transport (modernizarea drumurilor nationale, reabilitarea si modernizarea sectiunilor de cale ferata etc.).

In perioada 2000-2006, Romania beneficiaza de finantare ISPA in valoare de aproximativ 240 de milioane de euro pe an. Ca o pre-conditie pentru a asigura o implementare dinamica a programului in Romania, a fost infiintat Comitetul de Monitorizare ISPA, care are rolul de a analiza stadiul proiectelor aflate in derulare si de a evalua capacitatea institutionala de a elabora si implementa proiecte noi.Pentru perioada 2000-2003 Romania a incheiat 40 de memorandumuri de finantare ISPA, in valoare de 1446 milioane euro fonduri UE, reprezentand 70% din asistenta financiara acordata Romaniei de catre UE prin ISPA pe perioada 2000-2006.

SAPARD (Programul Special de Aderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala)

SAPARD se bazeaza pe Regulamentul Consiliului (CE) nr.1268/99 din 21 iunie 1999, avand drept obiectiv stabilirea unui cadru comunitar pentru sprijinirea dezvoltarii rurale durabile in tarile candidate, rezolvarea problemelor care afecteaza ajustarea pe termen lung a sectorului agricol si a zonelor rurale si sprijinirea implementarii acquis-ului comunitar in materie de politica agricola comuna si politici aferente. Planul National pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala in Romania 2000-2006 (PNADR), care reprezinta baza pentru implementarea SAPARD in Romania, a fost aprobat in decembrie 2000. El prevede o suma totala de peste 2 miliarde euro (cheltuieli publice si private), dintre care 1.113,4 milioane euro reprezinta contributia UE (versiunea revizuita, august 2003).

Pentru a atinge obiectivele PNADR, strategia pentru SAPARD ia in considerare masurile si prioritatile prevazute in Regulamentul Counsiliului nr.1268/1999 (art.2 si art.4.3). Din cele 15 masuri eligibile, Romania a ales 11, regrupate in patru prioritati, dupa cum urmeaza:

Imbunatatirea accesului pe piete de desfacere si competitivitatea produselor agricole prelucrate.

Masuri: prelucrarea si comercializarea produselor agricole si piscicole; imbunatatirea structurilor pentru controlul calitatii, controlul sanitar-veterinar si al sanatatii plantelor, pentru produse alimentare si protectia consumatorului;

Imbunatatirea infrastructurii pentru dezvoltare rurala si agricultura.

Masuri: dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale; managementul resurselor de apa pentru agricultura;

Dezvoltarea economiei rurale.

Masuri: investitii in holdinguri agricole; infiintarea grupurilor de producatori; masuri pentru protectia mediului in agricultura; dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice, activitatilor multiple, veniturilor alternative; masuri in domeniul forestier;

Dezvoltarea resurselor umane.

Masuri: imbunatatirea pregatirii profesionale; asistenta tehnica.

Acordul Multianual de Finantare (MAFA) a fost semnat la 2 februarie 2001 si defineste conditiile privind managementul financiar si tehnic si cadrul administrativ pentru program.

Comisia Europeana a emis deciziile 2002/638 si 2003/846 care confera agentiei SAPARD din Romania dreptul de coordonare a asistentei in perioada de pre-aderare (pentru sase masuri). Au fost promovate masuri legale si institutionale care permit crearea si consolidarea unui cadru administrativ pentru implementarea SAPARD in Romania. Agentia SAPARD este o institutie publica subordonata Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si este responsabila pentru implementarea tehnica si financiara a programului.

Ministrul finantelor publice actioneaza ca si coordonator national pentru asistenta financiara acordata Romaniei de catre Uniunea Europeana si coordonator national ISPA. In cadrul Ministerului Finantelor Publice functioneaza departamentul pentru coordonarea instrumentelor PHARE si ISPA, precum si Autoritatea de management pentru SAPARD


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 745
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site